Elektrikli Scooter Seçimi Nasıl Yapılır?

Elektrikli scooter almayı düşünen kullanıcılar için oluşturulmuş kılavuz tarzında içerik.

Elektrikli scooterlar kısa mesafeli yolculuklar için harika sonuçlar sunarak hayatımıza dahil oldu. Martı, Hop!, Palm, Gez ve Dost gibi pek çok markanın kiralık scooterları ile görmeye ve kullanmaya aşinalık edindiğimiz araçlar bizi bir süre sonra “acaba bi’ tane alsak mı?” sorusuyla baş başa bıraktı. Evet, bir tane alsak hiç fena olmaz! Fakat bu seçimi neye göre yapacağız?

Piyasada Xiaomi, Volta, Onvo ve Sway gibi pek çok elektrikli scooter markası var. Aşağı yukarı benzer özelliklere ve görünüşe sahip olan modeller arasında bütçe/performans açısından en doğru aracı seçmek için doğru özellikleri kıyaslamak gerekir. “Peki bu özellikler neler?” sözlerin kulağıma çarptı. Şimdi sayfanın devamında elektrikli scooter seçimini nasıl yapacağın konusunda harika bir rehber seni bekliyor!

Menzil? Kullanım Amacını Belirle!

Bir elektrikli scooter almaya karar verdiğinizde bunu neden yapacağınız her şeyi değiştiriyor aslında. Kullanım amacın ne? İş veya okula gidip gelmek için mi alıyorsun? Yoksa hafta sonları küçük keyifli turlar için mi? Bunların hepsini aynı anda yapmak tabii ki mümkün fakat genel kullanım amacını belirlemek scooterın özelliklerini seçerken yardımcı olacak.

Örneğin, iş veya okula gitmek için bir araç almak istiyorsanız gidiş – geliş mesafesini hesaplamalısınız. Elektrikli scooterların batarya gücüne göre gidebileceği maksimum bir mesafe bulunur. Bu her model için değişkenlik gösterir. Mesela Xiaomi Mi Pro 2 Scooter 45 km’lik bir menzile sahiptir. Gidiş – geliş mesafenizi maps üzerinden ölçerek not edin. Mesafe, seçim sırasında ilk bakacağımız özellik olacak.

Yokuşlar? Motor Gücünü Anlamak

Elektrikli scooterların motor gücü watt cinsinden ölçülür. Genellikle bu değerler minimum 200 watt ile başlar ve 5000’e çıkar. Motor gücü önemlidir çünkü hem yokuş çıkabilme hem de hızlanma kabiliyetiyle doğru orantılıdır.

Örneğin, gideceğin yol genellikle düzlüklerle doluysa 250 watt bir motor gücü bile yeterli olur ancak ‘ben çok yokuş çıkarım’ diyorsan güçlü bir motora ihtiyacın olacak. Bu noktada yokuşlarda iyi bir performans almak istiyorsan 400 watt ve üzeri bir modele yönelmelisin.

Hız? Top Speed Seçimi

Her elektrikli scooterın bir maksimum hızı vardır. Öyle ki bazı araçlar bu hızın üstüne çıkmaya çalıştığınızda otomatik olarak fren yapar ve hızınızı düşürür. Elektrikli scooterlarda hız km/h olarak hesaplanır. Piyasada 40km/h hıza sahip scooterlar bulunsa da bu kadarı eşyanın tabiatına aykırı diyebilirim. Hız konusunda ortalama 20km/h ile 25km/h arasında bir top speed yeterli olacaktır.

Fren? Aniden Durman Gerekebilir!

Fren sanırım bir aracın en önemli parçası olabilir. Yolda pek çok şey aniden gelişir. Bu yüzden reflekslerin ne kadar iyi olursa olsun güvenilir bir fren sistemine ihtiyacın olacak. Araç seçimi yaparken fren sistemine mutlaka bakman gerek! Her bir model farklı fren sistemleri kullanır. Bunlar disk fren ve kaliper fren olarak ayrılır.

Disk fren kaliper frene göre çok daha sağlıklı ve güvenlidir. Seçimini disk frenden yana kullanabilirsin. Bunun yanı sıra bazı markalar e-abs adını verdikleri bir teknoloji ile frenleri çok daha güvenli hale getirdi. Bu tip ek fren özelliği olan bir elektrikli scooter’ın olsa fena mı olur?

Önemli Mesele! Süspansiyonlar ve Ağırlık

Scooterın süspansiyonları özellikle Türkiye’de yaşıyorsan en önemli meselelerden biridir. Bozuk yollar, kaldırım taşları, kasisler gibi pek çok yol faktörünü hesaba katmayı unutma! 
Elektrikli scooterların bazıları sadece ön ya da arkada süspansiyona sahiptir. Eğer kullanacağın bölgede çeşitli engebeler varsa hem ön hem de arkada süspansiyona sahip olan bi model seçmen sürüş konforuna en az +10 puan ekler!

Birde ağırlık meselesi var tabii. Ağırlık meselesi hızla da doğrudan ilişkilidir. Örneğin aracın top speedi 25km/h olsun, senin ağırlığın da 110 kg olsun. Bu araçla 25km/h hız yapmak pek mümkün olmayabilir çünkü aerodinamik olarak bu mümkün değil. Bu yüzden taşıma kapasitesini incelemeyi unutma!

Bunlara da Dikkat Et!

Elektrikli scooter seçiminde bakmamız gereken ana noktalara değindik, hepsini çok iyi anladığına eminim! Bu noktalar dışında ise dikkat etmen gereken bazı ek şeyler de yok değil. Örneğin garanti süresi. Elektrikli scooter, elektronik bir araç olduğu için arıza verme, bozulma gibi aksaklıklar yaşatabilir bu sebeple garanti süresini dikkate almalısın.

Garantinin yanı sıra aracın güvenlik önlemleri de en az diğer parçaları kadar önemli. Kilit sistemi, app ile takip etme gibi güvenlik önlemleri olan bir araç seçimi ‘acaba çalınır mı?’ gibi durumlarda içini rahatlatacaktır.

Exit mobile version