Çin’in ChatGPT Alternatifi Saatler Sonra Çöktü

Çin'in ChatGPT alternatifi kullanıma sunulduktan saatler sonra çöktü. Bunun ardından bot hizmet verememeye başladı.

Çin'in ChatGPT Alternatifi Saatler Sonra Çöktü

Çin’in ChatGPT alternatifi olan MOSS herkesin kullanımına sunulduktan sadece saatler sonra yoğun trafiği kaldıramadı ve hizmet veremez hâle geldi.

Çin’in Fudan Üniversitesinden bir ekip tarafından geliştirilen sohbet botu olan MOSS, pazartesi günü duyurulmuştu. Çin’in Twitter’ı olarak adlandırılan Weibo’da hızla yayıldı ve internet kullanıcıları OpenAI’ın büyük talep gören sohbet botu ChatGPT’nin alternatifine yöneldi.

Çin’in ChatGPT Alternatifi Hizmet Veremiyor

Web sitesine erişilmeye çalıştığında kullanıcılar artık hizmetin devre dışı olduğuna dair bilgilendirme mesajı ile karşılaşıyor.

İnsanların üretkenliklerini arttırmak için onlara mümkün olduğunca çok yardımcı olmak, sorularına doğru cevaplar vermek, etik ve ahlâk kurallarına uygun ve zararlı yanıtlar vermemek üzere geliştirilen sohbet botunun çökmesinin nedeni ise bu kadar büyük bir trafik karşısında kaynakların etkili bir şekilde kullanılmasının mümkün olmamasıydı.

En hızlı büyüyen çevrim içi hizmetlerden biri olan ChatGPT bile yoğun trafik dolayısıyla sık sık hizmet veremez hâle gelebiliyor ama MOSS, iki hizmet de çalıştığı zamanlarda bile ChatGPT ile kıyaslanabilecek bir seviyede değil.

Geliştiricilere göre sohbet botu henüz ChatGPT’ye yaklaşmış değil. MOSS şu an çok gelişmiş bir bot değil ve önünde daha katetmesi gereken çok yol var.

Geliştiriciler, MOSS’un insan ve diğer yapay zekâ modelleri ile etkileşimden öğrendiğini, ChatGPT’nin ise insan geri bildirimine dayanan bir öğrenim yolu ile öğreniyor. Çin’in yapay zekâsının gelecekteki çalışmalara kolaylık sağlamak adına açık kaynaklı olacağı da ifade ediliyor.

Exit mobile version