Avrupa Komisyonu’ndan iPhone’a USB-C zorunluluğu

iPhone’a USB-C portu için Avrupa’da özel yasa çalışması yapılıyor. Mevzuat, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde tüm cep telefonları ve diğer ilgili cihazlar için ortak bir şarj portu oluşturacak. Birçok popüler Android cihaz zaten USB-C bağlantı noktalarına sahip. Hareketin öncelikle Apple‘ı etkilemesi bekleniyor.


İlginizi Çekebilir: Apple iPhone satışları yüzde 50 arttı


AVRUPA BİRLİĞİ iPHONE’A USB-C BAĞLANTISI GELMESİ İÇİN KARAR ALAMADI

2018’de Avrupa Komisyonu konuyla ilgili nihai bir karara varmaya çalıştı; ancak yasalaşmadı. O sırada Apple, endüstride ortak bir şarj portunu zorlamanın yeniliği boğacağını ifade etti. Tüketiciler yeni kablolara geçmek zorunda kaldıkça elektronik atık yaratacağı konusunda uyardı.

2019 yılında gerçekleştirilen bir Avrupa Komisyonu etki değerlendirme çalışması; cep telefonlarıyla satılan tüm şarj kablolarının yarısında USB micro-B konektörü; yüzde 29’unda USB-C konektörü; yüzde 21’inde Lightning konektörü olduğunu tespit etti. Çalışma, aygıtlardaki bağlantı noktalarını ve güç adaptörlerindeki bağlantı noktalarını kapsayan çeşitli seçeneklerle birlikte ortak bir şarj cihazı için beş seçenek önerdi.

Geçen yıl, Avrupa Parlamentosu ezici bir çoğunlukla ortak bir şarj cihazı lehinde oy verirken; ana faydalar olarak daha az çevresel atığı göz önüne serdi. Ayrıca kullanıcı rahatlığını öne sürerek yeni bir tartışma ortaya çıktı.

Reuters’e konuşan kaynaklara göre, önümüzdeki ay sunulması beklenen yasayı Avrupa Birliği yürütme organı şu anda hazırlıyor.

Birçoğumuz Lightning yerine iPhone’a USB-C bağlantı noktası gelmesini isteriz. Böylece tüm ana Apple cihazlarımız için nihayet tek bir şarj cihazına sahip olabiliriz: iPhone, iPad ve Mac.

Avrupa Birliği, bunu zorunlu yapacak bir yasa çıkarmaya çalışıyor.

ORTAK ŞARJ BAĞLANTI NOKTASI İLE İLGİLİ NELER OLDU?

2009’da Apple, ortak bir şarj bağlantı noktasına geçmeyi kabul eden 14 teknoloji şirketinden biriydi. O zamanlar, bu herkesin en az sevdiği bağlantı noktası olan microUSB olurdu.

Bu anlaşma hiçbir sonuç vermedi. Bu nedenle 2018’de AB, akıllı telefonlar için ortak şarj bağlantı noktasını yasal hale getirmeyi düşüneceğini açıkladı.

AB rekabet şefi Margrethe Vestager, AB düzenleyicilerinin, telefon üreticilerinin bu hedefe yönelik ilerleme kaydetmemesinin ardından; ortak bir cep telefonu şarj cihazı için harekete geçmeye ihtiyaç olup olmadığını incelemeyi planladıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu, eski şarj cihazlarından her yıl 51.000 tondan fazla elektronik atığı ve tüketicilere verilen rahatsızlığı belirttiği için yaklaşık on yıldır ortak bir şarj cihazı için bastırıyor.

Exit mobile version