Bisiklet Uygulamaları ve Bilgisayarları

 Bir bisiklet bilgisayarını kullanmak, hedefler belirlemek ve bisiklet sürüşündeki ilerlemenizi izlemek için harika bir yoldur. Ancak, bu işin ne kadar pahalı olabileceğini bilirsiniz. Mobil uygulamalar son yıllarda o kadar etkili bir hal aldılar ki, bir bisiklet bilgisayarına ihtiyacınız olup olmayacağını da düşünebilirsiniz. Hedeflerinize bağlı olarak, gidona monte edilen cihazları tamamen bırakmak ve ölçümleri kaydetmek için telefonunuzu kullanmak daha mantıklı olabilir.

Birçok bisiklet odaklı uygulama, hız, mesafe ve tempo gibi verileri ölçer ve rota planlama, hedef belirleme, topluluk oluşturma, koçluk veya bisikletle ilgili diğer hedefler gibi görevlerde yardımcı olur. Kullanabileceğiniz çok fazla seçenek olduğundan, seçtiğiniz şey, kullanmak istediğiniz şeye bağlıdır. Farklı amaçlara ulaşmak için birkaç farklı uygulamayı kullanmak isteyebilirsiniz. Karar sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için, her bir işlev türü için en iyi bisiklet uygulamalarını seçtik.

En iyi ölçüm izleyicisi

Strava


 
Fitness verilerinin izlenmesi konusunda Strava’yı geçmek zor. Uzun süreli uygulama, hızlı, geniş kapsamlı ve son derece hassastır. Rakiplerinin (RunKeeper veya Runtastic gibi) birçoğuna kıyasla daha hızlı bir performans sağlarken, daha derin bir özellik seti sunuyor. Uygulamanızı; zamanınızı, mesafenizi, ortalama adımınızı, hızınızı ve tahmini güç çıkışını izlemek veya hesaplamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, rotalarınızı canlı olarak kaydedebilirsiniz.
Strava basit ve pratiktir, hoşlandığınız veya hoşlanmadığınız şeyleri hatırlamanız için, sürüş sonrası açıklamaları eklemenize izin verir. Kalp atış hızı monitörleri, güç ölçüm cihazları, basılan pedalı sayma sensörleri ve ayak bölmeleri gibi birçok harici cihazla eşleşir. Hepsinden iyisi, istatistiklerinizi skor tahtalarında paylaşabilir ve sosyal ortamlarda arkadaşlarınızla bağlantı kurabilirsiniz, piyasadaki diğer uygulamalardan daha iyisini yapar.

En iyi kapalı mekân eğitimcisi

Zwift


Yağmurlu bir iklimde yaşıyorsanız ya da kontrollü iklimi ve kapalı mekanda esnek eğitim saatlerini tercih ediyorsanız, Zwift, antrenmanınızı en üst düzeye çıkarmanın ve kendinizi fazladan yol yapmak için zorlamanın harika bir yoludur. Daha da iyisi, dünya standartlarını, gerçek hayat rotalarını taklit etmenize ve başkalarına karşı yarışmanıza izin vererek, her şeyi eğlenceli bir şekilde sunuyor ve eğitim oturumlarını oyunlaştırıyor.
Herhangi bir turbo eğiticiyle çalışan bu uygulama, siz sert pedal basarken veya hızlı inişler sırasında, avatarınızın selenizi yükseltebildiğini gösteren net grafiklere sahiptir. Başlangıçta başkalarına karşı yarışmayı tercih edip etmeyeceğinize veya kendi başınıza yarışmaya karar verebilirsiniz. Mobil uygulama bir oyun gibi görünse de, bir masaüstü sürümüne bağlanarak ve mobil uygulamayı uzaktan kumanda olarak kullanarak tam bir deneyim geliştirildi.

En iyi rota planlayıcı

MapMyRide


Bugün, rota planlama ve canlı izleme özelliği sunan onlarca GPS tabanlı uygulama var. Ancak, çok yönlülük ve kolaylık söz konusu olduğunda bunların hiçbiri rota planlamasının orijinal öncüsüne ayak uyduramıyor: MapMyRide. Yılların tecrübesine dayanan uygulama rakiplerini gölgede bırakmaya devam ediyor. Canlı izlemenin yanı sıra, basit, kullanıcı dostu bir arayüzle benzersiz bir yol oluşturmak için rotaları sıfırdan tamamen özelleştirmenize, bir noktadan diğerine geçmenize izin veriyor.
MapMyRide ayrıca, diğer kullanıcıların favori rotalarını incelemenize ve sesli yönlendirme ile, tekrar denemek isteyip istemediğinize karar vermek için önceki sürüşlerle karıştırmanıza olanak tanıyor. Uygulama, Strava kadar çok sosyal özellik göstermese de, basit harita oluşturma açısından açıkça önde.

