Chrome macOS Big Sur’da çok fazla kaynak kullanıyor!

Flotato yaratıcısı Morten Just tarafından yürütülen bir teste göre, normal ve hafif web taraması altında Google Chrome, macOS Big Sur’daki Safari’den 10 kat daha fazla RAM kullanıyor.

Bir blog gönderisinde Just, her iki tarayıcıyı da macOS’un en son sürümünde iki senaryoda teste tabi tuttuğunu belirtiyor. İlk test sanal bir makinede, ikincisi ise 32 GB RAM’e sahip 2019 16 inç MacBook Pro’da yapıldı. Testin ilk turunda, Twitter’ı açma, etrafta gezinme ve ardından Gmail ile yeni bir sekme açma ve bir e-posta oluşturma gibi tipik bir göz atma modelini simüle etti.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G ortaya çıktı

CHROME MACOS BİG SUR’DA SAFARİ’NİN 10 KATI KAYNAK HARCADI

Bu testin altında, Chrome’un 1GB RAM kullanımına ulaştığını, Safari ise sadece 80MB RAM kullandığını tespit etti. Ancak iki sekmeli test yalnızca bir başlangıçtı.

54 sekme açıkken, Google Chrome’un Safari’ye kıyasla sekme başına 24 kat daha fazla RAM kullandığını gördük. Just’a göre her iki tarayıcı da herhangi bir uzantı içermiyordu ve bu özel test, sanal bir makine değil, gerçek MacBook Pro’da gerçekleştirildi. Bulgularına göre, Chrome açık sekme başına 290MB RAM kullanırken, Safari açık sekme başına yalnızca 12MB RAM kullanıyordu.

Sonuçlar net olsa da, Google Chrome’un geçerli sekmeyi “hızlı ve duyarlı” tutma çabalarında muhtemelen “sekmeler arasında bellek kullanımını yönetme yolundan çıktığını” söylüyor. Just, yaptığı testlerde, Chrome’un hafif bir alternatifi olan ve web sayfalarına dayalı uygulamalar oluşturan kendi uygulaması Flotato’nun hem Safari hem de Chrome’dan önemli ölçüde daha az RAM kullandığını buldu.

Chrome’un Mac ve Windows bilgisayarlarda bir bellek kazası olduğu biliniyor ve Google’ın son zamanlarda çözmeye çalıştığı bir sorun.

‌MacOS Big Sur‌ ile Safari, Chrome’u daha da geride bırakan önemli güncellemeler aldı. Apple, ‌macOS Big Sur‌ üzerindeki Safari’nin “sık ziyaret edilen web sitelerini yüklemede Chrome’dan ortalama olarak% 50 daha hızlı” olduğunu ve Safari’nin bir buçuk saate kadar daha uzun video akışı ve bir saate kadar daha uzun normal web gezintisi sağladığını söylüyor. Chrome ve Firefox ile karşılaştırıldığında tek bir şarj.

Exit mobile version