Dünyanın En Büyük Espor Turnuvaları

Espor artık insanlar için sadece bir eğlence etkinliği değil, zira oyuncuları espor turnuvalarında yarışarak ve performanslarını YouTube ve Twitch’te yayınlayarak milyonlarca dolar kazanıyor. Sektör gittikçe büyüdü ve bazı devasa şirketler de bu sektörün etkinliklerinde ve turnuvalarında yer almaya başladı. Şimdi hep beraber dünyanın en büyük espor turnuvalarını inceleyelim.

  1. The International 9 (DOTA 2)

Valve’in Dota 2’deki yıllık dünya şampiyonası üst üste dokuz yıl boyunca espor ödül havuzu rekorunu kırdı.

Etkinliğin en son yapılanı olan ve 2019’da düzenlenen The International 9’da dünyanın dört bir yanındaki ekiplere toplamda yaklaşık 33 Milyon Dolar ödül dağıtıldı.

  1. 2019 Fortnite Dünya Kupası Finalleri

Epic Games’in ilk Fortnite Dünya Kupası Finalleri, espor tarihindeki en büyük ödül havuzlarından birine sahipti. Açılış turnuvası iki ana etkinliğe ayrılmıştı. Kyle “Bugha” Giersdorf tekli finallerde 3 milyon dolar kazanırken, David “aqua” W ve Emil “Nyhrox” Bergquist Pedersen ise ikili finalleri kazanarak 3 milyon doları paylaştılar. Turnuvada toplamda 30 Milyon Doların üzerinde ödül dağıtıldı.

  1. 2018 League of Legends Dünya Şampiyonası

Riot Games, League of Legends hayranlarının 2017’de ilk kez oyun içi öğeler satın alarak etkinliğin genel ödül havuzunu artırmasına izin verdi. Bir yıl sonra, ödül havuzu toplamda 6.4 milyon dolara çıkarıldı ve bu da turnuvayı League of Legends tarihinde para ödülü açısından en büyük etkinliği haline getirdi.

  1. 2019 PUBG Global Championship

2019 PUBG rekabetçi sezonunun son etkinliği, espor tarihindeki en büyük ödül havuzlarından birine sahipti. 2019 PUBG Global Championship’te Koreli takım Gen.G mücadelenin galibi oldu ve 2.2 Milyon Dolar kazanç elde etti.

  1. Fortnite Fall Skirmish Series

Popüler battle royale oyununun başarısının yanı sıra Epic Games, rekabetçi oyunun ilk yılında espor turnuvalarının ödül havuzları için 100 milyon dolarlık bütçe açıklamıştı. Bu ödül havuzuyla Fortnite, 28 Haziran’daki Dünya Kupası’nı geçerek ödül alanında rekor kırmış oldu.

  1. 2016 Halo Dünya Şampiyonası

Tamamen Microsoft Studios tarafından desteklenen 2016 Halo Dünya Şampiyonası ödül havuzu toplamda 2.5 Milyon Dolara ulaşmıştı. Tüm dünyadan en iyi Halo oyuncularının yer aldığı etkinliği CLG kazanarak 1 Milyon Doları evine götürmüştü.

  1. 2016 Call of Duty World League Championship

2 Milyon Dolar ödül dağıtan bu turnuva, ödülü açısından Call of Duty tarihinin en büyük turnuvası oldu ve hala da bu ünvanı koruyor. Ayrıca bu listedeki tek Call of Duty etkinliği. 2019 Call of Duty World League Championship de aynı şekilde 2 Milyon Dolarlık bir ödül havuzu belirlemişti.

Ödül havuzu açısından espor turnuvaları

1) The International 9 – 34.3 Milyon Dolar

2) 2019 Fortnite Dünya Kupası Finalleri – 30.4 Milyon Dolar

3) The International 8 – 25.5 Milyon Dolar

4) The International 7 – 24.6 Milyon Dolar

5) The International 6 – 20.4 Milyon Dolar

6) The International 5 – 18.4 Milyon Dolar

7) The International 4 – 10.9 Milyon Dolar

8) 2018 League of Legends Dünya Şampiyonası – 6.4 Milyon Dolar

9) 2016 League of Legends Dünya Şampiyonası – 5 Milyon Dolar

10) 2017 League of Legends Dünya Şampiyonası – 4.9 Milyon Dolar

Johan “N0tail” Sundstein

Espor turnuvaları tarihinde en çok ödül kazanan isim DOTA 2’de iki sene üst üste The International zaferini OG takımına getirerek 6,9 Milyon Dolar elde eden Danimarkalı oyuncu Johan “N0tail” Sundstein.

Türkiye’de en çok kazanan espor oyuncuları

close up of pro cyber sport gamer play game with RGB keyboard and mouse
  1. Woxic – Özgür Eker – 295 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)
  2. XANTARES – Can Dörtkardeş – 238 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)
  3. MAJ3R – Engün Küpeli – 161 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)
  4. Fujitora – Kaan Çekli – 157 bin dolar (Hearthstone)
  5. paz – Ahmet Karahoca – 148 bin dolar (Counter-Strike: Global Offensive)

Espor nedir?

Elektronik sporun kısaltması olan espor, tüm dünyada ilgi gören, online video oyunları ile sporun rekabetini ve takımlar arası mücadeleyi bir araya getiren yeni nesil bir spor dalıdır. Spor ile teknolojiyi buluşturan bu yeni nesil kavram, dünyanın dört bir yanındaki insanların internet ortamında veya sık sık görmeye başladığımız organizasyonlarda bir araya getirerek oyun oynamaları sağlamaktadır. Milyonlarca takipçisi olan bu yeni nesil kavram, son yıllarda yaygınlığının ve popülaritesinin artmasıyla birlikte gerçek bir spor dalı olarak görülmektedir.

Espor, artık çılgınlık seviyesinde bir eğlence ve rekabet sahası…


 

Exit mobile version