Elektrikli Araçlar ile İlgili Bilinmesi Gereken 10 Şey

Elektrikli araçlar ve geleceği nasıl “elektrikli” hale getirebileceğiniz hakkında bilinmesi gereken 10 şey…

Elektrikli araçlar, yalnızca kişisel binek otomobillerde değil, dünyanın birçok ülkesinde karayollarında giderek daha yaygın bir hale geliyor. Elektrikli okul otobüsleri, toplu taşıma otobüsleri ve kamyonlar yola çıkmaya hazır.

1. Elektrikli Araçlar Üç Ana Kategoriye Ayrılıyor:

• Bataryalı elektrikli araçlar, bir batarya paketinde depolanan elektrikle çalışır.
• Plug-in hibritler, bir benzinli/dizel motoru elektrik motor ya da büyük şarj edilebilir pil ile birleştiriyor.
• Yakıt hücreli araçlar, motoru çalıştırmak için elektrik üretmek üzere hidrojen moleküllerinin elektronlara ayrılmasını esas alıyor.

Artık binek otomobillerden daha fazlası var – Örneğin ABD’de New York’tan Mississippi’ye, kendinizi sessiz, hızlı giden bir elektrikli toplu taşıma otobüsünde bulabilirsiniz. Ülkedeki ilk elektrikli itfaiye aracı 2021’de Angelenos tarafından karşılandı ve önümüzdeki yıllarda elektrikli temizlik kamyonları çöp ve geri dönüşüm toplamak için mahallelerde sessizce süzülecek…

2. Elektrikli Araçlar Hem İklimi Hem de Hayatımızı Kurtarıyor

Dünyada gelişmiş ülkelerde en büyük iklim kirliliği kaynağı açık ara toplu taşıma. İklim krizi problemini çözmek için yollarımızdaki araçları olabildiğince temiz hale getirmemiz gerekiyor. İklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için enerjiyi kullanma şeklimizi değiştirmek için geriye sadece on yılımız kaldı.

Arabalardan ve kamyonlardan çıkan emisyonlar sadece gezegenimiz için değil, sağlığımız için de kötü. Benzinli ve dizel motorlu araçlardan kaynaklanan hava kirletici öğeler astım, bronşit, kanser ve erken ölüme neden oluyor.

Yerel hava kirliliğinin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkileri; astım atakları, akciğer hasarı ve kalp rahatsızlıkları gibi konularda ortaya çıkan etkilerle bir ömür boyu sürüyor.

Bir solunum yolu hastalığı olan COVID-19 salgınında, Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, “Amerika Birleşik Devletleri’nde zararlı ince partikül maddeye uzun süreli maruz kalma ile COVID-19 ölüm oranı arasında bir ilişki” buldu.

Duke Üniversitesi tarafından daha önce yapılan bir araştırma, sağlık maliyetlerinin altını çizdi: Benzin istasyonunda satın alınan her bir galon benzin, sağlık ve çevre açısından 3,80 dolara mal oluyor. Büyük teçhizatlarda ve çiftlik ekipmanlarında kullanılan dizel, galon başına sağlığımıza ve iklimimize ek 4,80 dolarlık sosyal maliyetle çok daha kötü etkiler bırakıyor.

3. Elektrikli Araçlar Benzinle Çalışan Otomobillere Göre Daha Düşük Karbon Ayak İzine Sahip

Bataryalı, takılabilir hibrit araçları şarj eden ve yakıt sağlayan elektrik, fosil yakıtlardan tutun da temiz yenilenebilir enerjiye kadar bir dizi kaynağa dayalı elektrik şebekelerinden geliyor. Enerji şebekeleri bir şehirden diğerine farklılık gösterebilir, bu da elektrikli araç kullanmanın karbon ayak izinin, aracın elektriğinin kaynağına bağlı olarak değiştiği anlamına geliyor.

Dünyanın geleceğini önemseyen liderler %100 temiz enerji için çalışıyor, ancak bu yolda ilerlerken (yenilenebilir enerji tüketimi son zamanlarda kömürü geçti), elektriğin bir kısmı fosil yakıtların yakılmasıyla üretilmeye devam edecek.

Neyse ki iyi bir haber var… Elektrikli araçlar, enerjiyi dönüştürmede daha verimli olduğu için elektrik kirli şebekelerden gelse bile, araçlar için yakıt olarak genel olarak daha temiz ve daha ucuzdur.

ABD’de ilginç bir kurum var; “Endişeli Bilim Adamları Birliği” isimli organizasyonun uzmanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, herhangi bir eyalette şebekede çalışan elektrikli veya hibrit arabaların benzinle çalışan arabalardan daha düşük sera gazı emisyonları var.

4. Elektrikli Otomobiller İklim için Çok Daha İyi

Üretim sürecinde elektrikli araçlar, ortalama benzinli araçlardan maalesef daha fazla küresel ısınma emisyonu üretiyor, çünkü elektrikli arabaların büyük lityum-iyon pillerinin yapımı çok fazla malzeme ve enerji gerektiriyor. (Örneğin, 400km menzile sahip orta büyüklükte bir elektrikli araba üretmek, %15 daha fazla emisyonla sonuçlanıyor). Ancak araçlar yola çıktıktan sonra bambaşka bir enerji hikayesi başlıyor.

