Chromium OS nedir, nasıl kurulur?

Zamanınızın çoğunu inernette geçiriyorsanız, artık bilgisayarınıza müzik, film vs. indirmek yerine stream ediyorsanız, dosya ve dökümanlarınızı bulutta tutuyor hatta bulutta oluşturuyorsanız, bütün internet hayatınız bir tarayıcı penceresiyle idame ettirebilrseniz ve bütün bunların üstüne, artık yavaş kalmaya başlamış, sürekli donan, takılan bir bilgisayarınız varsa, bu haber tam sizin için!

Chrome OS nedir? : Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Temel amacı, yukarıda anlattığımız gibi, vaktinin çoğunu internet üzerinde ve internet tabanlı hizmetler ile geçiren kullanıcıların, hızlı ve basit bir işletim sistemine kavuşmalarıdır. Chrome OS, ismini aldığı Chrome tarayıcı penceresinden oluşur. Bu pencere sayesinde Gmail, Youtube, Drive gibi Google hizmetlerinin yanı sıra, bir çok web servisine kısa ve kolay yoldan erişim sağlayan eklenti ve uygulamalara ulaşabilirsiniz. Ancak Chrome OS işletim sistemi, indirilip kurulamamaktadır ve sadece Google işbiliğiyle üretilen Chromebook cihazlarda kurulu gelir.

Chromium OS nedir? : Chromium OS, Google’ın Chrome OS işletim sistemine birebir benzeyecek şekilde dizayn edilmiş bir Linux dağıtımıdır. ücretsiz olarak indirip kurabileceğiniz Chromium OS, aynı Chrome OS gibi bir Chrome tarayıcı penceresinden oluşur. Kurulan eklenti ve uzantılar sayesinde Gmail, Youtube, Google Drive, Picasa, Google+ gibi tüm Google servisleri ile, tüm web tabanlı hizmetlere tek tıkla ulaşabilirsiniz. Bütün bunların yanında Chromium OS hızlıdır, sistemi sömürmez ve takılma, donma gibi sorunlara yol açmaz.

Chromium OS nasıl indirilir? : chromeos.hexxeh.net adresine girin. Şu adresten, Chromium OS’in son sürümü Vanilla’yı indirin. Eğer Windows kullanıyorsanız; şuradan Windows Image Writer yazılımını indirin. 

Chromium OS nasıl kurulur? : İndirdiğiniz Chromium OS ISO dosyasını zip arşivinden çıkarın. Windows kullanıyorsanız, USB diskinizi (en az 4 GB ve üstü) bilgisayarınıza takın. Windows Image Writer’ı açın. ISO dosyasını indirdiğiniz yolu bulun ve seçin. Yazdırın ve bekleyin. Eğer Linux kullanıyorsanız, ISO dosyasını zip’ten çıkarın, USB diski takın ve komut penceresini açın. dd if=ChromeOS.img of=/dev/sdX bs=4M komutunu girin. (sdX yerine USB sürücünüzün bağlı olduğu disk ismini yazın. Bunu yazmayı bilmiyorsanız, şimdilik Chromium OS kurmayın 🙂 

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılış esnasında  BIOS seçeneklerine girerek, USB diskten boot etmeyi seçin. Karşınıza çıkan adımları takip edin. 

Dikkat! Bu işlem esnasında bilgisayarınızdaki bütün dosyalar ve işletim sistemleri silinebilir. (Tecrübeli bir kullanıcı değilseniz.) 

Kuruluma başlamadan önce bir Google (Gmail) hesabı açmanız faydalı olacaktır. Kurulum esnasında tüm Google servislerini aktif etmek için bu hesabı ve şifresini gireceksiniz.

Kurulum bitince USB diskinizi çıkarın. 

 

Hazırlayan : Kaan Göktaş

Exit mobile version