Dijital Parti Zamanı!

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok kişi evde zaman geçirirken mobil uygulamalar sayesinde dışarıdaki hayat eve geliyor. Tüm dünyada milyonlarca insan salgının yayılmasını önlemek için evinde kalırken mobil uygulamalar evde sıkılanlar için harekete geçmiş durumda. Evde vakit geçirenleri eğlendirmeye yönelik uygulamalara olan ilgi bu dönemde hiç olmadığı kadar arttı. Evde kalanlar partilerden vazgeçmezken örneğin video sohbet platformu Houseparty gerçek yaşamı dijital olarak ekranlara getiriyor.

Akıllı telefon ekranından online eğlence ve sohbet sunan Houseparty uygulaması da son dönemde yıldızı parlayan uygulamalar arasında yer alıyor. Video sohbet uygulaması evde tek başına kalanlar için gerçek yaşamı kopyalayarak kullanıcıların eğlenceli anlar geçirmesini sağlıyor.

Eğlence akıllı telefon ekranında

Evde izolasyona çekilenlerin çoğu normal yaşantısında uyguladığı favori aktivitelerini yapmaktan mahrum kaldı. Yaşam standardı haline gelmiş olan spor, akşam buluşması, kafede sohbet, doğum günü partileri ve arkadaşlarla toplaşıp bir şeyler yemek gibi aktivitelere virüs salgını nedeniyle ara verildi. Gerçek yaşamda tüm bunlara zorunlu mola verilirken Houseparty uygulaması sayesinde arkadaşlarınız ile 4-5 kişilik sanal partiler düzenleyebiliyorsunuz.

Akıllı telefon kamerası önünde yemeğinizi yiyip, içeceklerinizi içip, pastanızı keserek arkadaşlarınız ile sohbet ediyor ve sosyalleşebiliyorsunuz. Bu şekilde arkadaşları ile bir araya gelen çoğu kişi Houseparty deneyimlerinin sosyal medyada da paylaşmayı ihmal etmiyor. Siz de bu şekilde sanal olarak partiler düzenleyerek arkadaşlarınızı sohbete davet edebilirsiniz.

Houseparty uygulaması popülerliğini artırıyor

Teknoloji merkezi San Francisco’da geliştirilen Houseparty uygulaması 2019 yılında ünlü Fortnite oyununun geliştiricisi Epic Games tarafından satın alındı. Tüm dünyada kısa sürede 3 milyon indirilme rakamına ulaşan uygulama aralarında İspanya, İngiltere ve İtalya’nın da bulunduğu 17 ülkede App Store’de ilk sıraya yükselmeyi başardı. Uygulama içerisinde 8 kişiye kadar canlı sohbet yapılabiliyor. Son istatistiklere göre kullanıcılar uygulamada ortalama bir saat geçiriyor.

Son dönemde Houseparty gibi görüntülü görüşme uygulamaları oldukça popüler olmuş durumda. Öte yandan Houseparty uygulaması Zoom, Google Hangouts, Skype ve Cisco Webex gibi uygulamaları geçti. Tüm bu uygulamalar çoğunluklu olarak iş görüşmeler, aile ve arkadaşlarla sohbet için kullanılırken Houseparty konuşmaktan daha fazlasını sunduğu ve eğlence odaklı olduğu için kullanıcıların daha çok ilgisini çekiyor.

Türkiye’de Zoom zirvede

 

Tüm dünyada Houseparty diğer uygulamalara karşı daha popüler olsa da Türkiye’de Zoom çılgınlığı yaşıyor. Türkiye’de Houseparty uygulaması adından söz ettirmeye başlasa da video konferans uygulaması Zoom, iş görüşmeleri ve özel görüşmelerin kolay bir şekilde yapılması nedeniyle daha çok kullanılıyor.

Vector image. Cartoon character happy phone dancing.

Sohbet sırasında arka planı kişileştirme, emojili cevap verme gibi özelliklerin yanı sıra fotoğraf, doküman, ekran ve video paylaşımına izin vermesi Zoom’un kullanımını arttırıyor. Zoom ile görüşmeler devam ederken mesaj atılabiliyor. Tüm bu kullanım kolaylıkları nedeniyle Zoom’la doğum günü kıtlama, arkadaşlarla sohbet etmek giderek artıyor.

Peki ya diğerleri?

Skype

Yılların görüntülü görüşme uygulaması Skype bu dönemde de en çok tercih edilenleri arasında. Kolay ve basit bir kullanım sunan Skype hem ücretsiz hem ücretli çağrı olanağı sunuyor. Ücretli sürümde kullanıcılar istediği ülkedeki numarayı nominal bir fiyata arayabiliyor. Çağrı özelliği yanı sıra görüntülü görüşme olanağı da basit bir şekilde kullanılabiliyor.

Jitsi

Açık kaynaklı olarak geliştirilen Jitsi iletişim gizliliğine önem verenler için ön plana çıkıyor. Tüm sesli ve görüntülü aramalar şifreli olarak karşı tarafa aktarılırken bu sayede tam gizlilik sağlanmış oluyor. Öte yandan video konferans sırasında katılımcı sayısında sınır bulunmamasıyla da öne çıkıyor.

Tox

Geliştirilmeye halen devam edilen Tox uygulaması sayesinde kullanıcılar kendi aralarında sesli ve görüntülü görüşme yapabiliyor. Bu uygulamada da şu an için sadece iki kullanıcı arasında görüntülü görüşme yapılabiliyor.

Viber

Basit arayüzü ve kolay kullanımı ile dikkat çeken Viber ücretsiz olarak kullanılıyor ve dünyanın herhangi bir yerindeki kullanıcıları arayabiliyorsunuz. Sesli görüşme yanı sıra eğlenceli görüntülü görüşmeler de yapabiliyorsunuz.

Aynı yerde bulunmayan kimseleri dijital olarak buluşturan uygulamalar, koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapanılan bu puslu zamanların neşeli sahne ışıkları adeta…

Houseparty uygulaması sayesinde arkadaşlarınız ile 4-5 kişilik sanal partiler düzenleyebiliyorsunuz.


 

Exit mobile version