Drone Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Performanslı modeller, kullanım için püf noktaları ve daha fazlası ile en iyi drone modelleri... En ideal drone'u seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair ‘usta işi’ ipuçlarını sizler için derledik.

Bir kameralı drone ile aradığınız ne varsa, listemiz onu bulmanıza yardımcı olacak. Uygun fiyatlı seçeneklerden güçlü, ‘profesyonel dostu’ quadrocopter’lere kadar, her tür pilot için en iyi dronları ele aldık.

Araştırmaktan bunaldınız mı? Neyse ki NewTech var; en ideal drone’u seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair en iyi ipuçlarını sizler için derledik.

En İyi Drone Modelleri

1. DJI Air 2S

• ÖZELLİKLER
Ağırlık: 595g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 20MP Uçuş süresi: 31 dakika Menzil: 8km-12km

• ARTILAR

+Büyük 1 inç sensör
+Küçük ve hafif

• EKSİLER

-Ayarlanabilir diyafram yok
-Denetleyici katlanabilir değil

Çoğu insan için en iyi hava kamerasının DJI Air 2S olduğunu düşünüyoruz. Bu katlanır model, etkileyici 1 inçlik sensörü, akıllı uçuş modları ve 31 dakikalık kullanışlı pil ömrü sayesinde ideal taşınabilirlik ve performansın ideal karışımını sunuyor. İster acemi ister deneyimli bir manzara fotoğrafçısı olun, harika açık hava gezileri için iyi bir arkadaştır.

30 fps’de 5,4K video çekebilme özelliği size ekstra yaratıcı esneklik sağlar ve kullanışlı bir dijital yakınlaştırma seçeneğini destekler (bunu yalnızca 2x yakınlaştırmada kullanmanızı önersek bile). 120 fps’de 1080p çekim yapma yeteneğini ve etkileyici yüksek ISO performansını bir araya getirdiğinizde, orta sınıf rakiplerinin üzerinde yükselen çok yönlü mükemmel bir uçan makinedir.

2. DJI Mini 3 Pro

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 249g Denetleyici: Evet (olmadan kullanılabilir) Kamera çözünürlüğü: 12.1MP Uçuş süresi: 34 dakika Menzil: 8km-12km

• ARTILAR

+Etkileyici düşük ışık performansı
+Kullanışlı otomatik uçuş modları
+Engelden kaçınma sensörleri

• EKSİLER

-Kompakt bir drone için pahalı

Mini 3 Pro’nun 12.1MP 1/1.3-inç sensörü, etkileyici yüksek ISO işleme ile mükemmel bir görüntü kalitesi üretiyor. Maksimum ISO 6400’e kadar çok az parazit meydana getiriyor. Parlak f/1.7 lens ve çift yerel ISO teknolojisinin birleşimi, düşük ışık performansının böyle küçük bir drone için etkileyici olduğu anlamına gelir. Drone’nun üç yönlü engellerden kaçınma özelliği bulunuyor. Ayrıca bu makine kırpmadan portre çekim yapabiliyor.

3. DJI Mini 2

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 249g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 12MP Pil boyutu: 2.250 mAh Menzil: 5,8 GHz: 6-10 km

• ARTILAR

+İnanılmaz kompakt boyut
+Etkileyici pil ömrü
+Basit kontroller ve uygulama

• EKSİLER

-‘Beni takip et’ modu yok
-Mavic Mini’den daha pahalı

Bir öncekiyle aynı ultra kompakt tasarıma sahip olan Mini 2, DJI serisindeki en küçük dron’dur. Menzil artıran (Ocusync 2.0 bağlantısı sayesinde) ve daha parlak bir uçuş deneyimi sunan yeni bir kontrolör ile birlikte gelmektedir. Önceden programlanmış hareketleri gerçekleştirebilen Mini 2, başlangıç için uygun QuickShotmodlarından oluşan cömert bir seçkiyle doludur.

4. DJI Mavic 3

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 895g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 20MP Uçuş süresi: 46 dakika Menzil: 12-15km

• ARTILAR

+Süper dörtlü kamera
+Ayarlanabilir diyafram
+ Telefoto lens

• EKSİLER

-Rakiplerinden daha pahalı
-Açılışta bazı eksik özellikler

En güçlü kompakt drone’u mu arıyorsunuz? DJI Mavic 3 tam olarak bu beklentiyi karşılıyor. 46 dakikalık pil ömrü (gerçekte yaklaşık yarım saatlik gerçek uçuş süresi) ve 5K/50p video veya 4K/120p ağır çekim yapma özelliği yer alıyor. Ayrıca DJI Mavic 3 Cine paketine yükselterek 1 TB dahili depolamaya sahip olabilirsiniz. Bu sayede Apple ProRes 422 HQ formatında video çekme yeteneği elde edebilirsiniz.