En iyi motivasyon koçu

Endomondo


Rotanızı gözlemek ve sayıları izlemek, idmanı başarılı yapabilen tek şey değil – zaman zaman biraz nefes almanız da gerekir. Endomondo bunu hedefler koymak, idman programları hazırlamak ve ilerlemenizi izlemek için kolay yollar sağlayacak şekilde sunuyor. Motivasyonla, onları gerçekleştirmek için  çıktığınız yolu kolaylaştırmak amacıyla size küçük cesaret verici bir ses sunacaktır.
Sesli koçluk, mesafe, süre, kalori, tur süresi, tempo, kalp atış hızı ve daha fazlası hakkında bir geribildirim sağlar. Ayrıca, bir arkadaşınızın tamamen kişiselleştirilmiş bir motivasyon sunması için, sizi takip ederken kişisel bir mesaj gönderebileceği “Pep Talks” adlı harika bir özelliğe de sahip.

En iyi eşlik uygulaması

Garmin Connect


Gelişiminizi izlemek için bir fitnes takipçisini satın almayı planlıyorsanız, Garmin izleyebileceğiniz bir yoldur. Uygulaması bazı rakiplerinden çok daha kullanıcı dostudur ve Garmin Edge bisiklet bilgisayarına sahipseniz, her şeyi, günlük ortalama hızınızı, rakımınızı, sürelerinizi, mesafelerinizi ve diğer bisiklet ölçümlerini ayrı ayrı kapsamlı bir günlük takvime kaydedebilirsiniz. Uygulama, Garmin Segment’ler aracılığıyla arkadaşlarınızla (ve diğer kullanıcılarla) performansınızı karşılaştırmanızı kolaylaştırır ve ayrıca verilerinizin zaman içindeki  durumunu gösteren ayrıntılı grafikler de sunar.

En iyi görselleştirici

Relive


Uzun ve zorlu bir yolculukta terledikten, soluk soluğa kaldıktan ve zorlandıktan sonra, yüksek çözünürlüklü hareketli görüntülerle yolculuğunuzu tekrar yaşamak kadar keyifli bir şey yoktur. Relive, tamamladığınız sürüşün etkileyici ve gerçekçi bir simülasyonunu oluşturmak için Strava veya Garmin Connect ile birlikte çalışarak, sadece bunu yapar.
Sürüşten sonra harita grafikleri sunan birtakım uygulamalar olsa da, hiçbiri Relive’ın görsel zarafetini ve akışkanlığını ya da estetiğini yansıtmaz. Videolar, büyük bisiklet etkinliklerinin TV yayını boyunca sıklıkla kullandıkları 3D uydu haritaları yorumcularınınkine benziyor. Kısa bir süreliğine GoPro giyerseniz, bisiklet anılarınızı yakalamanın daha iyi bir yolunu bulmak için zorlanırsınız.

Bisiklet Bilgisayarları

İster büyük bir yarış için eğitim alıyor olun, ister bisiklete binme istatistiklerinizi merak ediyor olun, bisiklet bilgisayarı binicilik performansı hakkında çok sayıda yararlı geri bildirim sağlar. Bu kullanışlı gidon cihazları, mesafe, hız, zaman, güç ve tempo gibi ölçümleri ve kalp atış hızı veya maksimum aerobik güç gibi kişisel verileri izleyebiliyor – bunları bisikletiniz için bir Fitbit olarak düşünün.
Birçok bisiklet bilgisayarı, tam rotanızı haritalandıran veya bisikleti sürerken canlı navigasyon sağlayan çok hassas GPS üniteleriyle üretilmiştir. Ek olarak, tamamlayıcı uygulamalar genellikle, metin mesajlarını veya takvim bildirimlerini alma yeteneğinin yanı sıra, sürücüden sürücüye mesajlaşma veya online topluluklarla senkronizasyon gibi sosyal özellikler de sunar. Ne tür bir bisikletçi olursanız olun, yolculuğunuzda en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için tasarlanmış en iyi bisiklet bilgisayarlarını derledik.

