Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk gezegenler arası misyonu, Japonya’nın güney ucundan başarıyla yola çıktı: Mars’a doğru uzay aracı gönderildi.
Hope (umut) olarak adlandırılan uzay aracı, Japonya’daki Tanegashima Uzay Merkezi’nden Japon H-IIA roketinin üzerinden yola çıkmış oldu. Gönderilen araç şimdi önümüzdeki yedi ayı derin uzayda geçirecek. Şubat 2021’de de Mars’ta kendini konumlandıracak ve hem iklim değişiklikleri hem de atmosfer üzerine değerli bilgiler toplayacak.
BAE için bu lansmanın zamanlaması kesinlikle kritikti. Hükümet yetkilileri bu projeyi 2014 yılında gençlere ilham vermek ve ülkenin Aralık 2021’de kuruluşunun 50. yıldönümünü kutlamak için cesur bir yol olarak tasarladı.
Şimdilik hepsi yolunda gidiyor. Uzay aracı roketten konuşlandıktan birkaç dakika sonra, mühendisler aracın iki güneş panelinden birini açmamış olmasından korkuyorlardı. Ancak BAE sonunda her iki panelin de konuşlandırıldığını doğruladı. Misyon ekibi uzay aracıyla iletişim halinde olduklarını ve Hope’un iyi durumda olduğunu belirttiler. Mühendisler uzay aracından gelen verileri analiz etmeye ve önümüzdeki saatlerde Umut’un sağlığı hakkında güncellemeler yapmaya devam edecekler.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin ABD Büyükelçisi Yousef Al Otaiba, lansmandan sonraki canlı yayın sırasında “Yıllarca sıkı çalışma ve özveri büyük bir şekilde sonuç verdi,” dedi. “Görev ekibi çabaları sayesinde, BAE’nin altı yıl önce sadece bir teori ve fikir olan ilk uzay aracı, şimdi başka bir gezegene doğru uzay boşluğunda uçuyor. Bu büyük bir başarı. Ama bu sadece bir başlangıç. ”
Bu noktaya gelmek, şimdiye kadar Dünya’yı gözlemleyen uyduları başlatma deneyimi olan BAE için özellikle zorlu bir süreç olduğunu kanıtladı. Mühendislerin ve bilim adamlarının bu yıl araştırmaya hazırlanmak için sadece altı yılları vardı ve hükümetleri onları geliştirme ve lansman için 200 milyon dolarlık bir bütçe dahilinde uzay aracını kendileri inşa etmekle (satın almamakla) görevlendirdi.
Görevin arkasındaki ekip yalnız başına gitmek istemediklerine karar verdi. Daha önce derin uzay sondaları için alet veya ekipman tasarlama deneyimi olan Boulder’daki Colorado Üniversitesi, Arizona Eyalet Üniversitesi ve California, Berkeley Üniversitesi de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli akademik kurumlarla ortaklık kurdular. Ortaklık, BAE ekibinin bilinen uzay aracı tasarımlarını geliştirmesine ve mevcut test altyapısını kullanmasına ve deneyimli havacılık ve uzay mühendislerinden bilgi edinmesine izin verdi.
Büyük sınav için heyecan dorukta. Hope’un Mars’ın yörüngesine alınabilmesi için iticilerinin 30 dakikalık bir yanma yapması gerektiği biliniyor. Bu olayın da Şubat ayında gerçekleşeceği planlanıyor.
Yorum Yap