ATV Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İster ormanda, ister çölde ATV kullanmak açık havada yapılacak en keyifli aktiviteler arasında... Peki ATV alırken nelere dikkat edilmeli? Bu yazımızda bunu inceledik.

ATV arazi araçları, basit kullanımları, gerektirdiği kısıtlı fiziksel kapasite ve kullanımdaki eğlencesi sebebiyle oldukça popular olan bir spor araç türü. İster ormanda, ister çölde ailenizle ve arkadaşlarınızla birlikte ATV kullanmak açık havada yapılacak en keyifli aktivitelerden biri.

Eğer daha önce hiç spor araç kullanmadıysanız, ATV modeli tercih ederken deneyimleyeceğiniz araziye uygun olması, büyüklüğünün yeterliliği ve teknik gerekliliklerinin çok zor olmaması gibi detayları analiz etmeniz gerekebilir.

Yamaha, Honda, Polaris ve Suzuki, yeni sürücülere uygun, makul fiyatlı ATV’ler üretiyor. Yeni bir ATV’nin fiyatı; üreticisine ve içeriğine bağlı olarak genellikle 2.000 dolar ile 15.000 dolar arasında değişiyor.

Örneğin Suzuki’nin ürettiği ATV’lerin fiyatları 2.000 Dolar – 2.999 dolar civarında oluyor. Ayrıca Suzuki’nin daha güçlü motora sahip ve daha fazla özellik sunan ATV’leri de bulunuyor ancak bunların fiyatları biraz daha yüksekte seyrediyor. Benzer şekilde Honda da 2.000 dolar ile 6.000 dolar arasında değişen fiyatlarla ATV satıyor.

ATV Satın Alacaklar, Dikkat!

Ne tür bir araç satın almayı planlıyor olursanız olun, pişman olmamak için açık fikirli olmanız çok önemli. Bazen bir modelden görsel olarak çok etkilenip, daha iyi tercihleri ve fırsatları otomatik olarak göz ardı edebiliyoruz. Bu durumdan kesinlikle kaçınmalıyız.

Birçok bayi hem yeni hem de ikinci el araç satabiliyor. Dolayısıyla eğer bir ATV satın almayı düşünüyorsanız, daha yeni modellere ve düşük kilometreye sahip seçeneklerin bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Eğer az kullanılmış bir ATV almaya niyetliyseniz, güçten ve performanstan çok da ödün vermeden tasarruflu bir seçim yapabilirsiniz.

Ayrıca ATV satın alırken araştırma yapmamak çok büyük bir yanlış. İster yeni, ister ikinci el olsun, araç almadan önce mutlaka farklı markaların benzer modellerine de göz atın ve fiyat seçeneklerinizi karşılaştırın.

Bazen bu şekilde çok büyük tasarruf edebiliyorsunuz.

ATV Sürüş İpuçları

ATV dünyasına yeni giriş yapan insanlar için en önemli konu, aracı düzgün kullanabilmek. Beraberinde gelen kullanıcı kılavuzunu mutlaka okuyun, özellikle güvenlik ve kontrolle alakalı kısımlara aşina olduğunuza emin olun. Eğer aldığınız araçta kullanıcı kılavuzu yoksa bile, internetten online olarak bu kılavuzlara erişim mümkün.

İkinci olarak “sorumluluk sahibi sürüş” tekniklerini bilin. ATV’nizi yalnızca daha önceden belirlenmiş parkurlarda ve izin verilen alanlarda kullanın. Başkalarının mülki haklarına saygı gösterilmesi beklenir.

Görüş mesafeniz zayıf olduğunda yavaşlayın ve istenmeyen bir kaza durumunda yardım bulabilmek için en az bir kişiyle daha birlikte seyahat etmeye çalışın.

Alkollüyken Asla!

Alkol etkisi altında asla ATV kullanmayın ve yola çıkmadan önce muhakkak hava durumunu kontrol edin. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar sürüşü çok tehlikeli duruma sokabilir. Hassas ortamları ve tarihi yerleri rahatsız etmemeye çalışın. Vahşi yaşamı korkutmaktan kaçının.

Snell Sertifikalı Kask Kullanın

Üçüncü olarak ise, uygun teçhizatı ve malzemeleri kullanın. Mutlaka Snell sertifikalı kask edinin.

Kaskınızı her sürüşte, “tüm sürüş boyunca” takın. Motor sporlarında en tehlikeli yaralanma riski baş ve boyun yaralanmalarıdır. Saçınızdaki rüzgar hissini seviyor olabilirsiniz, fakat bu canınızdan daha kıymetli değil. Kaskınızın tam oturduğundan, iyi çevresel görüş sağladığından ve rahat hissettirdiğinden emin olun.

Kaskınızın yüz maskesi yoksa, iyi bir gözlük de isteyebilirsiniz.

Uzun Pantolon ve Ceketin Önemi

Ek olarak, kesik ve sıyrık riskini en aza indirmek için uzun pantolon ve uzun kollu kıyafetlerin yanı sıra bol miktarda ayak bileği desteği, biniş eldivenleri ve göğüs ve boyun koruyucuları kullanmaya özen gösterin.

Ayrıca ıslanma olasılığınız olan bir alanda sürmeyi planlıyorsanız, su geçirmez bir ceket ve pantolon akıllıca bir seçim olacaktır.

Yavaş Başlayın

Son olarak, yavaş başlayın. İyi görüş alanı olan açık, düz bir alan seçin ve ATV’nizin virajlarını, frenlerini ve hızlanma şekline iyiyce aşina olana kadar dengeli, orta hızda sürün.

Aracı rahatça kontrol edene kadar ve konforlu hissedene kadar hızınızı yavaş yavaş artırın. Dönüşler ATV’ler için oldukça önemlidir.
Boş arazide dönüş çalışmayı unutmayın ve dönüşlerinizi güçlendirin.

Boş ve düz arazide kendinize güvendiğinizde, orta dereceli tepeler ve engeller sunan başka bir arazi veya parkur seçin ve herhangi bir maceranın üstesinden gelene kadar kontrolünüzü ve özgüveninizi geliştirmeye çalışın.

ATV Heyecan Verici Bir Etkinlik

ATV’ye binmek, genel manada oldukça heyecan verici bir açık hava etkinliği. Özellikle yeni başlayanlar içinse, temel bilgileri öğrenip sürmeye başlamak hiç de zor değil. Sadece biraz pratik ve özgüven gerektiriyor.

ATV’lerin heyecan verici ve ilgi çekici dünyasına girmek istiyorsanız, araçları araştırarak ve hedefinize, bedeninize, gücünüze ve bütçenize uygun olanı seçerek başlayın. Ardından doğru ekipmanları edinin.

Sürüş yapacağınız parkurların kurallarını öğrenip bol bol pratik yapın. Bu şekilde hem başlangıç safhasını en güvenli ve hızlı şekilde atlatabilir, hem de daha zorlu ve keyifli yollarda, arazilerde ve parkurlarda güvenle sürüş yapabilirsiniz.

En önemlisi ise, anlık keyifler için asla güvenliğinizden ödün vermeyin. Sağlığınız her şeyden önemli. İyi eğlenceler!

Exit mobile version