Polar M460 (1,310 TL)


Düzgün bir yüzey ve şık, minimalist bir ekranla Polar’ın M460’ı, yüksek teknoloji işlevselliğini basit bir tasarımla birleştiriyor. Rota ve eğimi de haritalarken, yükseklik, mesafe ve hızı kaydeden dahili bir barometre ile eşleştirilmiş hiper-doğru bir GPS ünitesi görülüyor.
IPX7 su geçirmezlik derecesiyle, üniteden ödün vermeden zorlu hava koşullarından ve her türlü rüzgar ve yağmurla başedebilirsiniz. Cihaz, metin bildirimleri, gelen çağrılar, takvim uyarıları ve sosyal medya güncellemeleri sunmak için tamamlayıcı akıllı bir telefonla senkronize ediliyor. Bilgisayar, kaydırmazlık düğmeleri, yerleşik bir LED ışığı ve 16 saatlik pil ömrüne sahip.
 

Garmin Edge 1030 (2,960 TL)


Hız, yükseklik, sıcaklık ve tam renkli bir GPS haritasına sahip ölçümler sunan geniş ekranlı bir tasarıma sahip olan Garmin’in Edge 1030’u, gezintilerinizi çekmek için canlı navigasyon ve Bluetooth aksiyon kameralarına da sahip. Bu 3,5 inçlik bilgisayar, favori bölümlerinize yaklaşırken motivasyon uyarıları sağlayan, önyüklü Strava Live Segments ile birlikte geliyor ve arkadaşlarınızdaki PR ve ölçümlerinizle karşılaştırmasının yanı sıra, o anki verilerinizi de sunuyor.
1 ATM atmosfer basıncına kadar su direnci olan cihaz, sürücüler arasındaki mesajlaşmayı destekliyor, böylece idman yaparken, topluluğunuzdaki diğer bisikletçilerle sohbet edebilirsiniz. Sadece bu değil, genel favori rotaları gösteren Garmin Connect geri bildiriminin kullanıcı odaklı bir veri tabanı olan Trendline popülerlik yönlendirmesine erişmek için de bilgisayarı kullanabilirsiniz.

Wahoo Elemnt Mini ($99)


Kompakt 1,8 inçlik bir cihazda bir araya getirilen Wahoo’nun Elemnt Mini’si, temel özelliklerden oluşan bir paket içinde olağanüstü bir özellik demeti sunuyor. Piyasadaki en iyi pil ömrünü sunan Mini, 300 saat gidebiliyor – ya da 12.5 gün boyunca güç çalışıyor. Telefonunuzla sürüş yaparken, gözlerinizi yoldan ayırmadan döngüde kalmanızı sağlayan aramalar ve metinler için açılabilir bildirimler gönderiyor.
Eşlik eden akıllı telefon uygulamasıyla senkronize edildiğinde, Canlı İzleme özelliği arkadaşlarınızla konum bilgilerini paylaşmanızı ve diğer sürücülerin sizi rotanızda hızlı bir şekilde bulmasını sağlar. Ayrıca Wahoo RPM Hız Sensörünün yanı sıra diğer Wahoo kalp atış hızı monitörleri ve kadans sensörleri ile de eşleşir.

CatEye Strada Wireless (179 TL)


Ucuz ama etkileyici olan CatEye’ın bisiklet bilgisayarı, listedeki en ucuz cihazda dikkat çekici sayıda özellik sunuyor. Pürüzsüz ClickTec düğmeleri, bilgisayarın yüzünün alt kısmına dokunarak sekiz farklı moda kolayca geçiş yapmanıza olanak tanır. Kompakt ekranı, hızları (mevcut, maksimum ve ortalama), mesafeyi, geçen süreyi ve yolculuk süresini ve aynı zamanda en son saati rahatlıkla görüntüleyebilecek kadar büyüktür.
Strada Wireless ayrıca, programlanabilir kilometre sayacı, özel tercihlerinize ve sürüş tarzınıza göre ayarlayabileceğiniz tamamen özelleştirilebilir ekran ile birlikte otomatik başlatma ve durdurma özelliklerine de sahip. Son olarak, bilgisayarın tempo oku sizi motive ediyor ve genel ortalama hızınızdan daha hızlı veya daha yavaş bisiklet sürdüğünüzde bunu size bildiriyor.

