Dünyanın En Gerçekçi Robotu Ameca Tanıtıldı

Engineered Arts'ın ürettiği , dünyanın en gerçekçi insansı robotu Ameca görücüye çıktı.

İngiltere merkezli Engineered Arts şirketi, insan benzeri ifadeleri kolaylıkla gösterebilen insansı bir robot geliştirdi. YouTube’da yayınlanan kısa bir videoda şirket, Ameca adlı en gelişmiş insansı modelini gösteriyor.

Yapay zekadaki yeni gelişmelerle birlikte makineler, yalnızca insan görevlerini yapmayı değil, daha da ötesine geçmeyi öğreniyor. Ancak insanların ve makinelerin birlikte daha akıcı çalışabilmesi için makinelerin aynı alanda çalışması gerekiyor. Ve insansılar bunu yapmak için en iyi platformlar. Araştırmacılar, sözsüz iletişimi öğreterek insansıları daha etkileşimli hale getirmek için çalışıyorlar. Ve Ameca bu alanda oldukça önemli bir kilometre taşı.

Akıcı Bir Şekilde Hareket Ediyor

Yukarıdaki videoda insansı robotik, bir laboratuvarda uyanmış gibi görünüyor. Ayrıca gerçek bir insan da bu sırada arka planda çalışıyor. Robot kollarını hareket ettiriyor, birkaç saniye içinde bir ifade telaşı gösteriyor ve hatta kameraya oldukça şaşırmış bir şekilde bakmadan önce ellerinin ve parmaklarının nasıl akıcı bir şekilde hareket ettiğini hayretle ifade ediyor. Teaser, robotun vücudun üst yarısına geldiğinde neler yapabileceğinin yeterli bir gösterimidir.

Alt Yarısı İşlevsel Değil

Bu insanının alt yarısı şu anda oldukça işlevsel değil. Engineered Arts web sitesi, insansı bir robot Ameca’nın hala yürüyemediğini söylüyor. Şirket bu konuda araştırma yapmış olsa da henüz öğrendiklerini robota aktarmadı. Ancak şirket, Ameca’nın amacının yürümek, zıplamak veya parkur olmadığını açıkladı. Yapıcıları ona haklı olarak Robotiğin Geleceğin Yüzü diyor.

Ameca, robotik geliştirmeyle uğraşan şirketlerin teknolojilerini test etmelerini sağlayan Engineered Arts’ın Tritium işletim sistemi tarafından desteklenmektedir. Şirketlerin veya startup’ların geliştirmekte oldukları yapay zeka veya makine öğrenimi teknolojisi olsun, Ameca’yı kullanarak teknolojilerini canlı bir izleyici önünde test edebilir ve hatta gösterebilirler. Web sitesine göre, Engineered Arts, fuarlar veya canlı TV tartışmaları için Ameca’yı bile kiralayabilir.

Yürüyememe durumuna geri dönen Engineered Arts, robotlarını inşa etmek için modüler bir mimari kullanıyor. Böylece, tamamen yeni bir robot satın almak zorunda kalmadan hem yazılım hem de donanım bileşenlerinde yükseltmelere olanak sağlıyor. Yani er ya da geç Ameca da yürüyecek.

Ameca, Ocak 2022’de yapılması planlanan CES 2022’de görücüye çıkacak.

Exit mobile version