Doların Yükselmesi Sonrası Apple Türkiye’de Satışlar Bir Süre Durdu

Borsada doların hızlı yükselişi sonrasında Apple, dün bazı cihazlarının satışını durdurdu. Apple Türkiye'nin resmi sitesinden yapılan satışlarda alıcılar bir süre satın alımlarda sorun yaşadı. İşte detaylar...

Türkiye’de doların hızla yükselmesinin ardından Apple Türkiye; bazı cihazlarında satışını dün gece durdurdu. Doların tarihi zirveleri yaşadığı bu dönemde Apple Türkiye’nin resmi internet sitesinden yapılan satışlarda sorun meydana geldi. Yaşanan sorunun neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Apple’ın Türkiye mağazası açık ve çalışır durumda olsa da dün akşam sepete hiçbir cihaz eklenemiyor veya satın alınamıyordu. Ürünlerin gönderim kısmında “şu anda mevcut değil” ibaresi yer aldı.

Apple Satışları Fiyat Artışı Nedeniyle Mi Durdurdu?

Dün akşam Apple’ın internet sitesi üzerinden iPhone 11, iPhone 13, AirPods, Apple Watch, yeni MacBook Pro modelleri ve daha birçok ürünün satışı yapılmadı. Herhangi bir marka, herhangi bir renk ve herhangi bir bellek boyutu bassanız bile; seçilen cihazı sepetinize ekleyemiyordunuz. Bu sorunun doların artması sonrasında yeni fiyat etiketlerinin oluşturulacağı yönünde iddiaları ortaya getirdi.

Sorun Kalktı, Satışlar Yeniden Yapılıyor

Yaşanan sorun bugün ortadan kalktı. Bugün itibariyle gerçekleştirilen satışlarda herhangi bir fiyat farklılığının yaşanmadığını gösteriyor.

Apple’ın bu hamlesi ülkemizin yanında yabancı basına da yansıdı. Pek çok haber sitesi, Apple’ın Türkiye’deki mevcut ekonomik durum sebebiyle satışlarını durdurduğunu manşetlerine taşıdı. Apple cephesinden ise henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Mağazada Kuyruk Oldular

Öte yandan dolardaki ani artıştan endişe duyan vatandaşlar; Zorlu AVM’deki Apple satış noktasında ürün alabilmek için kuyruklar oluşturdu.

Apple Cihazlarına Zam Bekleniyor

Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan dolar kurundaki hızlı yükseliş; Apple’ın iPhone fiyatlarında da bir ilkin yaşanmasına neden oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 80’lik yükseliş yaşayan ve en son 13 TL’ye fırlayan dolar kurunun etkisiyle; artık yurtdışından iPhone getirmek Türkiye’dekinden daha pahalı hale geldi.

Kurdaki yükseliş öyle bir seviyeye ulaştı ki; yüzde 50’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV, yüzde 10’luk TRT bandrolü ve yüzde 1’lik Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi ve satıcının kâr marjı da dahil edilince oluşan Türkiye perakende satış fiyatı bile içerdiği bu kadar vergi kalemine karşın; yurtdışı fiyatından daha ucuz kaldı. Kur nedeniyle baskı yaşayan Apple’ın iPhone başta olmak üzere; Türkiye’deki satışa sunduğu ürünlerin fiyatlarını da yakın zamanda yukarı yönlü olarak güncelleyeceği ortaya çıktı.

Exit mobile version