Elon Musk artık Dünya’nın en zengin insanı

Elon Musk, Tesla‘nın hisse senedi fiyatındaki sürekli yükseliş sayesinde Amazon CEO’su Jeff Bezos’u geride bırakarak gezegendeki en zengin kişi oldu. Bloomberg’in Milyarderler Endeksi’ne göre Musk şu anda yaklaşık 188 milyar dolar değerinde.

Musk Perşembe günü “Ne kadar tuhaf” şeklinde bir tweet attı. “Peki, işe geri dönelim …”

Musk, Bezos’un yaklaşık 187 milyar dolarlık kendi kişisel servetini gölgede bıraktı. İki teknoloji patronu arasındaki yıllardır süren rekabetin en önemli farkı kendini gösteriyor; birisi kendi işlerinin başarılarına odaklanmış durumda.

Jeff Bezos, Musk’ın Nevada’daki Tesla’nın Gigafactory’si için 1,3 milyar dolarlık teşvik paketi sağlamadaki başarısını o kadar kıskanıyordu ki, ikinci karargahı için Amazon’un güzellik yarışması tarzı aramasının doğuşu olarak hizmet etti. Bezos, Blue Origin’de tıpkı Musk’ın SpaceX ile yaptığı gibi bir uzay uçuşu şirketine sahip. İki adam, roketleriyle alakalı parçalar takas ettiler ve hatta kutsal NASA gayrimenkulleri için savaştılar. (SpaceX bu savaşı kazandı ve iki şirketten başarıyla yörüngeye ulaşan tek şirket oldu.)

Elon Musk, Kasım ayında Bill Gates’i geçerek dünyanın en zengin ikinci kişisi olmuştu. Tesla’nın CEO’su, 2020 yılında kişisel servetinin 150 milyar doları aşan bir seviyeye yükseldiğini gördü, çünkü Musk çok fazla Tesla hissesine sahip: şirketin yaklaşık yüzde 20’si. Musk şirketi sözde “üretim cehenneminden” çıkardığı ve daha uygun fiyatlı Model 3 sedan ve Model Y SUV’leri sayesinde elektrikli araçlarının satışlarını önemli ölçüde artırdığı için Tesla’nın stokları da geçen yıl inanılmaz derecede değer kazandı. Bu, Tesla’nın hikayesini bir zamanlar Wall Street’te olduğundan çok daha fazla satın almaya istekli perakende yatırımcılarının inanılmaz yükselişiyle aynı zamana denk geldi.

Yıllardır birbirlerinin baş rakipleriydiler

Milyarder CEO’nun hisse senedi zulası, özellikle 2018 yılında şirket ile kazancını Tesla’nın hisse senedi fiyatı ve gelir hedeflerine ulaşıp 10 yıllık büyük bir tazminat paketi imzaladıktan sonra büyümeye devam ediyor. Her yeni kilometre taşına ulaşıldığında kendisine bir dizi şirket hisse senedi opsiyonu veriliyor; Bu yılın başlarında aldığı ilk dilim 800 milyon dolar değerindeydi.

Çoğu milyarder gibi Musk da genel servetinin yalnızca koronavirüs salgını sırasında arttığını gördü. Ancak bu akran grubunun aksine Musk, mahkemede 2019’da “nakit fakiri” ve “finansal olarak likit olmayan” şeklinde iddia etti ve geçen yıl konakları da dahil olmak üzere “neredeyse tüm fiziksel malları” satacağını söyledi. Kendisini bu kadar zengin yapan hisse senedi karşılığında kredi alıyor ve 2018’de The Boring Company’ye yaklaşık 100 milyon dolar yatırdığı zamanki gibi parayı şirketlerine geri veriyor. Musk, yeni girişimleri finanse etmek için kendi kişisel servetini kullanma konusunda uzun bir geçmişe sahip. Zip2 ve PayPal kullanan bir milyoner olduktan sonra Tesla ve SpaceX’i finanse ettiği için.

Musk şu anda Bloomberg ve Forbes gibi para odaklı satış noktalarının standartlarına göre dünyadaki en zengin adam olabilir. Ancak bunlar bilinebilir varlıkları hesaplamaya odaklanma eğilimindeki sistemler. Bununla birlikte, Vladimir Putin ve Muhammed bin Selman gibi otoriter liderler, hesaplaması daha zor şekillerde kişisel olarak son derece zenginler. Aynı zamanda uluslarının engin zenginliğine karşı çıkılmaz erişime sahipler.

Exit mobile version