Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı ya da kısaca YDS, yılda iki kez ÖSYM tarafından yapılan ve herkesin bildiği bir sınavdır ancak bunun haricinde bir de elektronik YDS vardır. Peki, ilk kez görenler tarafından merak edilen e-YDS nedir?
Bu yazıda elektronik YDS’nin kısaltması olan e-YDS hakkındaki tüm soru işaretlerinizi gidereceğiz.
e-YDS Nedir?
e-YDS ya da diğer bir ifadeyle Elektronik Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, içerik, soru sayısı, soru tipi ve sınav süresi gibi yönlerden YDS ile aynı ama uygulama bakımından farklı bir sınavdır.
YDS, kâğıt üzerinde gerçekleştirilen bir sınavdır. Aday, başvurusuna göre belirlenen sınav yerine gider ve fiziksel olarak sınava girer. e-YDS ise dijital ortamda gerçekleştirilir. Adaylar sorulara kâğıt ve kalem kullanmak yerine dijital ortamda cevap verir.
e-YDS Sınavı Nasıl Oluyor?
e-YDS sınavı, YDS’den farklı olarak dijital ortamda gerçekleştirilir. Bu sınavlar, ÖSYM’nin Adana, Ankara, İzmir ve İstanbul e-Sınav binalarında gerçekleştirilir. Yabancı dil sınavına girecek olan kişilere verilen süre 180 dakikadır.
Sınav sonucunun geçerli sayılması için ÖSYM tarafından belirlenen sınav kurallarına uyulması gerekir. Bunlara uyulmadığı tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır.
Sınava başlama saati geldiğinde test otomatik olarak adayların ekranına gelir. Oturum boyunca cevaplanacak sorular aynıdır fakat soruların sıralaması ve doğru ve yanlış cevabın yerleri değişiklik gösterir.
Sınav başladıktan sonra adaylar 90 dakikadan daha erken bir süre içinde salonu terk edemez. Salondan çıkan aday salona bir daha alınmaz ve ilk 90 dakika tamamlanana kadar sınav binasında bekletilir.
Sınavlar çoktan seçmelidir. Adayların seçmek istediği seçeneği işaretlemesi yeterlidir. Bu cevabı değiştirmek isteyenler başka bir seçeneği işaretleyebilir.
Sınav bitiminde her adayın “Sınavı Tamamla” seçeneğine basması gerekir. Bu işlem yapılmazsa sistem otomatik olarak sınavı sonlandırır. “Sınavı Tamamla” butonuna basıldığında aday T.C. kimlik numarasını girerek işlemi onaylar.
Sınav sona erdikten sonra sınav sorularına geri dönmek mümkün değildir. Sınavı sonlandırma seçeneği, sınav süresi sona ermeden de yapılabilir. Yanlışlıkla sınavı sonlandıran aday, durumu salon görevlilerine bildirebilir. Salon görevlileri, adayın sınava devam etmesi için gerekli işlemleri gerçekleştirir.
Sınav sırasında bilgisayardan kaynaklanan hata sonucunda beklemek zorunda kalan adayların sınav süresine kaybedilen süre ayrıca eklenir.
e-YDS Nerede Yapılıyor?
e-YDS, ÖSYM’nin İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir e-Sınav binalarında yapılan bir sınavdır. Adaylar, ÖSYM elektronik sınav merkezinde sınava girer ve ÖSYM tarafından belirlenen tüm kurallara bağlı kalmaktan sorumlu tutulur.
e-YDS Ücreti Ne Kadar?
e-YDS sınav ücreti, normal YDS’ye göre daha yüksektir. Sınav ücreti her yıl değişiklik gösterir. Örneğin 2024 yılı için belirlenen e-YDS sınav ücreti 950 TL’dir. Doğru bilgi edinmek için ÖSYM’nin web sitesi mutlaka kontrol edilmelidir.
e-YDS’ye Kimler Girebilir?
e-YDS’ye girebilmek için karşılanması gereken bazı kriterler vardır. Şu koşullara aykırı herhangi bir durumda olmayan her aday e-YDS için başvuruda bulunabilir:
- Bilgisayar kullanabilmelidir.
- e-YDS’de okuyucu ya da işaretleyici yardımı ve tek kişilik salon uygulaması sunulmaz. Başvuracak kişinin bu uygulamalara ihtiyaç duymasına neden olan engel veya sağlık sorunu olmamalıdır.
- Engeli ya da sağlık sorunundan ötürü baston, boyunluk, alçı, dizlik vb. araç gereçlerle sınava girmek zorunda olan adaylar, raporlarında ve sınava giriş belgelerinde yazılmış olması koşulu ile sınava katılabilir.
- Görme engelli adayların ekran okuyucu ya da ekran büyüteci ile sınava alınması için talepte bulunması gerekir.
- Adayın sağlık koşulları ya da engel durumları e-YDS’ye uygun değilse e-YDS yerine YDS’ye katılması tavsiye edilir.
- ÖSYM’nin 14.01.2019 tarihli kararınca şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ve gazi çocuklarından sınav ücreti veya sınav başvuru hizmeti ücreti talep edilmez. Söz konusu adayların sınava başvururken şehit yakını / gazi / gazi yakını seçeneğini işaretlemesi gerekir.
- Adayın fotoğrafından kimliği belirlenebilmelidir.
- Adayın son ödeme tarihinden önce sınav ücretini ödemesi gerekir.
- Adayın başvuru bilgileri doğru olmalıdır.
- Aday sınava girerken sınava giriş belgesini ve T.C. kimlik kartı ya da geçerlilik süresi sona ermemiş fotoğraflı pasaportun aslını yanında bulundurmalıdır.
- Sınava giriş belgesinin üzerinde fotoğraf olması gerekir. Bu fotoğrafın net bir şekilde görülebilmesi zorunludur.
- Adayların sınava girerken cüzdan, telefon, saat, elektronik cihaz, kolye, küpe vb. eşya ve aksesuarları yanında bulundurmaması gerekir.
Yorum Yap