Elektrikli araçlar, daha yüksek üretim emisyonlarını sürüşten sonraki en fazla on sekiz ay içinde telafi ediyor ve ömürlerinin sonuna kadar benzinli arabalardan daha iyi performans gösteriyorlar. Bu muazzam bir başarı.

Günümüzde yollardaki ortalama elektrikli otomobiller, deposu bitene kadar durmaksızın 140 km hızla giden bir otomobille aynı sera gazı emisyonuna sahip; bu, analize göre ortalama yeni benzinli arabadan veya kamyondan çok daha iyiler.

5. Elektrikli Araçlar Evde, İşte, Siz Marketteyken Şarj Olabiliyor

Elektrikli araçların bir diğer avantajı, ister eviniz ister otobüs terminali olsun, birçoğunun hemen her yerde şarj edilebilmesi. Bu, düzenli olarak merkezi bir depoya veya tersaneye dönen kamyon ve otobüs filoları için iyi bir çözüm aynı zamanda.

Daha fazla elektrikli araç piyasaya çıktıkça ve geniş çapta kullanıldıkça, evde aynı erişime sahip olmayan kişiler ve işletmeler için alışveriş merkezlerinde, otoparklarda ve iş yerlerinde daha fazla halka açık şarj yeri eklemek dahil olmak üzere yeni şarj çözümleri gerekli olacaktır.

Araştırma bilimcisi Ari Weinstein, Earthjustice avukatı ve temiz enerji uzmanı Sara Gersen ile “İş yerinde güvenilir şarja sahip olmak, hiç tereddüt etmeden bir şarjlı hibrit araba almamı sağladı” diyor. Gersen ise, “Elektrikli araba kullanma fırsatı, garajı olan bir eve sahip insanlarla sınırlı kalmamalı” diye açıklayarak ekliyor: “İşyerinde ücretlendirme, elektrikli arabalara erişimi demokratikleştirmenin temel unsurlarından biri ve bu zorluğun üstesinden geleceksek agresif hareket etmemiz gerekiyor. Elektrik tesislerinin bu noktada oynayacağı büyük bir rol var.”

6. Şarj için Altyapı İnşası Sorunsalı

Araçların nasıl şarj edileceğini bulmak, üstesinden gelinmesi giderek daha önemli bir sorun haline gelecek.

ABD-Kaliforniya’daki kamu hizmetleri, eyalet genelinde elektrikli arabalar, kamyonlar ve otobüsler için gerekli şarj altyapısını oluşturmak için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapıyor. Bu tür altyapı yatırımları, toplu taşıma acenteleri, işletmeler ve elektrikli araba satın almak isteyen, ancak evde şarj cihazı kuramayan kişiler için giderek daha önemli hale dönüşüyor.

7. Güvenilir Transit Otobüsler

Otobüsler, herkese ve herkese uygun fiyatlı ulaşım sağlayan toplu taşıma sistemimizin beygir gücü. Birçok şehirde günlük yaşamın mihenk taşı olmaları, onları büyük elektrikli araçları daha geniş ulaşım pazarına dahil etmek için önemli bir adım haline getiriyor.

2040’a kadar birçok şehirde bindiğiniz veya el salladığınız her otobüs sessiz, temiz bir elektrikli otobüs olacak.

8. Elektrikli Kamyonlar Büyük ve Temiz Bir Fark Yaratabilir

Dizel ve benzinli kamyonlar yollarımız ve otoyollarımızdaki araçların sadece küçük bir bölümünü oluştururken, çok büyük miktarda iklim ve hava kirliliği yaratıyorlar. En çok etkilenen topluluklarda, bu kamyonlar daha ciddi solunum ve kalp sorunları olan dizel “ölüm bölgeleri” yaratıyor.

Benzinli ve dizel kamyonlar, şehirlerdeki arabaların sayısından çok daha az olmasına rağmen, ulaşımla ilgili hava kirliliğinin büyük kısmından sorumlu.

Bugün piyasada 70 farklı tipte sıfır emisyonlu kamyon var ve büyük elektrikli araçların tasarlanması ve üretilmesi için önemli üsler oluşuyor.

Artık büyük üreticilerin daha büyük ölçekte elektrikli kamyon üretmeye başlamasının zamanı geldi.

9. Dönüşümün Önemi

Yasama temsilcisi Athena Motavvef, “İklim krizinin etkisini durdurmak için gerçek bir şansımız olacaksa, fosil yakıtları bir kenara bırakmalı, %100 temiz enerjiye dönmeli ve sıfır emisyon elde etmeliyiz. Elektrikli araçları tüm insanlar için erişilebilir hale getirmek, bu hedefe yönelik önemli bir adımdır.” diyor.

Elektrikli araçların daha geniş toplum kesimleri tarafından benimsenmesini teşvik etmek için halka açık yolların yanında bir elektrikli şarj istasyonları ağı kurulmasını öneriliyor.

Gelecekte birçok ülkede araç alımlarının belirli bir yüzdesi sıfır emisyonlu olacak. Bu kapsamda derin çalışmalar var

10. Geleceğin Elektrikli Olmasına Yardımcı Olabilirsiniz (Bir Otomobiliniz Olsa Bile).

Otomobillerden otobüslere ve kamyonlara elektrikli araçlar, havamızı ve iklimimizi temizleyerek ürünleri ve kendimizi taşıma şeklimizi değiştiriyor, küçük çabalarınız “elektrik dalgasını” daha ileriye taşımaya yardımcı olabilir.

Exit mobile version