Üst üste gelen zamların cebimizi yakmasının ardından, hepimiz nasıl daha fazla enerjiden tasarruf edeceğimizi araştırmaya başladık. Bu yazımızda, nasıl daha çok tasarruf edebileceğinizle ilgili önemli ipuçları bulacaksınız. Tasarruf yaparak hem doğaya fayda sağlayabilir hem de faturaların yükünü azaltabiliriz. İşte en çok enerji tasarrufu sağlayabileceğimiz alanlar.
Enerji Tasarruflu Ampuller
Evimizde belki de en sık çalıştırdığımız elektrikli ürünlerin başında ampuller geliyor. Çok sık kullandığımız bu ampuller, kendi aralarında klasik ve tasarruflu olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Tasarruflu ampuller çoğunlukla LED teknolojisini kullandıkları için klasik ampullere göre daha uzun ömürlü performans göstermekle kalmıyor, aynı zamanda daha az enerji tüketiyorlar.
Daha çok elektrik tüketen klasik ampuller genelde 60 Watt gücüne sahip olup, günde ortalama 5 saat kullanıldığını düşünürsek ayda takribi 9.3 kWh’lık bir tüketimle 19 TL civarında elektrik tüketiyor.
Tasarruflu ampuller ise daha gelişmiş teknolojiye sahip olmaları sebebiyle daha az enerji harcayarak klasik ampullerden daha iyi performans gösteriyor. Genellikle 12 Watt gücüne sahip olan LED ampuller aynı kullanımda yaklaşık 4 TL’lik elektrik tüketerek çok büyük fark yaratıyor.
Telefonları Şarjda Bırakmayın
Telefonlarımızı, bataryası dolmasına rağmen şarjda bıraktığımızda gereksiz enerji tüketmeye devam etmiş oluyoruz. Şarjda bıraktığımız cep telefonlarımız yaklaşık olarak saatte 0.5 Watt enerji tüketiyor. Telefonlarımızı şarjda gereksiz bırakmamızın bir diğer kötü etkisi olarak da telefonların pil ömrünü kısaltmasını söyleyebiliriz.
Kıyafetleri Biriktirip Ütüleyin
Ütüler, saatlik tüketim açısından en çok enerji tüketen aletler arasında yer alıyor. Ütülerin en çok enerji harcadığı yer ilk başta ısınması olduğu için, ütü işlerimizi çok defada yapmak yerine biriktirip tek seferde halletmek oldukça fazla enerji tasarrufu yapmamızı sağlıyor. Bunlara ek olarak ütü yaparken elimizde kalan son parçaları ütüyü fişten çekerek ütünün kendi sıcaklığıyla ütülememiz elektrik faturamıza yardımcı olacaktır.
Klima-Yalıtım İş Birliği
Klimalarımız çalışırken pencerelerin ya da kapıların açık olması klimanın verimsiz çalışmasına sebep olur. Verimsiz çalışan klimalar da doğal olarak daha fazla enerji tüketir. Bu nedenle ortam ısısının ani değişimi, klimaların daha fazla enerji harcamasına neden olarak gereksiz elektrik kullanmamıza neden olur ve faturalarımızda da gözle görülür bir etki yaratır.
Buzdolabını Doğru Yerde Konumlandırın
Buzdolaplarının sağlıklı bir şekilde hava sirkülasyonu yapabilmesi için etrafındaki eşyalar arasında 10 santimetre bulunması gerekir. Ayrıca buzdolaplarının etrafında dışarıya ısı yayan eşyaların bulunmaması gerekir. Bu sebeple fırın, mikrodalga, ocak, soba gibi eşyaların buzdolabından uzakta olması gerekir. Buzdolabının doğrudan güneş ışığı almaması da verimini artırarak enerji tasarrufu sağlar. Buzdolaplarının soğutma kısmı 3 ila 5 derece aralığında, dondurucu kısmı ise -18 derecede kullanmak hem verimli olacak hem de enerji tasarrufu sağlatacaktır.
Çamaşır ve Bulaşık Makinelerini Dolu Şekilde Kullanın
Evimizde bir adet A+ enerji sınıfı çamaşır makinesi ve bir adet de A+ enerji sınıfı bulaşık makinesi olduğunu düşünelim. Çamaşır makinemizi haftada 2 defa kullandığımızda ayda yaklaşık 5 TL’lik enerji tüketirken, haftada 5 defa kullandığımız bulaşık makinemiz ayda yaklaşık 17 TL’lik enerji tüketiyor.
Makinelerimizi tam dolu kullandığımızda, daha yüksek verim elde ettiğimiz için hem enerji hem de su tasarrufu sağlayabiliyoruz. Ek olarak fazla kirlenmemiş çamaşırları normal mod yerine günlük modda yıkamak da gözle görülür bir enerji tasarrufu sağlıyor.
Fırın Kapağını Kapalı Tutun
Fırınlar da aynı ütüler gibi en çok enerjiyi başta ısınırken harcar. Fırının kapağını her açtığımızda, içerisi soğuyacağından fazladan enerji tüketmesine sebep olur ve fırının verimini düşürür. Kapak açıldığı zaman fırın içeriyi tekrar ısıtmaya çalışacağından, gereksiz enerji harcamış oluruz. Bu nedenle fırın kullandığımız zamanlarda kapağı çok sık açmamak, ciddi bir tasarruf yapmamızı sağlar.
