Cornell Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Cornell metodu nedir sorusundan bu etkili not alma tekniğinin nasıl uygulanacağına kadar her şeyi detaylı olarak öğrenin.

Cornell metodu özellikle öğrencilerin not alırken başvurduğu bir yöntemdir. Metodun özü, notların altında daha sonra önemli noktaları yazmak için aralık bırakmaktan ibarettir. Daha sonrası için ayrılan bu kısım, kişinin daha sonra tekrar yaparak konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmasını sağlar.

Normal bir şekilde not alan öğrenciler sadece öğretmeninin sözlerinden sadece önemli kısımları seçer. Bu şekilde alınan notlar da yararlıdır ama bunlar kişinin kendi sözcüklerinden oluşan cümleler olmadığından tekrar sürecinde konuya hâkim olmakta zorlanılabilir.

Cornell not tutma tekniği ile öğrenme süreci çok daha etkili bir hâle getirilebilir. Bunun nasıl mümkün olacağını ise tekniğe yakından bakış attıkça öğreneceksiniz.

Cornell Metodu Nedir?

Cornell tekniği, ilk olarak 1940’lı yılların sonunda Cornell Üniversitesinden Profesör Walter Pauk tarafından geliştirilen bir not alma yöntemidir. Yöntem özellikle konuşmaları özetlemek, önemli konuları derinlemesine ele almak, tekrar sürecini daha verimli kılmak için son derece yararlıdır.

Bu yöntem öncelikli olarak öğrencilere hitap eden bir yöntem olsa da iş hayatında da kullanılabilecek bir metottur. Örneğin bir toplantıda önemli kısımları not etmek istenebilir. Bu metot, toplantının önemli kısımlarının üzerinde durulmasını sağlamak için uygulandığında toplantıdan alınacak verim de artacaktır.

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Uygulanır?

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Uygulanır?

Cornell not alma tekniğini uygulamak için takip edilebilecek adımlar bu şekildedir. Üst kısım için ayrılan alan, konu hakkında bilgi vermek için ayrılmıştır.

Bu kısma başlık, konu ve tarih gibi bilgileri yazıyoruz çünkü bu notlara daha sonra göz atıldığında sayfadaki notların ne zaman alındığını, bunların ne ile ilgili olduğunu bir bakışta anlamayı kolaylaştırıyor.

İkinci kısım, not alınacak kısımdır. Not alma sırasında aktif olarak kullanacağımız 2 kısım bulunuyor. Not alma kısmı, bunlardan ikincisidir. Bu kısımda mümkün olduğunca çok kısaltma ve şekil kullanımına yer vermek gerekiyor. Eskiden olduğu gibi uzun cümleler yazmaya çalışmakla zaman kaybetmeyin.

Notları aldıktan sonra anahtar kelime kısmına geçiyoruz. Bu anahtar kelimeler, size konunun özünü verecek kelimeler olmalıdır. Öyle ki o kısma bir bakışınız hafızanızı direkt harekete geçirmeli ve o gün işlediğiniz konunun tekrar gözünüzün önüne getirmelidir.

Son olarak özet kısmını dolduracağız. Bu kısım, konuyu sadece birkaç cümle ile anlatacağınız kısımdır. Bir konuyu anlamanın en iyi yolu, onu kendi sözcüklerinizi kullanarak sadece birkaç cümle ile anlatmaktan geçer. Bu nedenle özet kısmı atlanılmamalıdır.

Exit mobile version