Captcha Nedir? Nasıl Çalışır?

Genellikle web sitelerine erişmeye çalışırken karşılaşılan Captcha nedir? Bu sistem hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladık.

Captcha Nedir? Nasıl Çalışır?

Siz robot olmadığınızı bilseniz de web siteleri sizin gerçekten bir insan olup olmadığınızı bilmiyor ve bu yüzden sizden insan olduğunuza dair doğrulamadan geçmenizi istiyor. İşte bu noktada Captcha testleri devreye giriyor ve hızlı bir görevden geçmeniz gerekiyor. Peki, insan olduğunuzu doğrulamanızı sağlayan Captcha nedir?

Bu yazıda çok zamanınız olmadığında oldukça can sıkıcı olabilen Captcha hakkında kafanıza takılan tüm soru işaretlerini gidereceğiz.

Captcha Nedir?

Captcha, insanları robotlardan ayırmak için tasarlanan bir testtir. Botların web sitelerine kötü amaçlı faaliyetlerde bulunmasını engellemek için alınan bir güvenlik önlemidir.

Söz konusu faaliyetlere örnek olarak spam yorumlar verilebilir. Bilindiği üzere geliştirilen botlar insandan farklı olarak çok kısa sürede içinde aşırı miktarda yorum yapabilir ve bu da web sitesi sahibi için ciddi sorunlar oluşturur.

Captcha testleri, tür bakımından değişiklik gösterir. Kimi testte okunaklı olmayan, üstü çizilmiş ve dağınık bir hâlde olan kelimeleri yazmanız kimi testte birkaç görüntü verilip belirli bir nesnenin olduğu görüntüleri seçmeniz kimi testte ögeyi belirli bir yöne çevirmeniz istenir. Hatta bazı testlerde sesi dinleyip hangi sesin çıktığını ya da ne kadar sıklıkta çıktığını belirtmeniz bile talep edilebilir.

Captcha Neden Kullanılır?

Captcha, bir web sitesine erişmeye çalışanın bot değil, insan olduğunu doğrulamak için kullanılır. Captcha teknolojisini kullanan web siteleri, botların web sitesine spam yaparak zarar vermesini önlemeyi hedefler.

İlk olarak 1950 yılında Alan Turing tarafından yaratılan Turing testi ile başladı. Turing, makinelerin insan gibi düşünüp düşünemeyeceğini ya da insan gibi davranıp davranamayacağını görmeyi amaçlıyordu.

Bu, bir insanın ve bir makinenin cevaplaması gereken bir dizi sorudan oluşan bir testti. İnsanların cevapları ile makinenin cevapları arasındaki fark anlaşılamıyorsa makine testi geçmiş demekti.

Doksanlı yıllarda internetin daha da yaygınlaşması ile makine ve insan arasındaki fark bu deneyden çok daha fazlasına dönüştü. Captcha, ilk olarak 1997 yılında AltaVista’nın kötüye kullanımı durdurmak için geliştirildi ki bu spam sorununu büyük ölçüde çözüme kavuşturdu.

Bot ve insan arasındaki ayrımı yapmakta başarılı bir sistem olması nedeniyle de bugün daha da yaygın olarak kullanılıyor ama sizin de tahmin edebileceğiniz üzere teknoloji sürekli gelişiyor ve Captcha sistemi de kötüye kullanımı önlemek amacıyla sürekli olarak gelişmeye devam ediyor.

Captcha Nasıl Çalışır?

Captcha, kullanıcıların insan olduğunu kanıtlamak için kısa bir testten geçmelerini zorunlu kılarak çalışır. Bu test, bir botun çözmesi imkânsız olacak şekilde geliştirilir. Sistem daha sonra kullanıcının yanıtlarının doğru olup olmadığını kontrol eder.

Cevaplar yanlış değilse test başarıyla tamamlanmış demektir ve bu durumda kullanıcının da web sitesine erişmesine izin verilir.

Exit mobile version