Vario Audio çok hızlı vokal edit”i ve nota değerlerinde değişikliğe olanak sağlıyor. Kayıt esnasında vokalist bazı notalara çıkamıyorsa ya da ufak tefek detoneler bulunuyorsa Vario Audio ile bu sesler gerektiği yerlere çekilebiliyor. Vario Audio”nun en büyük özelliği ise bu işlemleri audio edit penceresinde yapması, yani aynen MIDI penceresinde olduğu gibi. Vario Audio için bir plug in çağırmaya gerek yok. Otomatik entonasyon seçeneği de bulunuyor. Ayrıca bütün bir vokal line”ının ses aralığı düzeltmesi yapılabiliyor. Bir başka başarılı seçenek ise vokal line”ı MIDI editöre yükleyebilmesi. Vario Audio, vokallerde oldukça geniş bir çalışma alanına sahip. Bu opsiyon sadece üst düzey plug in”lerde bulunuyor.
PitchCorrect ise solo enstrüman ve vokal aralığı ayarlamaları için özel olarak geliştirilmiş ve VST3 protokolünü kullanıyor. Prensibi ise ünlü Yamaha Pitch Fix teknolojisine dayanıyor. Bu plug in, audio materyalin ton değerini devamlı kontrol ediyor. Sıradaki nota, kullanıcının belirttiği değerlerin dışında ise hemen düzeltiyor. 12 nota skalası kullanılabiliyor. Bu değerleri gerçek zamanlı bir MIDI keyboard”dan kontrol edebiliyorsunuz.
Bir sequencer”da otomasyon çok önemli rol oynar. Dijital ortam, analog ortamı simule etmeye planlandığı için genelde bu ortamda yapılan işlerin karşılığı gerçek hayatta vardır. Bu nedenle tasarımı da gerçek hayattaki atalarından çok farklı olmaz. Ama otomasyon gibi dijital ortamda doğup büyüyen opsiyonlar için belli kurallar yoktur, Yine de standart olmuş sequncer”larda benzer görsellik ve prensiplerle çalışırlar. Steinberg riske girerek Cubase 5″de bu prensibi biraz değiştiriyor. Cubase 5″ de daha önce hiç olmadığı kadar kullanıcı dostu bir otomasyon tekniği uygulanmış. Tek bir pencerede tüm otomasyon verilerine ulaşmak ve kontrol etmek mümkün hale gelmiş.
Cubase 5″de karşımıza çıkan başka bir ilk ise ilk VST3 reverb plug in olan REVerence. Bu plug in”in tasarımı esnasında, dünyada akustiği ile ünlü 70 mekanda dalga geri dönüş zamanları hesaplanmış ve prodüksiyonlarınızda bu mekanların simulesi mümkün hale getirilmiş. Simule edilen mekanların fotoğraflarını da küçük pencerede görüntüleyebilmek duruma ayrı bir haz katıyor. Early Reflections”ı bağımsız ayarlamak mümkün. Entegre edilmiş EQ sektörü sayesinde reverb”ünüzün rengini değiştirebiliyorsunuz.
Cubase 5″de sizi daha birçok yenilik bekliyor. Orkestral olanakları kullanmak isteyenler için VST Expression isimli yeni bir teknoloji, klasik enstrümanların kontrolünü kolaylaştırmış. Bunun yanında MIDI kontrol protokolleri ve otomasyon dataları daha uyumlu hale getirilmiş. Daha önce MIDI bölümünde otomasyon çok da eğlenceli değildi. Hatta yer yer insanı çileden çıkaracak hale geliyordu. ?imdi MIDI controller parametreleri ve otomasyon parametreleri optik olarak düzenlenmiş ve aradaki çakışmalar ortadan kaldırılmış.
Tabi ki yenilikler ve güncellemeler konusunda ne kadar konuşsak azdır. Ama bazı önemli başlıklara değinmek istedik. Cubase 5 profesyonel arenada çalışanlar için hiç bir ihtiyacı cevapsız bırakmayacak hale gelmiş. Yeni başlayan arkadaşlar için ise çok fazla doktora tezi yazmaya gerek olmadan hemen
prodüksiyona geçecekleri bir ortam oluşturulmuş. Başta bahsettiğim workflow ve çalışma ortamındaki eğlendirici faktörler, Cubase 5″in en büyük artılarından. Gelecek için oldukça kapsamlı bir yatırım.
Kalpleri bilgisayarlarında atan arkadaşlara “The Beat Goes On” diyorum! |
Yorum Yap