Delay ne demek? Hemen hemen her gün online video oyunları oynuyorsanız bu kelime ile en az bir kez de olsa karşılaşmışsınızdır. Oyuncunun performansı üzerinde büyük bir etkisi olan delay çoğu oyunda kullanılan bir kelimedir. Bu nedenle de çoğu oyuncu tarafından ne olduğunu oldukça merak edilir.
Bu yazının sonunda hem bunun tam olarak ne olduğunu hem de bu sorunun sebeplerini ve çözüm yollarını öğreneceksiniz.
Delay Ne Demek?
Delay, gecikme anlamına gelir. Kişinin davranışlarının karşısında sunucunun tepkisinin ne kadar geciktiğini ifade eder. Oyunlardan örnek vermek gerekirse League of Legends’ta bir yetenek kullanırsanız ve gecikme çok fazla olursa hangi yeteneği kullandığınız bilgisinin sunucuya ulaştırılması zaman alacaktır.
Zoom, Microsoft Teams gibi uygulamalarda da durum benzerdir. Katılımcılar eğer görüntülü konuşuyorsa katılımcıların görüntülerinin gecikmeden ötürü takıldığını görebilirsiniz. Sesleri de görüntüleri gibi takılır. Kesinti boyunca katılımcıların ne konuştuğunu tam olarak anlayamazsınız.
Twitch gibi platformlarda da eş zamanlılık söz konusu olduğundan gecikme büyük öneme sahiptir. Gecikme fazla olursa yayıncının konuşmasını ya kesik kesik dinlersiniz ya da belirli bir süre boyunca hiç takip edemezsiniz.
Delay Sorunu Nasıl Çözülür?
- Wi-Fi durumunu kontrol edin.
- İnternet hız testi yapın.
- Sunucu değiştirin.
- Cihazı modeme yaklaştırın.
- İndirme işlemlerini duraklatın.
- Virüs taraması yapın.
1. Wi-Fi Durumunu Kontrol Etme
İnternetinizin yavaş olması sadece internetin hızından kaynaklanmaz. Modeminizin Wi-Fi adaptöründe de sorun olabilir. Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız ethernet kablosu kullanarak internet hızınızın artıp artmadığını öğrenebilirsiniz. Telefon kullanıyorsanız internet hızınızı başka cihazlarda test edebilirsiniz.
2. İnternet Hız Testi Yapma
Speedtest gibi siteler üzerinden hız testi yapın. İndirme ve yükleme hızı ile ping değeri de oldukça önemlidir. İndirme ve yükleme hızınızın önemini veri gönderip alırken fark edeceksiniz. Ping değeriniz ise gecikme süresini ifade eder.
Gecikme süresi milisaniye cinsinden ölçülür. Ping bölümünde eğer 10 sayısını görüyorsanız bu gecikme sürenizin 10 milisaniye olduğu anlamına gelir. League of Legends ve Metin2 gibi birden fazla yeteneği bir arada kullanarak karşı tarafa daha çok hasar verebileceğiniz oyunlarda her milisaniyenin aslında ne kadar önemli olduğunu fark ediyorsunuz.
Gecikme süresini arttıran etkenler arasında şunlar yer alır:
- Devam eden indirme işlemleri
- Ethernet kartında sorun olması
- Wi-Fi sinyalinin düşük olması
- Cihaz ve modem arasındaki mesafenin fazla olması
3. Sunucu Değiştirme
Farklı sunucularda oynamaktan da mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Türkiye’de yaşamanıza rağmen başka bir ülkedeki sunucuda oyun oynamak, gecikme süresinin fazla olmasına neden olacaktır.
4. Cihazı Modeme Yaklaştırma
İnternete ethernet kablosunu kullanarak bağlandığınız zaman internet hızınız artıyor mu? Bunun bir sebebi de cihaz ve modem arasındaki uzun mesafedir. Cihazı modeme daha yakın bir yerde tutarak sorunu düzeltebilirsiniz.
Sinyalin önünde bir engel olmadığından da emin olmanız gerekiyor. Modemi mümkün olduğunca yüksek yerde tutun ve etrafını kapatan ne varsa onlardan kurtulun.
5. İndirme İşlemlerini Duraklatma
Oyun oynarken indirme işlemine devam etmemelisiniz. Sizin cihazınızla birlikte birkaç cihaz daha aynı ağa bağlanıyorsa ve siz oyun oynarken diğer cihazlarda video izleme, dosya indirme gibi işlemler yapılıyorsa gecikme sorunu yaşamanız normaldir.
6. Virüs Taraması Yapma
İnternet hızını etkileyen bir diğer etken de kötü amaçlı yazılımlardır. Sizin bu zararlı yazılımların varlığından bile haberiniz olmayabilir çünkü bu yazılımlar kendini gizleyecek şekilde geliştirilmeye çalışılır.
Ücretsiz ama iyi bir antivirüs yazılımı isterseniz bunun için daha önce sadece en iyi antivirüs programlarını içeren bir liste hazırlamıştık. Dilerseniz göz atıp beğendiğiniz bir yazılımı kullanabilirsiniz.
Bu yazıda delay ne demek, delay sorunu nasıl çözülür sorularını yanıtladık. Bu konu ile ilgili sormak istediğiniz bir soru varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.
Yorum Yap