Bu yazımızda Asus’un yeni dönüştürülebilir laptopu Asus Zenbook Flip 13 incelemesini sizlere sunuyoruz. İlk dizüstü bilgisayar modeli olan P6100’ün 1997’deki üretimi ve bu laptopun Mir Uzay İstasyonunda 600 günden uzun süre başarıyla kullanılmasından beri dizüstü bilgisayar teknolojilerinde önemli bir rolü olan Asus’un Zenbook Flip 13 modeli de selefleri gibi oldukça sağlam ve kendinden bahsettirecek özelliklerle donatılmış durumda.
İŞTE KARŞISINIZDA ASUS ZENBOOK FLIP 13 OLED
Zen şıklığı
Genellikle bilgisayarları öne çıkan birkaç özelliklerini derleyerek tanımlarız; fakat kolay taşınabilirlik, küçük boyut, şık tasarım, güçlü performans gibi adlandırabileceğimiz tanımların tamamı Zenbook Flip 13 modelinde mevcut olduğu için bu laptopu anlatırken bu konuların tamamına değinmemiz gerekecek. Tasarım olarak incelediğimizde, 2011 yılında hayatımıza ilk defa giren Zenbook ailesinin tasarımına sadık kalındığını söyleyebiliriz.
İlginizi Çekebilir: Üç Yeni Asus ROG Modeli Duyuruldu
Zenbook Flip 13’ün tasarımında ilk göze çarpan şey Zen felsefesindeki sudaki dalgalardan esinlenilen dairesel fırçalanmış alüminyum bir kasaya sahip oluşu. İlgili birçok kişinin bildiği gibi Ultrabook olarak geçen bu seri hem zarif hatlara hem de üstün performansa sahip yüksek görüntü kalitesi sunan hafif laptoplardır. Zenbook Flip 13 de yalnızca 1.3 kilogram hafifliğinde ve 13.9mm inceliğinde tasarlanmış.
Ekran kenarları da 3.9mm incelikte olunca 13.3 inç boyutundaki bir laptop için zahmetsiz taşınabilirlik iddiasını yerine getirdiğini söyleyebiliriz. ErgoLift menteşeleri ile ekranı 90 dereceden daha geniş açıda açtığınızda hem klavyeyi kullanıcısı için daha ergonomik bir açıya kaldırırken hem de bu sayede laptopun alt kısmında hava akışı için makul bir boşluk yaratmış oluyorsunuz.
Göz atmak isteyebilirsiniz; ASUS ZenFone 8 ve ZenFone 8 Flip Fiyatı ve Özellikleri
Dönüştürülebilir laptop; Zarif ama sağlam
Menteşenin bu modelde olmazsa olmaz bir diğer özelliği ise ekranın 360° derece dönebilmesi. Dönüştürülebilir adı verilen bu laptop türünde bilgisayarınızı standart kullanım şekline ek olarak çadır, stant ve tablet şeklinde kullanabiliyorsunuz. Dönüştürülebilir laptopların avantajlarından birkaçından bahsedecek olursak, çadır şeklinde kullanımda klavyenin gizli oluşu ekrana daha yakın olmanızı sağlıyorken, stant modunda da dokunmatik ekran kullanımını oldukça kolaylaşıyor.
Tablet modunda ise ister dikey konumda PDF’lerinizi kolayca okuyabilir, 4096 farklı basıncı algılayan ekranı defteriniz gibi kullanabilir, isterseniz de yatay konumda multimedya işlerinizi halledebilirsiniz. Windows’un dokunmatik ekranlara verdiği desteğin de günümüzde oldukça yeterli olduğunu düşünürsek birden fazla kullanım türü sunulması oldukça kullanışlı hale gelmiş durumda. Kutunun içinden dokunmatik ekran için bir kalem çıkması da kullanıcıların ayrıca bir ürün almak zorunda bırakmıyor.
Tabii bu farklı kullanım türlerinin tasarıma dair zorlukları da var: hava sirkülasyon kanallarının devamlı açık olması gerekliliği ve bu hareketli menteşe mekanizmasının sağlamlığı bunlardan en önemlileri. Asus Zenbook Flip 13 tasarımında bu iki konuyu da oldukça iyi çözmüş durumda. Hava kanallarının konumu menteşenin tasarımından dolayı her daim açık konumda oluyor. Sağlamlık konusunda ise askeri testlerden geçerek rüştünü ispatlayan Zenbook Flip 13, kibar görüntüsünün kırılgan olmadığını da ispatlamış durumda.
OLED 4K Ekran
Zenbook Flip 13’ün ekranının tasarımsal yorumundan sonra performans ve teknolojisine değinmemek olmaz. Zira bu laptop modelinin bazı serilerinde OLED 4K bir ekran seçeneği mevcut ve bu ekran kullanıcısına kesinlikle daha yüksek bir kalite sunuyor. Laptop dünyasında bir ilk olmayan ama ASUS ile ilk kez geniş bir ürün grubunda yaygınlaştırılması planlanan OLED ekran kullanımı, kullanıcısına çok daha yüksek kontrast oranı, daha yüksek bir parlaklık ve daha zengin renkler sunarken maliyetlerinden dolayı çok tercih edilmiyordu. Anlaşılan o ki Asus bu yaklaşımı kırmak istiyor ve bu konfigürasyondaki bir laptopa OLED 4K bir ekran yerleştirmiş durumda.
