İnternet kullanımının inanılmaz bir şekilde yaygınlaşması birtakım güvenlik sorunlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Bilgisayar korsanları gittikçe daha tehlikeli yöntemlere başvuruyor. Peki, insanların bilgilerini toplamak için yapılan doxing nedir? Bu yasa dışı mıdır ya da hangi durumlarda yasa dışı olarak kabul edilebilir?
Bir internet kullanıcısı olarak elbette bu tür sorulara bir cevap arayışında olabilirsiniz. Bu yazı ise konu ile ilgili kafanıza takılan tüm soru işaretlerini giderecektir.
Doxing Nedir?
Doxing (doxxing olarak da yazılır), birinin kişisel bilgilerini çevrim içi ortamda ifşa etme eylemidir. Bir kişinin gerçek adını ve soyadını, adresini, işini ve onu tanımlayan diğer tüm bilgilerin kişinin izni olmadan ifşa etmek anlamına gelir.
Kötü bir amaç doğrultusunda hareket edilmesi hâlinde kişisel bilgileri paylaşmanın amacı, mağduru küçük düşürmek, ona zorbalık yapmak ve ona zarar vermek olabilir.
Bu tür saldırıların arkasındaki temel neden genellikle taciz ya da intikamdır. Kişisel bilgi toplama bugün hâlâ yapılmaya devam ediliyor. Bir kişinin adresi, iş yeri, telefon numarası, e-posta adresi ve diğer tüm kişisel bilgileri ortaya çıkması, o kişi için tehdit oluşturabilir.
Doxxing Nasıl Yapılıyor?
Doxxer olarak tanımlanabilen kişisel bilgi avcıları, dijital ortamda kişiler hakkında küçük parçaları birleştirerek takma adının arkasındaki gerçek insanı ortaya çıkarır. Toplanan bilgiler, kurbanın adı ve soyadı, fiziksel adresi, e-posta adresi, telefon numarası ve çok daha fazlasını içerebilir.
Geçmişte kişisel bilgi toplama, kişinin çevrim içi ortamda güvenini kazanarak onun hakkında bilgi toplanmasına dayanırken son zamanlarda ise çeşitli platformlara yönelik düzenlenen siber saldırılarla elde edilen kullanıcı verilerinden yola çıkılarak kişi hakkındaki bilgiler toplanılıyor.
Birçok kişi internette anonim olduğunu düşünse de aslında gerçek hiç de öyle değildir. Dijital ortamda da hakkınızda bilgi edinmenin birçok yolu vardır.
Doxxing Yasa Dışı mı?
Doxxing, kötü bir amaçla yapılması durumunda yasa dışıdır. Örneğin kamuya açık bilgilerin derlenip yayımlanması belirli durumlarda yasa dışı olabilir fakat bir kişinin bilgilerini onu küçük düşürmek, hedef hâline getirmek, zorbalık yapmak gibi amaçlarla ifşa etmek kesinlikle yasa dışıdır.
Doxxing Karşısında Ne Yapılmalıdır?
- Kanıtlarınızı belgeleyin. Her ihtimale karşı suçun işlendiğini gösteren tüm detayların ekran görüntüsünü alın.
- Hesaplarınızı kilitleyin.
- İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.
- Telefon numaranızı ve sosyal medya hesaplarınızın kullanıcı adını değiştirin.
- Şikâyette bulunun.
Yorum Yap