Depreme Dayanıksız Binalar Yüz Binlerce Kişiyi Öldürebilir: Yeni Türkiye Raporu

Depreme dayanıksız binalar uzun bir süredir tartışma konusu. Bu alanda çalışan Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı korkunç bir tablo ortaya koydu. İşte konuyla alakalı merak edilen bütün detaylar.

Türkiye ne yazık ki deprem kuşağında yaşıyor ve en tehlikeli ülkeler içerisinde yer alıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli gibi iller bu tehlikenin en üst seviyeye çıktığı bölgeler olarak tanınıyor. Ortaya çıkan yeni bir tablo ise bu bölgelerde bulunan evlerin aslında hiç güvenli olmadığını gösterdi.

Yapılan yeni araştırmalara göre büyük şehirlerde bulunan 2,9 milyon konut 17 yaş ve üzerinde. Binaların yaşı arttıkça depremde yıkılma riski çok daha fazla yükseliyor.

Depreme dayanıksız binalar teknoloji ile güçlendirilebilir

Türkiye’de yaşlı binalar olarak adlandırılan çürük mekanlar teknoloji ile güçlendirilebilir. Ancak bunun için ilk olarak sağlam bir araştırma ve geliştirme yapılması gerekiyor. Hangi binaların daha dayanıksız olduğu bulunabilir.

Depreme dayanıksız binalar

Kentsel dönüşüm olarak adlandırılan sistem ise ikinci aşama olarak görülüyor. Bu uygulandığında kentsel dönüşüm ile birlikte yaşlı konutlar bertaraf edilebilir ve bu sayede önemli bir sıçrama yakalanabilir. Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi konu ile ilgili yeni teknolojiler geliştirmeye çalışıyor.

Bütün bunlara ek olarak tasarım ve güvenlik bir araya getirilebilir. Böylece kentsel dönüşüm ile birlikte çürük binalar tamamen sağlam hale getirilirken estetik ön plana çıkarılabilir. Peki sizce Türkiye gerçekten de deprem konusunda tehlikeli mi?

Exit mobile version