Couchsurfing Nedir? Ne İşe Yarar?

Couchsurfing nedir sorusuna yanıt mı arıyorsunuz? Kafanıza takılabilecek bütün soruları yanıtlayacak bir yazı hazırladık.

Couchsurfing Nedir? Ne İşe Yarar?

Son zamanların en popüler tercihlerinden bir tanesi olan Couchsurfing nedir? Bu sistem tam olarak nasıl işliyor? Uzun yolculuğunuza sorgusuz sualsiz bir şekilde çıkmadan önce bu soruların cevabını bilmek, sizi nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda soru işaretlerinden uzak tutacaktır.

Bu yazıda hem fikrin nasıl ortaya çıktığı hem sistemin nasıl işlediği gibi soruların yanı sıra daha birçok soru işaretini giderecek noktaya değineceğiz.

Couchsurfing Nedir?

Couchsurfing, kişilerin kalacak bir yere ihtiyaç duyulduğunda yakınların ya da arkadaşların kanepelerinde uyuması fikrinden yola çıkılarak oluşan bir terimdir. Başlangıçta geçici olarak konaklayabileceği bir eve ihtiyacı olan insanlar için kullanılsa da şu anda gezginlerin seyahati daha ucuz hâle getirmek için yabancıların evinde kalması fikrine dönüştü.

Terim ilk olarak kalıcı olarak kalabileceği bir ev bulmaya çalışırken geçici olarak akrabaları ya da arkadaşlarında kalan kişilerle ilgiliydi ama bugün gelinen noktada seyahati uygun fiyatlı hâle getirmek isteyenlerin yararlanabileceği bir hizmet olarak yeniden ele alındı.

Bu kelime, en çok 2004 yılında kurulan bir şirket ile biliniyor. Bu girişim sayesinde couchsurfing kelimesi artık ticari marka hâline gelmiştir.

Couchsurfing Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Couchsurfing sistemi ile insanlar kanepe, boş bir oda ve benzerlerini seyahat yapmakta olan insanların uyuması için onlarla paylaşır. Örneğin İngiltere’de yer alan bir kişi, kendi kanepesinin ya da misafir için ayırdığı odanın tanıtımını yapabilir. Türkiye’den gelen bir kişi ise bunu görür ve o kişi ile iletişime geçerek yerinin hazır olmasını sağlar.

Bu girişim sonucu kurulan platform, tüm işi sizin için yapıyor ama gerçekçi olmak gerekirse couchsurfing için şirketin aracı olmasına ihtiyacınız yoktur. Evini paylaşacak bir insana herhangi bir sosyal medya platformunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Birisi eğer ihtiyacınızı görür ve olumlu cevap verirse teknik olarak zaten couchsurfing yapmış olacaksınız.

Couchsurfing Ücretsiz mi?

CouchSurfing uygulamasını kullanan ev sahipleri, misafirlerinden ücret talep etmiyor. Uygulamanın kendisi de başlangıçta ücretsizdi ancak pandemi sırasında ücret almaya başladılar. Bu durum elbette çok sayıda tepki ile sonuçlandı ancak şirket, bunu neden yapmaları gerektiğini ayrıntılı olarak açıkladı.

Uygulamanın bu kadar büyümesi, maliyeti de arttırdı ve milyonlarca kullanıcının gözdesi hâline gelen uygulamayı ücretsiz olarak sunmaya devam etmek imkânsızdı. Şu anda bile çok fazla ücret alınmıyor ama sonuçta bu ücretsiz olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.

Exit mobile version