Cloud (Bulut) Hizmetlerinin İşletmelere Yönelik Avantajları

Bulut hizmetleri işletmeler tarafından yoğun olarak tercih ediliyor. Peki, bulut hizmetlerle neden bu kadar çok ilgileniliyor?

Günümüzde Büyük boyutlu dosyalarla işlem yapılıyor. İnsanlar çalışma hayatında ve özel hayatlarında telefonlarında, bilgisayarlarında ve tabletlerinde oldukça fazla fotoğraf ve video bulunduruyor.

Çoğu zaman bu cihazların hafızaları bu büyük boyutlu dosyaları depolamaya yetmiyor. Böyle durumlarda verilerinizi depolamak için cloud programı yani bulut teknolojisi bu dosyaların depolanması için olanak sağlıyor.

Bulut teknolojisi kısaca internet yazılım yoluyla kullanılan bir depolama hizmetidir. Verileriniz internet ortamında sanal depolama sistemiyle yani bulut sistemi ile depolanıp ve gerektiğinde kolayca ulaşılmasını sağlayan bir hizmettir.

Uzun yıllardır kullanılan bulut hizmetleri kullanıcıların vazgeçilmezi haline geldi. Bulut teknolojisini günümüzde popüler uygulamalarda kullanıyor. Bulut teknolojisi depolama yaparken API’ler den yararlanıyor.

Geçmişte verilerin depolanması için HDD’ler kullanılıyordu. Ardından SSD’ler geldi. Kişisel kullanımda hala fayda sağlayan bu sistemler holdingler ve firmalar düşünüldüğünde yetersiz kalıyor. Bu noktada bulut hizmetleri öne çıktı. iCloud, Google Drive, SkyDrive, Dropbox, Yandex.Disk günümüzde en çok kullanılan bulut teknolojisi sistemleridir.

Cloud (Bulut) Hizmetlerinin İşletmelere Yönelik Avantajları Neler?

Ofiste Sunucu Tutulmasının Sakıncaları

Bir programın ya da verinin birden fazla kullanılması gerektiğinde sunucular devreye girer. Personal computer yani bireysel bilgisayar terimi tekli kullanımı ifade etmekteydi. Ancak bir şirkette birden fazla kişinin aynı programın farklı verilerini kullanmaya başlamaları ve erişimin tek kişiden fazlasına açıldığı durumlarda sunucular hayatımıza girdi.

Kullandıkları donanımsal bileşenler anlamında bilgisayara benzeyen bu aygıtın amacı tanımlanan kullanıcılara verileri sunmaktır.

Diğer yandan hangi kullanıcının hangi veriye ne zaman ulaşacağı bilinmediği için sunucular 7/24 devrede olacağı için uzun süre çalışmalara dayanıklıdırlar. Yine elektrik kesintilerine karşı güç kaynağı ve daha uzun kesintileri bertaraf etmek için jeneratör sistemlerinin düşünülmesi gerekir.

Yine işlemci gücü ve uzun çalışma saatlerine dayanıklılık adına sunucuların soğutmalarına dikkat etmek ve soğutulan başlı başına ayrı bir oda da güvende tutulmaları gerekir. Bunların her biri başlı başına dikkat edilmesi gereken kritik konulardır.

Genel itibarıyla ofislerde sunucu tutulması son derece karmaşık ve sorunlara açık bir konudur. Güvenliğinin sağlanması başta olmak üzere sunucuların ofislerde tutulması, başlı başına bir operasyonel karmaşıklığa açık konu halindedir ve son yıllarda daha az tercih edildiği görülmektedir.

Bulut Hizmet Kullanımı Uzman Görüşü

Exit mobile version