Astroloji ve Burçlar Gerçek mi?

Burçlar gerçek mi? Astroloji bir bilimsel çalışma alanı olarak sayılabilir mi? Bilim dünyası, bu konuda ne düşünüyor? Cevapladık.

Burçlar, bazı insanların çıkarım yapmak için en çok başvurduğu hususlardan biridir. Peki, burçlar gerçek mi? Bir kişinin balık ya da ikizler burcu olması, bilimin önünde bir anlam ifade ediyor mu?

Bu soru hem burçlarla herhangi bir ilgisi olmayan hem de her gün burç yorumları okuyanların sıkça yönelttiği bir sorudur. Bu soruyu cevaplamadan önce astrolojinin ne olduğunu bilmek gerekiyor.

Astroloji, kişi doğduğunda üzerindeki yıldızların hareketi gibi astronomik olayların o kişinin hayatını ve hatta karakterini etkileme gücüne sahip olduğu inancı olarak görülür. Bu elbette ki evrenin tamamını içine alan bir çalışma alanı olarak astronomiden çok farklıdır.

Bugün düzenli olarak burç yorumları okumakta olan birisine eğer astrolojinin ne olduğunu soracak olursanız ondan bir kişinin geleceğini tahmin etme içerikli bir tanım duyacaksınızdır. Birçok insan bu sebepten ötürü yıldızları yorumlarının yollarını araştırıyor. Peki, yıldızların hareketi gerçekten de insanın kişiliğini ve yaşamını etkiler mi?

Bilime Göre Burçlar Gerçek mi?

Bilime Göre Burçlar Gerçek mi?

Bu soruya kısa bir cevap vermek gerekirse hayır, burçlar gerçek değildir. Hiçbir burç hiçbir insanın karakterini yansıtmıyor. Yıldızların hareketine dayanarak tahminde bulunan kişilere hareket edenin yıldızlar değil, Dünya olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Geceleri nispeten açık bir alanda olunduğunda yıldızlar çok net bir şekilde görülür. İlginç kısım ise onların hareket etmesi ile başlar. Ne var ki hareket eden onlar değil, üzerinde durduğunuz Dünya’nın kendisidir. Yıldızlar size hareket ediyormuş gibi gelir ama bu sırada Dünya’nın hareket ettiğini unutursunuz.

İnsanlar, yüzyıllar önce gökyüzünde neler olup bittiğini öğrenmek için yıldızlara bakmakla yetiniyordu. Eski çağlarda gezginler gittiği yeri bilmek için yıldızlara güvendi, onları pusula olarak kullandı.

İnsanların neden belirli bir şekilde davrandığını öğrenmek için gökyüzüne ilk kimin baktığı belli olmasa da astrolojinin bu kadar popüler hâle gelmesi, günlük burç yorumlarının hızla artmasının nedenini bulmak için uzak geçmişe bakmak yeterli oluyor.

Tabii ki yüzyıllar boyunca astroloji ile astronomi aynı kabul edilmiştir. 18. yüzyılın başlarında ise astroloji bir bilim olarak görülmekten çıkmıştır.

Bilim dünyası her ne kadar astrolojiyi bir bilimsel çalışma alanı olarak görmese de insanların önemli bir kısmı buna inanıyor. Öte yandan popülaritesinden ödün vermiyor, dolayısıyla da günlük burç yorumları bu kadar çok takip ediliyor.

Exit mobile version