Dünyanın en büyük yazılım şirketleri, yazılım sektörünün büyümesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kullanıcılara faydalı çözümler sunmak için aktif olarak faaliyetlerini sürdüren birçok şirket vardır. Bu şirketlerin her biri sektör bakımından oldukça değerlidir fakat piyasa değeri açısından ilk 10’a sadece belli başlı şirketler girebiliyor.
Bu şirketlerin çoğu aslında yazılımlarını hemen hemen her gün kullandığınız şirketlerden oluşuyor. Örneğin Microsoft, listenin başında geliyor. En basitinden bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü Microsoft’un işletim sistemi olan Windows’u kullanıyor.
Hizmetleri bu kadar yaygın olunca dünya çapındaki kullanıcılara hitap etmesi de kolaylaşıyor. Bu da onun değerini arttırıyor. Tabii, liste sadece Microsoft ile sınırlı değil. Onun ardından birçok isim geliyor. Bunların tamamını aşağıdaki listede göreceksiniz.
Piyasa Değerine Göre Dünyanın En Büyük Yazılım Şirketleri
- Microsoft: 2 trilyon dolar
- Alphabet: 1,451 trilyon dolar
- Adobe: 202 milyar dolar
- Oracle: 194 milyar dolar
- Salesforce: 164 milyar dolar
- SAP: 119,31 milyar dolar
- Intuit: 119,17 milyar dolar
- VMware: 54,42 milyar dolar
- ServiceNow: 95 milyar dolar
- Block (Square): 52 milyar dolar
Yukarıda yer alan listenin zamana bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Şirketlerin piyasa değeri sabit değildir. Bu ihtimale göre Oracle üçüncü olurken Adobe dördüncü sıraya gerileyebilir. Yukarıdaki sıralama güncel verilere göre yapılmıştır.
Dilerseniz şimdi yukarıda sıralanan şirketlerden bahsedelim.
1. Microsoft
Microsoft, Windows işletim sistemi ve Microsoft 365 ofis yazılım paketi gibi dünyanın en çok kullanılan hizmetlerinin arkasındaki isimdir. Piyasa geliri ile en büyük yazılım şirketi olmaya devam ediyor.
2. Alphabet
Alphabet, Google ve diğer birçok Google kuruluşunun üst kuruluşudur. Piyasa değeri 1,5 trilyon dolara yaklaşan şirketin merkezi Kaliforniya’da yer alıyor.
3. Adobe
Adobe özellikle grafik tasarımcılara yönelik sunduğu yazılımları ile en değerli şirketlerden biridir. Özellik bakımından inanılmaz bir boyuta ulaşan Illustrator ve Photoshop gibi yazılımları sayesinde dünyanın hemen hemen her yerinde bilinen şirket olarak uzun bir süredir varlığını sürdürüyor.
4. Oracle
Piyasa değeri bakımından Adobe’nin hemen arkasından merkezi Kaliforniya’da bulunan yazılım şirketi Oracle geliyor. Şirket pazarlama, satış ve insan kaynakları gibi alanlarda kullanılan birçok yazılım sunuyor.
5. Salesforce
Salesforce, müşteri ilişkileri için oldukça kaliteli yazılım ve hizmetler sunan bir şirket olarak listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Aynı zamanda ekip iş birliği hizmeti olan Slack’in de sahibidir.
6. SAP
SAP, kurumsal yazılım bakımından dünyanın en iyi çözümlerini sunan şirketlerden biridir. Bu alana olan yatırımı, onu oldukça bilindik bir isim hâline getirmiştir.
7. Intuit
Intuit, Finansal yazılımlarla bilinen Intuit, TurboTax ve QuickBooks gibi birçok önemli yazılımın arkasında yer alıyor. Şirketin sunduğu yazılımların hedefinde genellikle küçük işletmeler ve muhasebeciler bulunuyor.
8. VMware
VMware, sanallaştırma yazılımı söz konusu olduğunda doğrudan akıllara gelir. Listedeki birçok şirket gibi oldukça uzun bir süre önce kurulmuş ve o günden bugüne kadar faaliyetlerini aktif olarak yürütmeye devam etmiştir.
9. ServiceNow
ServiceNow, şirketlerin işlerini dijital ortamda yürütmesini sağlayan bir platformun sahibidir. Merkezi Kaliforniya’da yer alan şirket, on binin üzerinde çalışanla hizmet vermeye devam ediyor.
10. Block
Block veya eski adıyla Square, finansal hizmetler sağlama konusunda uzmanlaşmış bir şirkettir. CashApp’in de geliştiricisidir.
Yorum Yap