Doğa Koruma Vakfı 2021 Fotoğraf Yarışması Sonuçları Açıklandı

Doğa Koruma Vakfı'nın 2021 Fotoğraf Yarışması'nı kazanan belli oldu. İngiliz fotoğrafçı Anup Shah, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir kelebek bulutunun içinden yürüyen bir goril fotoğrafıyla yarışmayı kazandı.

ABD merkezli bir yardım kuruluşu olan Doğa Koruma Vakfı (Nature Conservancy) 2021 fotoğraf yarışması sonuçları açıklandı. Bu yılın kazananları, kendisi de hevesli bir fotoğrafçı olan ünlü Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Ben Folds’un da yer aldığı bir jüri tarafından belirlendi. Böylece Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bir gorili kelebekler içinde fotoğraflayan Anup Shah birincilik ödülünü aldı. Ayrıca yarışmaya katılan birçok çarpıcı fotoğraflar da yayınlandı.

Doğa Koruma Vakfı 2021 Fotoğraf Yarışması Birincisi Anup Shah

Anup Shah’a ait isimli fotoğraf, 158 ülkeden 100 bin aday arasında birinci oldu. Bununla birlikte İngiltere’de yaşayan Anup, 4 bin dolar değerinde bir kamera seti ödülünü aldı. Ayrıca jüri üyelerinden ABD’li fotoğrafçı ve şarkıcı-söz yazarı Ben Folds, “Sizi fotoğrafın içine sürükleyen imajları seviyorum. Gorilin yüzündeki ifade, hoşgörü mü, yoksa neşe mi? Karar vermek gerçekten zor” dedi.

Halk Oylamasının Kazananı “Ateşböcekleri” Fotoğrafı

Halk oylaması kazananı “Ateşböcekleri” isimli fotoğraf ile Hindistan’lı fotoğrafçı Parathamesh Ghadekar oldu. Bu ateşböcekleri muson yağmurlarından hemen önce ülkenin belli bölümlerinde; birkaç özel ağaç üzerinde toplanıyor. Hatta bazen bu böceklerden milyonlarcası, bunun gibi birkaç özel ağaçta yer alıyor. Bununla birlikte 30 saniyelik pozlama süresiyle çekilen 32 fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu kare için; toplam 16 dakikalık pozlama yapılmış.

The Nature Conservancy Pazarlama ve İletişim Başkanı Meg Goldthwaite; “Bu görüntüler, doğanın canlılığının ve hayranlık uyandıran gücünün muhteşem ve unutulmaz bir hatırlatıcısı… Yıllarca dünyanın dört bir yanından gelen bu sahneler karşısında hayrete düşüyoruz. Ayrıca mutlu olup duygulu anlar yaşıyoruz. Bize bu gezegende ne kadar bağlı olduğumuzu hatırlatıyorlar. Tüm yaşamın bağlı olduğu toprakları ve suları koruma konusundaki önemli çalışmalarımıza devam ederken bize enerji veriyorlar.” dedi.

Vakıf Dünyanın Önemli Sorunlarını Çözmeyi Hedefliyor

Yarışmayı düzenleyen The Nature Consenvancy; canlı yaşamının bağlı olduğu su ve karasal alanları korumak için 72 ülkede hizmet veren küresel bir yardım kuruluşu. Kuruluş, bilimin yönlendirmesiyle, iklim değişikliği dâhil dünyanın karşı karşıya olduğu önemli sorunlara çözümler yaratma hedefiyle çalışıyor.

Yarışmadan Bazı Fotoğraflar

Yarışmaya katılan 100 bin adayın arasından bazı fotoğraflar ön plana çıktı. Aşağıda bu fotoğrafları çekenler, fotoğrafların özellikleri ve aldığı ödül klasmanını bulabilirsiniz.

Manzara Kategorisi Birinciliği

Poconé Belediyesi, Mato Grosso, Brezilya Transpantaneira otoyolunun kıyısındaki kuru toprakta bir Pantanal timsahının karkası. 4 Ekim 2020’de, o yıl Pantanal’ı vuran kuraklığın zirvesinde bir drone ile çekilen fotoğraf.

Fotoğraf: Daniel De Granville Manco / Doğa Koruma Vakfı

Manzara Kategorisi Mansiyon Ödülü

Yağışlı mevsim boyunca, Avustralya, Queensland’in tropikal kuzeyindeki Carpentaria Körfezi… Doğanın karmaşık canlı manzaralarından birini yaratan sayısız dolambaçlı nehir, haliç, dere ve akarsu barındırır. Yemyeşil mangrovlar, gelgit suları ve artezyen havzasını dolduran aylarca yağmurla vurgulanan çamur düzlüklerini sıralar.

Fotoğraf: Scott Portelli / Doğa Koruma Vakfı

İnsan ve Doğa Kategorisi Birinciliği

Sumatra Orangutan Koruma Programı ekibi, kurtarılan tahmini 3 aylık dişi orangutan Brenda’yı ameliyata hazırlamak için birlikte çalışır. Sibolangit, Kuzey Sumatra, Endonezya’da çekildi.

Fotoğraf: Alain Schroeder / Doğa Koruma Vakfı

Su Kategorisi Birinciliği

Bangladeş’te çekilen bu fotoğraf Arifujjaman’ın, çalışmalarında sık sık suyu araştırdığının bir göstergesi…

Fotoğraf: Kazi Arifujjaman / Doğa Koruma Vakfı

 

Exit mobile version