CES 2019 fuarında tanıtılan otonom araçlar

OLas Vegas’ta gerçekleşen CES 2019 teknoloji fuarında bu sene de birbirinden ilginç konsept otomobiller tanıtıldı. Bu araçlardan en dikkat çekenleri ise şüphesiz otonom sürüşü destekleyen modeller oldu. Ünlü Alman firması Mercedes’in fuarda sergilediği Urbanetic Van isimli konsept aracı da bu otonom araçlardan biriydi.

Geleceğe ışık tutan bir tasarım anlayışı ile yaratılan Urbanetic Van, adından da anlaşılabileceği üzere Van altyapısı üzerine geliştirilmiş bir konsept. Elektrik gücüyle çalışan Urbanetic Van’ın en ilgi çeken özelliklerinden biri ise değiştirilebilir gövdelere sahip olması. İstenildiği taktirde bir kargo ya da yolcu taşıma aracına dönüştürebilen model, yolcu taşıma konseptinde 12 kişiye kadar oturma alanı sunabiliyor.
Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran Mercedes Urbanetic Van, fuardaki en yenilikçi ve fütüristik araçlardan bir tanesi olarak göze çarptı.

Mercedes-Benz standında dikkat çeken diğer bir araç ise yeni versiyonuyla CLA modeliydi.

4 kapılı coupe formundaki araç, önceki nesline göre daha uzun ve geniş olacak şekilde tasarlanmış. Üstün sürüş dinamiklerini güncel teknolojik donanımlarla harmanlayan yeni CLA’da ayrıca, güncel S serisinde kullanılan aktif fren asistanı, şerit takip asistanı ve Pre-safe Plus gibi sürücü destek sistemlerine de yer verilmiş. Araçta Mercedes Benz User Experience sisteminin de yeni bir versiyonu kullanılıyor.

Japon bir firma olan Aisin’in Type C isimli otomobili ise fuarda iki versiyonuyla sergilendi. Otonom sürüşe sahip normal bir araç ve limuzin konseptinde tanıtılan Type C, birbirine dönük yolcu koltukları yüzünden bir araçtan ziyade daha çok küçük çaplı bir yaşam alanını andırıyordu.

Fuarın otonom sürüşü destekleyen otomobil konseptlerinden bir tanesi de Kia R.E.A.D. Emotion’dı.
Araç içinde yerleşik bulunan kameraları vasıtasıyla yüz ifadelerinizden duygu durumunuzu analiz edebilen ve ruh halinize göre içerisinde bulunan ışıkların renklerini yada televizyon içeriğini değiştirebilen, ya da stresliyseniz oturduğunuz koltuğun titreşim özelliğini açarak sizi rahatlatabilen Kia R.E.A.D. Emotion fuarın en çok ziyaretçi çeken modellerinden biri oldu.

Yazı: Can Genca

 

Exit mobile version