5. AutelEvoLite+

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 835g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 20MP Uçuş süresi: 40 dakika Menzil: 12KM

• ARTILAR

+Ayarlanabilir diyafram açıklığına sahip 1 inç sensör
+40 dakikalık uçuş süresi

• EKSİLER

-Air 2S’den daha pahalı
-D-Log profili yok

Autel’in en son DJI rakipleri serisinin amiral gemisi uçan makinesi olan EvoLite+, Air 2S ile doğrudan rekabet ediyor. 1 inçlik bir sensör kullanarak 30 fps’de 5,4K çekim yapabilen cihaz, oldukça benzer bir özellik sayfasını paylaşıyor. Ama aynı zamanda 40 dakikalık uçuş süresi ve ayarlanabilir diyafram açıklığı (f/2.8 ile f/11 arasında değişen) ile Air 2S ve Mavic Pro 2’yi de geride bırakıyor. Fiyat performans olarak da 20MP sensörü bugün bir drone’da mevcut olan en iyi kameradır. Lite+ modeli, EvoLite kardeşinin dördüncü eksen stabilizasyonundan yoksundur, ancak sensöründeki daha büyük pikseller, loş koşullarda daha iyi ışık toplama potansiyeli sağlar.

6. DJI MavicAir 2

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 570g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 12MP Pil boyutu: 3.950 mAh Menzil: 10km

• ARTILAR

+Uçurmak çok kolay
+Harika 4K/60p videolar çeker
+Güçlü 34 dakikalık pil ömrü

• EKSİLER

-Kameranın besleme hızı bazen kekeliyor
-Denetleyicide ekran yok

MavicAir 2, DJI Air 2S’nin ve AutelEvoLite+’ın gelişiyle ilgi odağının dışında kalan bir cihazdır. Ancak bunu bir seçenek olarak dışlamamalısınız. İncelememizde, onu dronların çok yönlü ‘tatlı noktası’ olarak adlandırdık. Air 2S’den daha uygun fiyatlı ve yeni modelin daha büyük 1 inçlik sensörüne ihtiyacınız yoksa size daha uygun bir tercih olabilir.

7. DJI Mavic 2 Zoom

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 905g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 12MP Pil boyutu: 3.950 mAh Menzil: 8km

• ARTILAR

+Uçması kolay ve kontrolü sezgisel
+24-48 mm optik yakınlaştırma lensi

• EKSİLER

-Küçük 12 MP sensör
-Gürültü, ISO 100’ün üzerinde

Mavic 2 Pro gibi, Mavic 2 Zoom da Ağustos 2018’de çıkmıştır. Daha küçük 12MP sensörü nedeniyle, görüntü kalitesi Mavic 2 Pro ile tam olarak eşleşmez ve f/2.8 diyafram sabitlenir. Ancak fotoğraflar ve videolar için profesyonel kullanıma oldukça yeterlidir. Menzil de iyidir ve kontrol, ortak uygulaması aracılığıyla sezgiseldir. Fakat asıl nimet, Mavic 3 tam erişim için onu yense bile, yaratıcı çekim potansiyeli dünyasının kilidini açan bu zoom lensidir.

8. RyzeTello

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 80g Denetleyici: İsteğe bağlı Kamera çözünürlüğü: 5MP Uçuş süresi: 13 dakika Menzil: 100m

• ARTILAR

+Duyarlı uçuş kontrolleri
+Hafif ve kompakt

• EKSİLER

-Dalgalı video iletimi
-Rüzgarda kararsız

Basit, hafif ve uygun fiyatlı RyzeTello, ilk kez uçanlar için eğlenceli bir drone olacak şekilde tasarlanmıştır. Tello bütçe fiyat etiketine rağmen çok şey vadediyor: pil 13 dakikalık makul bir uçuş süresi sunarken, aşağı bakan ışık sensörleri Tello’nun yerinde durmasını ve bir avuç otomatik numara yapmasını sağlıyor.
RyzeTello, temelde sakin bir günde uçmak için eğlenceli bir insansız hava aracıdır, hızlı bir şekilde hareket eder ve sezgisel girdilere çevik bir şekilde tepki verir. Sınırlı menzil biraz kısıtlayıcıdır ancak dalgalı videoya aldırmazsanız, yine de etraftaki en iyi başlangıç drone’udur diyebiliriz.

9. DJI Phantom 4 Pro V2.0

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 1375g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 20MP Pil boyutu: 6000mAh Menzil: 8km

• ARTILAR

+Büyük 1 inç 20 MP sensör
+Sağlam ve hızlı drone
+100 Mbps’de 4K/60p video çeker

• EKSİLER

-Büyük ve hacimli
-Katlanabilirlerden daha karmaşık

DJI’ninPhantom serisi, drone’larını yeni zirvelere taşıyan bir seri ve Phantom 4 Pro V.20 bu listedeki en yeni model olmamasına rağmen, rüzgarlı koşullar için sağlam ve güvenilir bir şeye ihtiyaç duyan profesyoneller için iyi bir seçenek olmaya devam ediyor. 2018’de piyasaya sürülen Phantom 4 Pro V2.0, Phantom 4’te büyük ölçüde geliştirilmiş engellerden kaçınma ve ActiveTrack gibi akıllı uçuş modları getiren büyük bir yükseltmeye sahip.

