Chrome, Safari, Firefox ve Edge güçlerini birleştiriyor

Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge tarayıcılarının arkasındaki ekipler, yazılımı özelleştirmek için indirebileceğiniz eklentiler olan uzantıları geliştirmek için bir araya geldi. Bu, uzantılarınızın daha iyi çalışacağı demektir. Ayrıca sizi kötü amaçlı yazılımlardan korumak için daha iyi güvenlik temeliyle geleceği anlamına gelir.

Cuma günü ekipler, World Wide Web Consortium’da (W3C) uzantılar için standartlar geliştirmeye adanmış bir tartışma ve geliştirme forumu açıkladı. Forum, WebExtensions Topluluk Grubu, mühendislere uzantılar için birleşik ve daha güvenli bir temel oluşturmaları için bir yer sağlar.

Grup ayrıca geliştiricilerin uzantılar yazmasını kolaylaştırmayı umuyor. Çünkü paylaşılan bir standart tarayıcılar arasındaki farkları kapatmaya yardımcı olacak.


İlginizi Çekebilir: Chrome 91 kullanıma sunuluyor


CHROME, SAFARI, FIREFOX VE EDGE İÇİN ORTAK PLAN

Topluluk grubu üyeleri hedeflerinden “Ortak zemini belirlemeyi, tarayıcıları daha yakın bir hizaya getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca gelecekteki evrim için bir rota çizmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Uzantılar, PC’lerdeki tarayıcılar için çok önemlidir. Yazılım parçaları reklamları engeller. Şifre yöneticileriyle entegre olur. Sizi internette izleyen kodu çıkarır ve alışveriş sepetinize ürün koyarken kupon bulur. Bir uzantı, kullanıcıların Donald Trump’ın fotoğraflarını kedilerle değiştirmesine izin veriyor.

Google’ın Chrome’u dünyanın en yaygın kullanılan tarayıcısıdır. Ancak tarayıcılar arasındaki farklılıklar, bir uzantı geliştiricisinin diğer tarayıcıları desteklemesinin daha az olası olduğu anlamına gelir. Geliştiricilerin zorluklarını azaltmak için tarayıcıların hizaya girmesi gerekir. Tarayıcılar arasında hala farklılıklar olacak. Ancak topluluk grubu ortak bir yetenek çekirdeği sağlamayı planlıyor.

Chrome tarayıcısı, web sayfalarını görüntülemek için kullanılan JavaScript ve Basamaklı Stil Sayfaları’nın aynı teknolojilerinden bazılarını benimseyerek uzantıları modernize etti. Firefox ve daha yakın zamanda Safari, Chrome’un liderliğini izledi. Microsoft, Chrome’un açık kaynaklı Chromium teknolojisini benimsediğinde Edge, Chrome’un uzantısından da yararlandı.

Haber, 7-11 Haziran tarihlerinde düzenlenen Apple geliştirici konferansı WWDC’nin arifesinde geldi. 2020’deki WWDC’de Apple, Safari için paketleme uzantılarında önemli farklılıklar vardı. Şirket Chrome’un Safari’deki uzantı yaklaşımını benimsediğini duyurdu.

Uzatma teknolojisini standartlaştırma fikri yıllardır var. Başka bir tarayıcı üreticisi olan Opera, 2010 yılında Chrome’un uzantı yaklaşımını benimsediğinde uzantı teknolojisini birleştirmeye çalıştı.

Değişmeyecek bir şey, uzantılarınızı nasıl alacağınızdır. Her tarayıcı üreticisinin kendi uzantı indirme sitesi ve bunları inceleme prosedürleri vardır. Tartışma grubu bu konuyu ele almayacak.

 

 

Exit mobile version