Çin’deki Apple App Store 50 bin oyun kaldırdı!

Çin’deki Apple App Store, 2020 Aralık ayı boyunca 50 binden fazla bir sayıda mobil oyunu kaldırdı. Uygulama ekosisteminden yaklaşık 48.000 oyun tabanlı uygulama kaldırıldı. Yerel kural ve düzenlemeleri ihlal ettiği tespit edildi.

APPLE APP STORE OYUNLARI NEDEN KALDIRILDI?

Farkında olmayan yayıncılar ve stüdyolar için, Çin’in mobil oyun düzenleme kurumu, piyasaya sürülmeden önce her oyunun Ulusal Basın ve Yayın İdaresi’nden özel bir lisans almasını gerektiriyor. Bu lisans, oyunun, görüntülenmesine izin verilen içerikle ilgili katı olduğu bilinen yerel yönergelere ve kurallara uygun olduğunu onaylar. Şimdi Apple, App Store platformuna eklediği uygulamaları kontrol altında tutuyor. Bu durum daha önceden bu yana Android mağazalarının zaten uyguladığı bir şey. Bu durum SensorTower raporuna göre, App Store’dan çok sayıda oyunun kaldırılmasına yol açtı.

WhatsApp Türkiye’deki kullanıcılar için flaş açıklama yaptı

Sensor Tower’ın raporuna göre, Temmuz 2020’de 5.500 uygulama kaldırıldı. Ardından Ağustos ayında 27.000 oyun daha kaldırıldı. Ancak Aralık, 40.000’den fazla oyunun App Store’dan kaldırılmasıyla en büyük tasfiyeyi gördü. Özellikle, bu aynı zamanda daha önce mağazanın en çok indirilen veya gelir açısından en yüksek hasılat yapan oyunlarından biri olan birkaç uygulamayı da içerir. Şu anda, kaldırılan oyunların lisansı aldıktan sonra ileride Apple App Store’a geri dönme olasılığı hala var.

ARTIK YAYINCILAR VE STÜDYOLAR ÇİN’DEKİ BOŞLUKTAN YARARLANAMAYACAK

Apple App Store daha önce, bölgedeki içeriğe katı düzenlemeler getirilmesine rağmen, Çin’de bir tür “gri pazar” olarak görülüyordu. Ancak, yayıncılar ve stüdyolar artık bu boşluktan yararlanamayacak. Çin, özellikle mobil oyunlar için dünyanın en büyük oyun pazarlarından biridir. Bu nedenle, uygulamaların App Store’dan kaldırılması, hükümetin “kurallara uyun yoksa size kapalı” mesajını vurgular.

Exit mobile version