10. PowerVisionPowerEgg X

• ÖZELLİKLER

Ağırlık: 522g Denetleyici: Evet Kamera çözünürlüğü: 12MP Uçuş süresi: 3.800 mAh Menzil: 6km

• ARTILAR

+Yağmurda uçabilir ve suya inebilir
+El kamerasına dönüşür

• EKSİLER

-Görüntü kalitesi rakiplerin gerisinde kalıyor
-Raw video modları yok

Suyu sevmeyen dronlarınhakim olduğu bir pazarda, PowerVision’ın hava küresi, yağmurda uçma ve göllere inme kabiliyeti ile (Sihirbaz paketi ile) ayırt edilir. Görüntü kalitesi, plastik su geçirmez muhafazadan etkilenir, ancak ıslak malzemede çalışabilmek ve üzerinde yüzebilmek için bir dizi yaratıcı olasılık sunar.

PowerEgg X ayrıca bir el gimbal kamerasıdır. Bir tripoda monte edilebilen ve el hareketleriyle kontrol altına alınabilen otonom bir AI kamerası olarak da kullanılabilir. Görüntü kalitesinde de sınıfında lider değildir. PowerEgg X, parlak koşullarda iyi, ayrıntılı 4K çekimler yapıyor, ancak sabit diyafram açıklığı, sabit odaklı 12MP 1/2,8 inç CMOS sensörüyle DJI’nin Mavic dronları ile rekabet edemez. Bir de ham video formatlarında kayıt yapmak mümkün değildir. Yine de, kötü hava koşullarında kısa, keskin video sekansları için PowerEgg X en iyi seçeneklerden biridir.

Öne Çıkan Drone Kullanım Alanları

Drone Kullanımında Eğitim

Siz de bir drone sahibi olmak istiyorsanız, bu konuda ilk olarak eğitim almalı ya da kendinizi eğitecek adımlar atmalısınız. Bu konuda başlangıç aşamasında Youtube bünyesinde birçok örnekle karşılaşmak ve videolardan yararlanmak mümkün. Bir operatör tarafından (siz veya başkası) uçurulan drone’lar, zannedildiği kadar kolay bir kullanıma sahip değil. Pek çok modelinde kamera bulunduran cihazlar, genelde akıllı telefon veya tablet ile yönlendiriliyor. Bunun yanında üzerinde yer alan kamera sayesinde gerçek zamanlı görüntü elde ediliyor. Drone’un hız ve macera için kullanımı da oldukça yaygın. Giriş seviye bütçeler üzerinden ele alındığında bir nevi oyuncak olarak da düşünülebilir.

Eğitim konusunda ise özellikle kalabalık alanlarda kullanım yapacak kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü gerekli eğimini alınmaması aracın yanlış uçurulması ya da kontrol edilememesi sonucunda birçok insana zarar vermesi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda kullanmaya başlamadan önce uçuş dersleri alınması ya da ilk olarak açık ve insansız alanlarda test yapılması dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer alıyor.

Drone ile Çekim ve Kayıtta Bunlara Dikkat

  1. Işık kontrastının daha düşük olduğu güneşin doğuş ve batış saatlerini tercih edin. Bu saatlerde daha az ışık patlaması olur, aşırı karanlık alanlar oluşmaz ve dokular daha belirgindir.
  2. Micro jitter adı verilen titreşim sorunları nedeniyle görüntüler bulanık olabilir, çözümü ise ND filtre kullanımıdır.
  3. Çok daha kaliteli çekimler için gündüzleri polarize filtre kullanımı önerilir. Daha doygun ve sinematik görüntüler için birebirdir.
  4. Drone kullanımı zordur. Bir anda uzman olamazsınız. Özellikle yumuşak ve yavaş hareketlerle kullanım için uzun saatler, günler boyu aracı deneyimlemek gerekecektir. Sinematik etkiyi en üst seviyede bulmak için yumuşak ve yavaş hareketlerle kullanım şarttır.
  5. Drone kameraları küçük sensörlere sahiptir. Bu yüzden renklerde bazı sorunlar oluşabilir. Neyse ki video ve fotoğraflarda renklerin düzenlenebilmesi oldukça kolay. Ancak bu noktada drone’lardaki çekim ayarlarından ‘flat’ın tercih edilmesini öneririz. Bu sayede sonrasında daha kolay yapılandırılabilir video-fotoğraflar elde edilecektir.
Exit mobile version