Peki Zenbook Flip 13’ün bize sunduğu bu OLED ekranın kullanıcısına faydaları neler derseniz şu faydaları sayabiliriz: OLED ekranlar LCD ekranlara kıyasla %70 daha az mavi ışık üretirler. Mavi ışık bünyemizde melatonin hormonunun az salgılanmasına, kortizol hormonunun azlığına ve dolayısıyla uyku sorunlarına ve hatta özellikle çocuklarda miyopluğa sebep oluyor. Bir diğer OLED ekran faydası ise kuşkusuz renk paleti ve siyah performansı olacaktır.
Asus OLED ekranlarda %100 DCI-P3 renk gamı ve mükemmele yakın bir siyah renk performansı sunuyor. Siyah performansını VESA True Black 500 sertifikasını alacak kadar iyi yapan ise, aynı ekranı kullanan cep telefonlarında olduğu gibi siyah görüntü oluşturulan piksellerde 1.000.000:1 kontrast oluşturacak kadar az aydınlanma sağlayabilmesinden kaynaklanıyor. OLED ekranın son faydası ise tepki süresinin 0,2ms gibi düşük bir değere ulaşması ile kullanıcısına sunduğu hareket netliğidir.
Photoline dergisi TIPA derneğine üye oldu
Son Nesil Güçlü Konfigürasyon
Zenbook Flip 13’ün fonksiyonel şık tasarımına 11. Nesil 1165G7 serisi i7 işlemci ve Intel’in yeni entegre grafik kartı olan Intel Iris Xᵉ eşlik ediyor. Bu dahili ekran kartı oyun oynamak için kullanılamasa da multimedya işleriniz için gayet yeterli bir hız sunuyor.
Intel 11. nesil işlemcinin yanı sıra 16 GB LPDDR4X bellek, 1 TB M.2 NVMe SSD (3500/3000 MB/sn okuma ve yazma hızı) gibi darboğaz yaratmayan son nesil donanımlar ile gelen cihazın bağlantı tarafında ise 1 adet USB 3.2 Gen 1 Tip A, 2 adet Thunderbolt 4 destekli ve Power Delivery özelliği olan Tip C ve bir adet tam boy HDMI 1.4 girişi yer alıyor. Kablolu bağlantı ve ses için ise kutudan USB Tip-A’dan RJ45 dönüştürücü ve Tip-C’den 3,5mm jak dönüştürücü çıkıyor.
Zenbook Flip 13’ün en kalın yerine yerleştirebileceğiniz soket sayısı 2 adet ile sınırlı. Bu yüzden Asus’un yaptığı güncel bir araştırmada yeni laptop alacak kullanıcıların %69’u 3.5mm bir jak girişindense tam boy HDMI tercih ettiği için bu laptopta kulaklık girişi mevcut değil fakat yine kutudan çıkan USB Tip-C’yi 3.5mm kulaklık girişine çeviren bir adaptör de çıkıyor. Tip-C girişi ile aynı zamanda şarj da olabilen Zenbook Flip 13’ün bu özelliği aynı girişe sahip diğer birçok cihazınızı şarj ettiğiniz bir adaptör ile yetinmenize olanak tanıyor.
11 Saatlik Pil Ömrü
Pil demişken Zenbook Flip 13, 67Whr kapasitesindeki bir batarya ve 65W USB Tip-C PD şarj aleti ile tek şarjda 11 saatlik bir kullanım ömrü vadediyor. Yaklaşık 50 dakikada pilinin %60’ının doldurabilen Zenbook Flip 13 sizi yarı yolda bırakmayacak bir hızlı şarj teknolojisine sahip. Wifi 6 ve Bluetooth 5.0 ile gelen laptopun dokunmatik yüzeyinde ise daha önce de bazı Asus laptoplarında gördüğümüz gibi bir dokunuşla açılabilen dijital bir numerik klavye çıkıyor. Harman Kardon ses sistemi ile de çok kaliteli ve yeterli bir ses aldığımızı söyleyebiliriz.
Dönüştürülebilir bir laptop olarak böylesine sağlam ve küçük yapısına, bir hayli güçlü donanımı ve özelliği sığdırabilen Asus Zenbook Flip 13’ün bir de Red Dot tasarım ödülü aldığını belirtirsek şıklığını daha da iyi anlatmış olabiliriz. Zenbook Flip 13 yukarıda belirttiğimiz özellikleri düşünüldüğünde gayet tercih edilir bir seçenek olarak pazarda kendisine yer buluyor.
Artıları:
– OLED 4K ekranı ve % 100 DCI-P3 renk gamutu
– Sağlamlığı
– 11. Nesil işlemcisi
– Aydınlatmalı tam boy klavyesi
Eksileri:
– Açma butonunun küçüklüğü
– Tek USB Tip A girişine sahip olması
İnceleme: Mustafa Kemal METİN