CGI nedir sorusu özellikle Marvel Sinematik Evreni başta olmak üzere görsel efektlerin ön planda olduğu evrenlerin bir parçası olan filmleri izleyenlerin cevabını merak ettiği bir sorudur. Siz de takdir edeceksinizdir ki sinema artık eskisi gibi değil. Görsel efekt tarafında inanılmaz bir ilerleme yaşandı.
Son birkaç yılda da bilgisayar tabanlı görüntüler anlamına gelen CGI, gişe rekorları kıran filmlerin ortaya çıkmasında büyük bir rol oynadı. Daha fantastik bir evren yaratma hedefi doğrultusunda hareket edenler için kilit rol oynayan CGI hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek istiyorsanız bu yazı sizin için bir rehber olabilir.
CGI Nedir?
CGI, computer-generated imagery’nin kısaltmasıdır. Bilgisayar tabanlı görüntüler anlamına gelir. Bu tanımın kapsamına bilgisayar ortamında oluşturulan 2 ya da 3 boyutlu animasyonlar, nesneler, dokular girer.
CGI teknolojisinin kullanım alanı projeden projeye göre değişiklik gösterir. Daha çok bilim kurgu ya da fantastik türlerine sahip filmlerde göz alıcı manzaralar elde etmek, insan ya da gerçekte var olmayan diğer karakterler üretmek için kullanılır.
CGI teknolojisi ne zaman çıktı sorusuna verilebilecek yanıt ise 1960’lara kadar uzanıyor. Elbette ki o zaman bugünkü gibi bir amaçla kullanılmıyordu. Daha çok bilimsel ve tıbbi alanlarda başvuruluyordu. Teknoloji geliştikçe yapımcıların da ilgisini çekti. İlk kez 70’li yıllarda sinemada kullanıldıktan sonra bu kullanımın devamı da geldi.
Son birkaç on yıl içinde çok sayıda büyük filmde muhteşem görsel efektler elde etmek için kullanılan bu teknoloji elbette ki her zaman kusursuz bir manzara sunmaz.
İyi bir şekilde kullanılamadığında ortaya yapay görüntüler ortaya çıkabilir. Bu yapaylık genellikle odaktaki nesneler ile uyumsuzluktan doğar. Bu, izleyicinin hikâyeye ve karakterlere odaklanmasını zorlaştırır.
Etkili bir şekilde kullanıldığındaysa insan gözünü yanıltan görüntüler verebilir. MCU’nun (Marvel Sinematik Evreni) bir parçası olan Black Widow, Spider-Man, Doctor Strange, Thor, Hulk, Iron Man gibi yapımlar aksiyon ağırlıklı olduğundan hareketli sahnelerin izleyiciyi memnun etmesini sağlamak amacı ile gerçekte yapılması mümkün olmayan şeyler bilgisayar ortamında yapılabilir.
Bu teknoloji sayesinde artık süper kahraman kostümleri bile gerçekte tasarlanmıyor. Bunun yerine bilgisayar ortamında oluşturulan bir kostüm tercih ediliyor. Kostümün yüzü kapattığı filmlerde çoğu zaman sahnede oyuncunun kendisi bile olmuyor. Bunun yerine karakteri tamamen bilgisayar ortamında üç boyutlu bir şekilde tasarlama ve animasyonla destekleme yöntemleri tercih ediliyor.
CGI Ne İşe Yarar?
- Gerçekte yapılması mümkün olmayan hareketlerin yapılmasını sağlar.
- Gerçekte olmayan mekânların tasarlanmasına yardımcı olur.
- Oyuncunun aslında giymediği bir kostümü üzerine yerleştirir.
- Gerçek bir oyuncu tarafından canlandırılan karakteri elf gibi doğaüstü varlıklara dönüştürebilir.
- Ejderha ve benzeri canlıları gerçekte varmış gibi gösterir.
CGI Nerelerde Kullanılır?
CGI teknolojisinin daha çok sinemada kullanılan bir teknoloji olduğu düşünülse de hemen hemen her alanda kullanılan bir teknolojidir. Sinemanın yanı sıra mühendislik, mimarlık, tıp ve daha birçok alanda aktif olarak kullanılır.
Bunun sadece sinemada kullanılan bir teknoloji olduğunun düşünülmesinin sebebiyse muhtemelen daha çok sinemada kullanılan bir terim olmasıdır.