Oyuncular, DPS terimine video oyunlarında, özellikle de rol yapma, MOBA (Çevrimiçi Çok Oyunculu Savaş Arenası) ve MMORPG’de (Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu) rastlar. Peki, video oyunlarında DPS ne demek?
Bu yazıda çok sayıda oyuncunun merak ettiği DPS ile ilgili kafanıza takılabilecek tüm soru işaretlerini gidereceğiz.
DPS Ne Demek?
DPS, RPG, MOBA ve MMORPG’de sıklıkla karşılaşılan kısaltmalardan biridir. Damage per second yani saniye başına verilen hasar anlamına gelir.
Bu terim, bir karakter, savunma kulesi ve benzerlerinin belirli bir süre boyunca ne kadar hasar verebileceğinin ölçümüdür. Büyük bir çoğunlukla yetenek ve saldırı gücü gibi faktörlere göre belirli bir savaşta ne kadar iyi bir performans sergilenebileceğini belirlediği için büyük öneme sahiptir.
Karakterin düz vuruşlardan ya da yeteneklerden aldığı hasarı ifade eden DPS, bir karakterin düşman hedefe saniyede 100 hasar vermesi, o karakterin 100 DPS’e sahip olduğu anlamına gelir.
League of Legends ve benzeri video oyunlarında son derece önemlidir. Bir oyuncunun ya da takımın ne kadar hızlı bir şekilde rakip takımı bozguna uğratabileceğini belirler.
DPS Teriminin Diğer Anlamları
DPS terimi sadece video oyunlarına özgü değildir. Video oyunlarının yanı sıra çok çeşitli sektörlerde çok farklı anlamlara gelen bir terimdir. Bu sektörün dışındaki kullanımları arasında şunlar öne çıkıyor:
Dynamic Positioning System (Dinamik Konumlandırma Sistemi)
DPS özellikle denizcilikte kullanılan bir teknolojinin de kısaltmasıdır. Dinamik konumlandırma sistemi olarak ifade edilebilecek bu teknoloji, geminin rüzgâr ve benzeri faktörlerden etkilenmeden bir noktada sabit kalmasını sağlar.
Demand-Pull Strategy (Talep Çekme Stratejisi)
DPS, iş dünyasında talep çekme stratejisi anlamına da gelir. Ürün ve hizmetlerin talep üzerine piyasaya sürülmesini ifade eder. Üretim ve satış tamamen tüketicinin ihtiyacı göz önünde bulundurularak yapılır.
Dividend Per Share (Hisse Başına Temettü)
Hisse başına temettü anlamına da gelen DPS, yatırımcıların bir şirketin finansal durumu ve uzun vadeli büyüme beklentileri hakkında fikir edinmek için kullandığı bir oranı ifade etmek amacıyla da kullanılabilir.
Yukarıda yer alan örneklerden de görülebileceği üzere DPS çok çeşitli terimlerin kısaltması olarak kullanılır.