Cam Tavan Sendromu Nedir? Nasıl Aşılır?

Cam tavan sendromu nedir, ne zamana dayanır, bu sendromu aşmak için ne yapmak gerekir? Bu ve bunun gibi soruları yanıtladık.

Cam tavan sendromu nedir? Bu sendromu daha önce en az bir kere de olsa duyan herkes sendrom hakkında daha fazla bilgi almak için bu tür soruların cevabını araştırmaya başlar. Cam tavan, herhangi bir kişinin iş hayatında bir türlü yükselememesine neden olan görünmez engelleri ifade eder.

Bu sendromun bugün hâlâ oldukça gündemde olmasının sebebi, cam tavanın etkilerinin 21. yüzyılda bile iş hayatının her anında görülebilmesidir. Tam da bu sebepten ötürü bu sendromun ne olduğu ve onunla nasıl mücadele edilebileceğini içeren bir yazı hazırladık.

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Cam tavan sendromu, büyük şirketlerde çalışan kişilerin iyi olmasına rağmen kademe olarak yükselmesinin önünde görünmez bir engel olduğunu düşünmesine yol açan bir sendromdur. Tavan camdır, bu nedenle arkasında ne olduğu görülebilir ama cam kırılmadıkça o hedefe ulaşmak mümkün değildir.

Cam tavan adı, kadınların geçmişten bugüne süregelen mücadelesinden geliyor. Bu fenomenin kim tarafından adlandırıldığı bilinmiyor ama kökeni seksenlerin başına kadar uzanıyor.

1980’li yılların başında iş hayatına atılan kadınlar, kendilerini belirli bir kademenin üstüne çıkamadığını fark etti. Bu dönemde kadın çalışanların erkek çalışanlara göre daha az disiplinli ve daha az motivasyona sahip olduğu düşünülürdü. Bu genelleme yapacak kadar dünya çapında yaygınlığa sahip olmasa da çoğu kadın bu nedenle zorluklarla karşılaştı.

Düşüncenin kaynağında kadınların hamilelik döneminden sonra işe daha az odaklı bir şekilde devam etmesi inancı vardı. Geçmişte genç kadın çalışanlar potansiyel bir anne olarak görüldüğü için onlara hak etmelerine rağmen terfi verilmediği görülmüştür.

Hamile kadınlara “annelik izni” verilmesi yasalaştırıldıktan sonra kadınların iş hayatında yaşadığı bu tür zorluklar önemli ölçüde zayıfladı. Zaman ilerledikçe dünya da farklı bir noktaya evrildi, insanların düşüncesi değişti ama bu artık hiçbir kadının iş hayatında çeşitli engellerle karşılaştığı anlamına gelmiyor.

Cam Tavan Sendromu Nasıl Aşılır?

Cam Tavan Sendromu Nasıl Aşılır?

Cam tavanı aşmanın ne yazık ki kolay bir yolu yoktur. Bu noktada daha fazla başarı elde etmeyi amaçlamak, elde ettiğiniz başarıları sergilemek ve bunlarla mutlu olmak iyi ve etkili bir yöntemdir. Başarılı olduğunuzu kanıtlarken sadece başarılı olduğunuzu değil, cam tavanın arkasındaki kişilerden biri olabileceğinizi de gösterin.

Exit mobile version