Big Data Nedir? Neden Önemlidir?

Big data nedir, ne anlama gelir, ne işe yarar gibi sorular da dahil olmak üzere kavramla ilgili bütün merak edilenleri cevapladık.

Big Data Nedir? Neden Önemlidir?

Big data nedir sorusuna cevap arıyorsanız doğru yere geldiniz. Teknoloji bugünkü noktaya gelene kadar oldukça çeşitli aşamalardan geçti. Geçmişte verileri analiz etmek bugüne kıyasla daha kolaydı ancak sonsuz veri girişinin başlaması ile elbette ki toplanan verileri işlemek de bir o kadar zorlaştı.

Bu yazıda büyük veri söz konusu olduğunda akıllara gelen big data kavramını detaylı bir şekilde ele alacağız. Siz de veri hacminin artması ile başlayan süreçte ortaya çıkan bu kavram hakkında bilgilenmek istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Big Data Nedir?

Big data, büyük veri anlamına gelir. Geleneksel yöntemlerle işlenmesi zor ve hatta imkânsız olan büyük veri hacmini ifade eder. Kavram, ilk olarak 2000’li yılların başında Doug Laney’nin üç “V” tanımı ile ortaya çıktı:

Bu kadar büyük miktarda veri elbette ki 2000’li yılların başında ortaya çıkmadı. Bundan önce de büyük miktarda veriye erişme ve depolama söz konusuydu ancak Facebook ve YouTube gibi hizmetlerin iyice yaygınlaşması ile daha da önemli hâle geldi.

Big Data Neden Önemlidir?

Unutmamalısınız ki big datanın önemi, elinizde ne kadar çok miktarda veri olduğu ile alakalı değil, bu verileri nasıl kullandığınızla ilgilidir. Sonuçta bunları iyi bir şekilde analiz edemezseniz verilerin elinizde olmasının çok da bir önemi yoktur.

Exit mobile version