Çin Yeni Süper Güç Olabilir: ABD Teknolojide Geri Kalıyor

Dünyanın en büyük ülkelerinden bir tanesi olarak bilinen Çin, yeni süper güç olma yolunda hızla ilerliyor. Peki bunu başarması gerçekten mümkün mü?

ABD 2001 yılında sınır ötesi veri akışlarında baskın ülke olarak görülüyordu. İnternet akışının çok hızlı olması ve bunun daha çok ABD merkezli tasarlanması, ülkeleri oraya doğru yönlendirdi. Ancak bu günlerde Çin baskın ülke konumuna yerleşmeye başladı.

Yayınlanan bir rapora göre sınır ötesi veri akışı konusunda dünyanın yeni süper gücü Çin oldu diyebiliriz. Her geçen yıl veri akışı konusunda çok daha güçlü konuma yerleşen bu ülke, ciddi bir ilerleme kaydetti. Şimdi ise lider olarak karşımıza çıktı.

Çin yeni süper güç olma yolunda hızla ilerliyor

Yapılan bir Nikkei anketi ile birlikte, sınır ötesi veri akışını sağlayan 10 ülke ayrıntılı olarak incelendi. 2019 yılında Hong Kong gibi yerler de yine bu alana dahil edildi.

Çin yeni süper güç

Araştırmaların sonucunda, ABD 2001 yılında Çin’e giren ve çıkan veri akışlarını yüzde 45 oranında kontrol edebiliyordu. Şimdi ise bu rakamlar yüzde 25 seviyelerine kadar düştü. Asya ülkeleri ile sıkı bağları bulunan Çin, veri akışının önemli bir bölümünün buradan sağlıyor.

Birçok Çin merkezli şirket, şu anda uluslararası veri akışını kontrol ediyor. Hata bu öyle bir noktaya geldi ki ülke kendi kodlarını kendisi belirli bir alanda depoluyor. Muhtemelen ilerleyen yıllarda Çin özellikle teknolojide yeni süper güç olarak karşımıza çıkacak. Sizce ABD bu yarışta gerçekten de geri planda kalabilir mi?

Exit mobile version