Kullanılmayan Işıkları Kapatın
Klasik bir ampul 24 saat açık tutulduğunda ayda yaklaşık 30 TL’lik enerji tüketir. Bu tüketim bir buzdolabının aylık tüketiminden bile fazla olduğu için, kullanılmayan ışıklar ev ekonomisi ve enerji tasarrufu için çok büyük önem arz ediyor. Ev içinde gereksiz ışıkları kapatmak ve tasarruflu ampullere geçmek faturalarımıza önemli ölçüde olumlu etki edecektir.
Gün Işığından Faydalanın
Gün ışığı, doğru kullanıldığında hem aydınlanma hem de ısınma anlamında bizi çok büyük bir yükten kurtarabilir. Gün ışığını doğru kullanabilmek için evdeki eşyaları ışığı engellemeyecek şekilde yerleştirmek gerekir. Pencerelerin önüne gerekmedikçe eşya koymamalıyız. Evlerin cephesi de ısınma konusunda oldukça büyük fayda sağlayabiliyor. Uzmanlar tarafından, evlerin güney ya da batı cephelerine bakması tavsiye ediliyor.
Tavan Vantilatörü Kullanın
Klima yerine tavan vantilatörü kullanmak, %90 oranında enerji tasarrufu sağlar. Günde 8 saat kullanılan bir tavan vantilatörü ayda yaklaşık 15 TL’lik enerji harcar. Klimada ise bu miktar 180 TL seviyelerinde olacaktır. Tavan vantilatörlerinin tüm odayı serinletmesi de, ayaklı vantilatörlere göre daha avantajlı olduğu konulardan biri.
Eski Eşyaları ‘Tasarruflularla’ Yenileyin
Yeni nesil elektronik eşyalar enerji tasarrufu açısından çok daha iyi sonuçlar veriyor. Daha verimli enerji sınıfına sahip eşyalar uzun vadede çok büyük miktarlarda tasarruf yapmamızı sağlayarak hem doğa için hem de ev ekonomisi için çok faydalı olacaktır.
Klima Derecesini Doğru Ayarlayın
Klimalarımızı doğru sıcaklıkta çalıştırmak, enerji tüketimimizi önemli ölçüde azaltır. Uzmanlar, klimaların çalışması gereken ideal sıcaklığı 22 derece olarak belirtiyor. Klimalar konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise klima temizliği. Filtrelerin temizlenmesi klimanın daha verimli çalışmasına ek olarak hava kalitesinin de artmasını sağlayarak sağlık açısından da istenmeyen etkilerden korunmamızı sağlar.
Ofiste Tasarruf
Çalıştığımız ortamda da enerji tasarrufu yapmak oldukça önemlidir. Ofislerimizde kullanılmayan bilgisayar ekranlarını ve odalardaki ışıkları kapatmak küçük gibi görünse de çok büyük tasarruf sağlamamızı sağlar. Aynı zamanda ofis mutfaklarımızdaki küçük ev aletlerini kullanmadığımız zaman prizden çekmek de ciddi miktarda enerji tasarrufu yapmamızı sağlar. Ofislerde elektrikle ısıtmanın oldukça popüler olduğu göz önüne alındığında, dış cephe yalıtımlarının doğru şekilde yapılması da doğayı korumamıza ve tasarruf yapmamıza imkan tanır.
Kullanılmayan Cihazları Kapatın
Elektrik faturalarımızın yüksek gelmesinin bir sebebi de elektronik eşyaları her zaman açık bırakmamız. Örneğin masaüstü bilgisayarlar, kapatıldıktan sonra bile enerji tüketmeye devam ediyor. Dolayısıyla masaüstü bilgisayarlarımızı işimiz bittiğinde fişten çekerek daha fazla enerji tasarruf edebiliriz.
Benzer şekilde çamaşır ve bulaşık makinelerimizi de işimiz bittikten sonra üzerindeki tuştan kapatmalıyız. Bulaşık makinesinin kapağını açık bırakarak hava ile kurumasını sağlamak da enerji tasarrufu yapmamızı kolaylaştırıyor.
Ek olarak plazma, LCD ve LED olmayan televizyonları da kumandadan değil, televizyon üzerindeki düğmeden kapatmak faturalarımızın hafiflemesine yardımcı olacak etkenlerden biri.
BONUS: Elektrikli Otomobil Kullanmak
Şimdi biraz da evin dışına çıkalım… Elektrikli otomobiller, şebekeden çektikleri elektrik enerjisinin %77’den fazlasını tekerlerde güce çevirerek kullanır. Geleneksel benzinli araçlar ise depoladıkları enerjinin yalnızca %12 ila %30’unu güce çevirebiliyor. Ek olarak elektrik motorları daha sessiz olmakla kalmayıp, daha güçlü hızlanma da sağlar ve içten yanmalı motorlara göre daha az bakım gerektirir. Dolayısıyla elektrikli otomobillerin geleneksel benzinli otomobillere göre orta ve uzun vadede daha çok tasarruf sağladığı söylenebilir.
Yorum Yap