Bu Uygulama Sahte Sanat Eserlerini Tespit Ediyor

Sanat eserlerinin taklitlerinin yapılması ve bu taklitlerin gerçek gibi sunulması, satılması dünya genelinde birçok ülkenin büyük bir sorunu haline geliyor. Bu sorunu aşmak için ise bir uygulama geliştirildi. Uygulama sayesinde sanat eserinin sahte olup olmadığı kısa sürede anlaşılabiliyor.

Oneprove adına sahip olan uygulama özellikle resimler üzerinde oldukça etkili sonuçlar veriyor. Fakat genel itibariyle tüm eserlerde kullanılabiliyor. Çalışma prensibi ise basitçe sistemdeki bilgilerin kontrol edilmesi olarak açıklanabilir.

Tarihi eserler sisteme taranıyor ve bu eserlere bir pasaport tahsis ediliyor. Sonrasında ise gerçek olup olmadığı tespit edilmek istenen eser bu uygulamaya taratılıyor. Kıyaslama yapan uygulama eserin gerçek veya sahte olduğu bildiriyor.

sahte sanat eserlerinin tespiti

Uygulama Geliştiricileri

Uygulama Çek Cumhuriyet’inde geliştirildi. Brno Bilgi Teknolojileri Fakültesi IT uzmanları yaptığı uzun çalışmalar sonucunda bu uygulamayı kullanıma açtı.

Uygulama kameradan yararlanarak tarihi eserlerin sahte olup olmadığını tespit ediyor. Ayrıca sanat eseri hakkında bilgiler de veriyor. Geliştirilme süreci devam eden bu uygulamanın ilerleyen dönemlerde daha da verimli hale getirilmesi bekleniyor.

Sanatçı kimlikleri, sanatçıların sahip olduğu stiller, tarafında oldukları sanat akımı gibi bilgilerin de yakın gelecekte uygulama bünyesinde dahil edilmesi hedefler arasında yer almaktadır. Şuan için sadece Appstore vasıtasıyla indirilen bu uygulamanın daha da geliştirildikten sonra Android ve Windows işletim sistemlerine de sunulması bekleniyor.

Exit mobile version