Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından paylaşılan son verilere göre dünya nüfusunun yüzde 15’i yani yaklaşık 1 milyar insan dezavantajlı yani engelli. Her geçen yıl engelli insan sayısı yükselirken yine verilere göre yaklaşık 110-190 milyon arası kişi ağır engellere sahip. Neyse ki hayatımıza dahil olan yeni nesil akıllı teknolojiler, engelli insanların hayatını kolaylaştırmak için daha önce hiç düşünülmeyen yenilikler yaratıyor.
Teknoloji tüm insanlığın hayatını kolaylaştırıp, verimliliğini artırırken engelli insanların da günlük hayatını kolaylaştırabiliyor. Tekerlekli sandalyeler, yürüteçler, scooter’lar, baston ve koltuk değnekleri gibi hareket etmeye yardımcı olan medikal cihazlar ile protez uzuv gibi yenilikçi ürünler engelli kişilerin yaşan kalitesini artırıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüm bu ürünlere yeni nesil akıllı teknoloji ve uygulamalar sayesinde yenileri ekleniyor. Biz de bunlar arasından en popüler olanları derledik.
Liftware
Parkinson hastalığı veya diğer hareket bozukluğu yaşayan kişilerin hayatını kolaylaştıran Liftware devrim niteliğinde bir cihaz. Basit olması kadar milyonlarca insanın hayat kalitesini arttıran Liftware kaşık veya çatal gibi materyalleri kendiliğinden sabitliyor. Yaşlı ve titremesi olan insanların yaşamını kolaylaştıran mükemmel bir ürün olan Liftware titremeyi yüzde 70 oranına kadar stabilize edebiliyor. Bu sayede titremesi olan kişiler başka bir kişiye ihtiyaç duymadan yiyecek dökülmesi gibi sorunlar yaşamadan yemeklerin rahat bir şekilde yiyebiliyorlar. Bu bireylerin hayal kırıklığını azalttığı gibi yaşam kalitesini de ciddi oranda yükseltiyor.
Dot
Akıllı saat kullanımı her geçen gün artarken Dot adındaki cihaz dünyanın ilk görme engelli alfabesi ile geliyor. Dot, görme engelli kişilerin saatleri üzerinden mesajlarına erişme, sosyal medya kullanma ve e-posta gönderme gibi birçok işlemi yapmak için yardımcı oluyor. Pratik bir kullanım sunan bu cihaz tüm dünyadaki milyonlarca görme engelli insanın hayatını iyi yönde dönüştürmeyi hedefliyor.
Voice4U
Beyin hasarı yaşayan veya felç geçiren kişilerin sesi olmayı amaçlayan Voice4U kendini alternatif bir iletişim aracı olarak tanımlıyor. İnsanların hayatını kolaylaştıran ve devrimsel bir ürün olan Voice4U iletişim güçlüğü yaşayan kişilerin düşüncülerini, duygularını ve fikirlerini daha etkili bir şekilde ifade etmeleri için yardımcı oluyor.
Scewo
Yeni nesil bir tekerlekli sandalye olarak konumlanan Scewo’nun en önemli özelliği merdiven çıkabilmesi. Yürüme engelli kişilerin şehir içindeki etkileşimini artıran Scewo’nun ana taşıyıcı tekerlekleri haricinde alt tarafında palet benzeri inici bir hareketli aksamı daha yer alıyor. Bu sayede kişi merdivenleri çıkmak istediği zaman paletlerin arkasındaki iki küçük tekerlek sayesinde bunu başarabiliyor. Araç ayrıca kaldırım, toplu taşıma araçları ve diğer yükseltileri de kolaylıkla aşabiliyor.
EyeSense
Türk Telekom tarafından görme engelli bireyler için geliştirilen mobil uygulama sayesinde akıllı telefon ekranında nesneler tanınabiliyor ve kişi sesli olarak uyarılıyor. Çevresindeki nesneleri kıyafet ve eşyaları görmek isteyen görme engelliler için geliştirilen uygulama, kıyafetlerin rengi hakkında bilgiler verebiliyor. Bunun için akıllı telefon kamerasının etraftaki cisimlere tutulması yeterli oluyor.
Uygulamanın çalışma şekli ise tanımlı binlerce obje arasında gösterilen ürünü tanıması ve hakkında bilgi vermesine dayanıyor. Nesne tanıma özelliğine sahip olan uygulama sayesinde görme engelliler etraflarındaki nesneleri kolaylıkla ayırt edebiliyor, nesnelerin ne olduğunu öğrenebiliyor ve tanımlarını dinleyebiliyor.
WeWALK
Görme engelli kişilerin hayatının bir parçası olan bastonu yenilikçi teknolojilerle buluşturan WeWALK’un amacı kişileri sosyal hayata tam ve eşit katılımını sağlamak. Cihaz görme engelli kullanıcıların baş ve göğüs hizasında karşılarına çıkabilecek engelleri algılayarak uyarılarda bulunuyor. Engel algılama, farklı uygulamalarla entegre olma ve telefona bağlanma özellikleri sınan WeWALK kişinin telefonuna hiç dokunmadan bir kullanım sunabiliyor. Bluetooth ile WeWALK uygulamasına bağlanan baston, navigasyon görevi görerek toplu taşıma ile entegre oluyor ve kişinin çevresindeki durakları, duraklardan geçen otobüslerin saatlerini gibi bilgileri sesli komutlar şeklinde verebiliyor. Türkler tarafından geliştirildiğini de gururla belirtelim.
Wheelmap/Wheelmate
Wheelmap uygulaması tekerlekli sandalye kullanan kişilerin yaşadıkları şehirdeki sokakların ve mekanların engelli kullanıma uygun olup olmadığını gösteriyor. Harita üzerinde seçilen mekânın engelli dostu olup olmadığı görülebilirken; mekâna tekerlekli sandalye ile girişin mümkün olup olmadığı, mekanın engelli WC’ye sahip olup olmadığı gibi bilgiler aktarılıyor.
TapTapSee
TapTapSee, EyeSense gibi görme engellilerin çevrelerindeki eşyaları daha etkili bir şekilde tanıyabilmesini için geliştirilen yenilikçi bir uygulama. Uygulamanın çalışma şekli akıllı telefona kurulmasının ardından kullanıcıların cihaz ekranına iki kez dokunmaları ve eşyanın fotoğrafını çekmesi şeklinde gerçekleşiyor. Uygulama sayesinde sandalye, bardak, masa ve hatta meyve parçası gibi öğelerin tanımları dinlenebiliyor. Öğenin uygulama tarafından tanınmasının ardından uygulama detaylı bir şekilde sesli olarak bilgi vermeye başlıyor.
Glucowear
Şeker hastaları için ciddi öneme sahip olan kan şekeri seviyelerini kontrol etmek çoğunlukla iğneler ve parmaklarda delikler anlamına gelmiştir. Tüm bu süreci değiştirmeyi amaçlayan Glucowear düzenli bir spor aktivitesine benzeyen ama aslında glikoz ölçümü yapmasıyla şeker hastalarının hayatını kolaylaştırıyor. Akıllı telefon uygulamasıyla kullanılan cihaz günün her anında gerçek zamanlı kan şekeri ölçümü yapabiliyor.
Bu yazı, Newtech dergisinin Mayıs sayısından alınmıştır.