Giant NeosTrack ($180)


Yerleşik teknoloji özelliklerinin sağlıklı bir şekilde yardımcı olmasının yanı sıra, Giant’ın NeosTrack’i, kalp atış hızı kayışları, güç ölçüm cihazları ve hız sensörleri gibi bir dizi bisiklete özel eğitim aksesuarıyla uyumludur. Hassas GPS sistemi, belirli konum verilerini izler, mesafe ve zaman istatistikleri yanında navigasyon da sağlar. 33 saate varan pil ömrü ile bilgisayar (yaklaşık 79 gram ağırlığındadır), birkaç gün süren yarışlara veya hafta sonu bisiklet gezilerine kolaylıkla ayak uyduruyor.
Tüm bisiklet ölçümlerini zahmetsizce ve rahatsız etmeden görüntüleyebilecek kadar büyük olan NeosTrack’in 2.6 inçlik yüzeyi, aynı zamanda değişken koşullarda keskin ve kolay görüntüleyen parlama önleyici bir ekrana da sahip. Cihaz, Di2 akü ömrünün ne kadar kaldığını göstermek için Di2 aktarma organları ile entegre olmanıza olanak tanıyor.
 

Akıllı bisiklet teknolojileri

Yenilikçilik bugün her sektörde gündemde ve bu, şirketlerin ürünlerine ve hizmetlerine ek olarak kendilerini yeniden keşfetmelerine yardımcı oluyor. Gündemdeler çünkü markaların tüketicilerle olan ilişkilerini sürdürmesi bu yeniliklerden geçiyor. Bir endüstri değiştikçe, tüketicinin hayatını da etkiliyor. Bu tüketiciler tek boyutlu değiller, bir dizi endüstriden mal ve hizmet alıyorlar. Yenilikler hayatlarının bir alanını değiştirdikçe, diğer alanlarda da bunu arıyorlar. Birlikte, tüketiciler için radikal olarak farklı ihtiyaçları karşılayan bu farklı endüstriler, toplu olarak çıtayı da yükseltiyorlar. Şimdi bisiklet sektöründeki yeniliklere bir göz atalım. Burada şu anda geliştirilmekte olan belirli teknolojilere bakacağız.
 

Bisikletin kendisi


Dünyanın bu binyılda tanıklık ettiği teknolojik ilerlemeler büyüleyici olmuştur. Elektrikli otomobillerin, güneş enerjili araçların ve diğer şeylerin icadıyla, akıllı bisikletin vizyondan gerçeğe dönüşmesi sadece bir zaman meselesi idi. Akıllı bisikletler veya e-bisikletler normal bisikletler gibi görünebilir, ancak şarj edilebilir bir batarya ile çalışan küçük bir elektrikli motorla birlikte geliyorlar. Akıllı bisiklet, çok uzun zaman önce sahneye çıktı ve çok sayıda iyileştirme gördü. Bu, akıllı yardımcı, akıllı telefonların ve kablosuz özelliklerin kullanımıyla mümkün kılınmıştır. Akıllı bisiklete yapılan bu eklemeler kolaylık ve verimliliği artırmanın yanı sıra geleceği de olumlu yönde etkileyecektir. Şık tasarımlarını saymazsak, akıllı bisikletin geleceğini etkileyecek en önemli 5 özelliği şöyle sıralayabiliriz.
 

e-bisiklet kilidi


Bunun yeni bir şey olmadığını düşünüyorsanız, yanlış düşünüyorsunuz. Akıllı bisikletlerin geleceği, ağır ve hantal olan zincirlerden kablosuz özelliklerle çalıştırılan değişken fütüristik tasarımlara sahip kilitlere kadar standart bisiklet kilidindeki gelişme olarak görüldü. Bu kolaylık ve verimlilik için bir artıydı. Ancak bu, geleceğin tüm bisiklet kilitleri için daha büyük şeyler ifade ettiği için, hepsini kapsamıyor. Örneğin VICE, yenilikçi bir pil ile çalışan akıllı bisiklet kilidi konseptini geliştirdi. Bu bisiklet, konumunuzu belirlemek ve kilidiniz ile gerçek zamanlı olarak iletişim kurmak için, akıllı telefonunuz ve bir tekerlek vericisi ile eşleştiriliyor.

Hırsızlığa karşı özellikler

Hırsızlığa karşı koruma özelliği, son yıllarda bisiklet hırsızlıklarının çoğuna son verdi. Bu özelliğin güzelliği, çok yönlülüğü ve çeşitliliğidir. Sirenler ve alarmlardan hırsızlık göstergesi haritalarına kadar, güvenceniz olduğundan emin olabilirsiniz. Gelecek, yeni ve yenilikçi güvenlik sistemleri vaat ediyor. Dijital özelliklerin dünyasına istikrarlı bir şekilde geçiş yapan akıllı bisikletin ilerleme açısından yavaş olması imkansız olurdu. Akıllı bisikletler, çalıntı bisikletleri takip etmeye yarayan, bisikletlere takılmış GPS veya görünmez izleme aygıtlarına sahipler. Gelecekte, bu işlemi çok daha kolay hale getirmek için mobil uygulamalara sahip olmayı umuyoruz.
 

