Windows kullanıcılarının karşılaşabileceği çok sayıda dosya uzantısı vardır. Henüz keşfetmemiş olabileceğiniz daha birçok format olabilir. En gizemli gelen dosyalar ise “.bat” ile bitiyor. Peki, BAT dosyası nedir?
Bu dosyalar kötü bir niyetle de oluşturulabildiğinden geçmişten süregelen kötü bir üne sahiptir fakat özüne inildiğinde aslında gayet sıradan bir dosya formatı olduğunu anlaşılacaktır.
BAT Dosyası Nedir?
BAT dosyası, Windows işletim sisteminde kullanılan toplu iş dosyalarıdır. Bir veya birden fazla komutu içeren dosyalar, verilen komutları sıralı bir şekilde çalıştırılarak tekrarlanan görevleri otomatik bir şekilde gerçekleştirir.
Kullanım alanı oldukça geniştir. Dosya silmek, uygulama çalıştırmak, geçerli işlemlere son vermek, bilgisayarı kapatmak ya da yeniden başlatmak ve çok daha fazlasını yapmak amacıyla oluşturulup kullanılabilir.
BAT Dosyası Oluşturma Nasıl Yapılır?
Windows’ta BAT uzantılı bir dosya oluşturmak için şu adımları izleyin:
- Not Defteri ve benzeri bir metin düzenleme uygulamasını açın.
- Dosya açıldığında çalışması gereken kodları alt alta yazın.
- Yukarıdan “Dosya” seçeneğine basın.
- “Farklı Kaydet” seçeneğine tıklayıp dosyayı “dosya adı.bat” şeklinde istediğiniz bir konuma kaydedin.
- Dosyayı açmak için oluşturulan BAT dosyasının üzerine çift tıklayın.
- Daha sonra dosyayı yeniden düzenlemek için BAT dosyasının üzerine sağ tıklayın ve “Birlikte aç” seçeneğine basıp not defterini seçin.
BAT Dosyasından Virüs Bulaşır mı?
Evet, BAT dosyaları sistemde güvenlik zafiyeti oluşacak şekilde düzenleme yapabilir. Bu da bilgisayarınızın kötü amaçlı yazılımlara karşı açık hedef hâline gelmesine neden olabilir.
Elbette ki her BAT dosyası zararlı değildir. Bu uzantıya sahip dosyanın zararlı olup olmadığı ancak o dosyanın içinde hangi komutların olduğu görüldüğünde anlaşılabilir. Dosyanın içeriği eğer bilgisayarınıza zarar verebilecek kodlar içeriyorsa bu dosyanın zararlı olduğu söylenebilir.
.bat uzantılı dosyaların zararlı olup olmadığını belirlemek için o dosyaların içeriğini incelemek gerekiyor. Bu komutların hangi amaçla kullanıldığını bilirseniz o dosyanın sisteminize zarar verip vermeyeceğini anlayabilirsiniz.
Sadece güvenilir kaynaklardan bu formata sahip dosyaları indirdiğinizden emin olun. Bu zararlı dosyalar oldukça yaygındır ve virüs içerebilir. Bunun sonucunda ise bilgisayarınızdaki veriler silinebilir, yazılımlar bozulabilir, sisteminize uzaktan erişim elde edilebilir, dosyalarınız şifrelenebilir. Bu nedenle çok dikkatli olmalısınız.
Yorum Yap