DLL Dosyaları Nereye Atılır / Yüklenir?

DLL dosyaları nereye atılır sorusuna yanıt arıyorsanız bu rehberle DLL hatalarını nasıl ortadan kaldıracağınızı öğrenebilirsiniz.

DLL Dosyaları Nereye Atılır?

DLL dosyaları nereye atılır sorusu, belirli video oyunlarını ya da programları açmaya çalışırken karşılaşılan hataların ardından yöneltilen soruların başında gelir.

Herhangi bir program ya da video oyunun çalışabilmesi için gerekli olan DLL dosyalarının büyük bir kısmı kurulum aşamasında yüklenir ama bazıları ilgili program ya da oyundan bağımsız olduğundan bunların haricen yüklenmeye ihtiyaç duyulur.

Bu dosyalar bilgisayarda mevcut olmadığında kullanıcıların önüne hata mesajı gelir. Bundan kurtulmak için gerekli DLL dosyasını indirmek ve belirli klasöre atılması gerekir. Bunu nasıl yapacağınız hakkında bir bilginiz yoksa rehberde yer alan adımları takip edebilirsiniz.

DLL Dosyaları Nedir? Ne İşe Yarar?

DLL, dynamic-link library veya Türkçe karşılığı ile dinamik bağlantı kütüphanesi anlamına gelir. Bazı programlar, bu kütüphaneleri gerektiğinde çağırarak içeriğinden yararlanabilir. Bu dosyalar, programın minimum bellek kullanmasını sağlar.

DLL Dosyaları Nereye Atılır?

Windows 32-bit kullanıyorsanız DLL dosyasını C:\Windows\System32 yolunu takip ederek System32 klasörüne atmalısınız. Windows 64-bit kullanıcılarının ise DLL dosyalarını C:\Windows\SysWOW64 ve C:\Windows\System32 klasörlerinin her ikisine de atması gerekiyor.

Programlar için DLL dosyası yüklüyorsanız ilgili dosyayı programların dosya konumuna da atabilirsiniz. Bir programın dosya konumuna erişmek için o programın kısayolunun üzerine sağ tıklayın ve “Özellikler” seçeneğine basın.

Özellikler penceresinden “Dosya Konumunu Aç” butonuna tıklayın. Programın dosya konumuna artık indirdiğiniz DLL dosyasını atabilirsiniz.

DLL Dosyalarını İndirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

DLL dosyalarını indirirken dosyaları indirdiğiniz yerin güvenilir olduğundan emin olun. Dosya mutlaka resmî bir web sitesinde yayımlanmış olmalıdır. Bazı web siteleri, DLL dosyası yerine kötü amaçlı yazılım indirmenize neden olabilir.

Dosyayı indirdiğiniz web sitesinin güvenilirliği hakkında bilginiz yoksa virüsten koruma programlarını kullanarak dosyanın zararlı bir yazılım içerip içermediğini kontrol edin.

Güvenilirliğin yanı sıra DLL dosyasının işletim sisteminizle uyumlu olduğundan emin olmalısınız. İşletim sisteminizle uyumlu olmayan DLL dosyası yok sayılacak, buna bağlı olarak da hata almanıza yol açacaktır.

Exit mobile version