Akıllı e-bisiklet izleme sistemi


Akıllı e-Bisiklet izleme sistemi, problem çözme süresinde veri elde etmenin bir yoludur. Küresel konumlandırma sistemi (GPS) ve sensör girişi ile izleme seviyesinden alınan sürücü kontrol verilerinin yanı sıra, izleme konumundan aldığı verileri de analiz eder. Sürücüler, verilerini yenilikçi bir online arayüzle görüntüleyebilir ve sosyal medyada paylaşabilirler. Araştırmacılar ayrıca verileri görüntüleyebilirler. Akıllı bisiklet alanında son derece gelişmiş bir teknoloji oluşturmak için, veri analizinden ortaya çıkan problemler düzeltileceğinden, bu özellik gelecekte çok fazla etkiye sahip olacaktır.

Özel sensörler


Bu özelliğin, RPM hızını ve temposunu ölçebilen bisiklet sensörlerinden, kör noktanızdaki araçları algılayan yüksek teknolojili yakınlık sensörlerine, binicinin fitnes düzeyini ölçen sağlık merkezli bisikletlere kadar kullanım alanının sonu yoktur. Gelecekte, yalnızca daha fazla inovasyon ve daha çeşitli tipte sensörlerin eklenmesi görülebilir. Bu sensörler Bluetooth ile donatılmıştır ve veri aktarımı için akıllı telefonlara, tabletlere ve GPS bisiklet bilgisayarlarına kablosuz olarak bağlanabilirler. Akıllı bisikletlerin geleceği, Argon 18 akıllı bisikletle düşündüğümüzden daha yakın olabilir. Bu bisiklet, sürücünün çalıştığı aerodinamik seviyesinde bir veri analizi yapmak için birlikte çalışan otuz sensöre sahip. Sensörlerin bisiklet sürücüsünü, sadece sürücünün kalp hızına göre kontrol edebileceği bir geleceği hayal etmek zor değil.

Pil

 
 
Pil, elektrik motoruyla çalışan akıllı bisikletin güç merkezidir. Kurulu uygulamaların sorunsuz ve verimli çalışması için güç sağlayarak, tüm diğer özellikleri tamamlar. Elektrik kullanılarak şarj edilebilir. Pil paketlerinin çoğu, pil ömrünü uzatmak için, pil zayıfladığında veya uzun bir süre kullanılmadığında onu otomatik olarak kapatan bir koruyucu ile gelir. Bu pil paketleri, daha hafif yapılarak veya portatif bir şarj cihazı olarak kullanılacak şekilde geliştirilmektedir. Daha fazla inovasyonun, enerji kaynağı açısından, örneğin güneş enerjisiyle çalışan bir bisiklet gibi, harika şeyler getireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Argon 18 akıllı bisiklet


30 kadar farklı sensörün bağlanabildiği ana boruda bulunan entegre bir bilgisayara ve yerleşik bir rüzgar sensörü ile, ne kadar aerodinamik olduğunuzu hesaplayan bir bisikleti düşünün. İşte tam olarak yeni Argon 18 akıllı bisikletin yapısı bu.
Yaptığı ölçümlerin çoğu aerodinamik ile ilgili. En yenilikçi özelliği, ne kadar aerodinamik olduğunuzu hesaplayan, ana borusunun önüne entegre edilmiş sensördür. Bu, vücudunuzun konumunun aerodinamiğini ölçmek için gerçek zamanlı veriler (ve yolculuk sonrası verileri) sağlayan, vücudunuzda kullanabildiğiniz sensörlere karşılık gelebilir. Bundan, farklı vücut pozisyonlarının bisikletteki genel aerodinamik sürtünmeyi ve güç çıkışını nasıl etkilediğini görebilirsiniz.
Bunun anlamı, esasen insanların şu anda her sürüşte sadece rüzgar tünellerinde alabildikleri aero verileri size vermesidir.
Siz bisiklet sürerken, sele basıncı ölçen sensörler ve bisikletin eğimini ölçen bir sensör de bulunacaktır. Tüm sensörler Bluetooth, ANT+ ve Wi-Fi üzerinden bağlanabiliyor, eğer mevcut bisiklet bilgisayarınızı seviyorsanız bu harika bir haber.


Bu yazı, Appusers dergisinin Mayıs sayısından alınmıştır.

Exit mobile version