Bu ay test merkezimizi ziyaret eden Asus’un X515JF modeli, “kolay taşınabilirlik, zahmetsiz üretkenlik” mottosu ile satışa sunulan giriş seviyesi bir model. Bütçesini kullanmadığı özelliklere harcamak istemeyen ve performans arayanlar için oldukça işlevsel özellikleri olan X515JF birçok kullanıcının beklentisini fazlasıyla karşılayacak nitelikte bir laptop.
Asus X515JF Teknik Özellikler
Giriş seviyesi olmasına rağmen oldukça güçlü bir işlemci olan 10. Nesil İ5 1035G1 ile donatılmış X515JF, 4 çekirdekli bu işlemci ile tek işlemci çekirdeğinde en fazla 3.6GHz’a çıkabilirken tüm çekirdeklerde 3.2GHz’a kadar çıkabilmekte. Kıyaslamak gerekirse 8. Nesil bir İ5 işlemciden yaklaşık 1 yıl daha güncel olan bu işlemci, 10nm üretim teknolojisine sahip ve bu sayede PassMark ve GFXBench gibi sentetik testlerde yaklaşık %38 daha yüksek puan alabiliyor. Bu başarılı işlemciye orta sınıf harici bir ekran kartı olan Nvidia MX130 ekran kartı eşlik ediyor.
Bu ekran kartı ve işlemci birlikteliği birçok kullanıcının gündelik ihtiyaçlarını fazlası ile karşılayacak cinsten. Hatta bu konfigürasyona 1366×768 çözünürlükte bir ekranın eşlik etmesi kullanıcıların basit düzeyde oyun oynamalarına bile olanak sağlıyor. Bu sayede Fortnite oyununda yaklaşık 70 fps (frame per second – saniyede oynatılan ekran karesi), DOTA2 oyununda da yaklaşık 60 fps almak mümkün oluyor.
Ekran kartı ve işlemcinin performansına eşlik eden bir diğer önemli nokta da katı hal sürücüsü yani bilinen adıyla SSD. İncelediğimiz modelde 256gb bir SSD mevcut ve yaptığımız testte (userbenchmark) bu diskin okuma hızı 965mb/s, yazma hızı ise 740mb/s şeklinde çıktı. Özellikle program/oyun açılışlarında ve dosya yazmada/kopyalamada önemli olan bu değer, eski sınıf hard disklere kıyasla yaklaşık 20 kat hızlı diyebiliriz. Bellek olarak bir ana kartta bir de harici slotu olan X515JF, 2 adet 4gb 3200Mhz hızında DDR4 bellek kullanıyor. Ekran olarak da 1366×768 çözünürlük sunan X515JF’nin bu seçimi, maliyeti düşürmek ve pil ömrünü uzatmak adına yapılan bir hamle olarak göze çarpıyor. Yaklaşık %83 ekran gövde oranına sahip olan model, testlerimizde normal kullanım ömrü olarak 5 saat, en düşük ayarlarda ise 9 saat 56 dakikalık bir ekran süresi sunarak da bu iddiayı yerine getirdiğini bize gösterdi. Bu tasarım bakışına paralel olarak X515JF’nin bünyesinde Wi-fi 5 (802.11ac) ve Bluetooth 4.1 donanımları mevcut.
Asus X515JF Tasarım
Tasarım olarak bakıldığında kaliteli bir malzeme algısı yaratan gri renkteki X515JF ince ekran kenarları ile oldukça modern bir görünüşe sahip. 2cm’nin altında inceliği ile de bu fiyat sınıfındaki en zarif laptopların başında geliyor. Gerek mat gri plastik kasası gerekse de tasarımı olarak neredeyse son model modern laptoplardan ayırt edilemeyecek kadar şık bir gövdesi var.
Yaklaşık 1,8 kilo olan model 2 adet USB 2.0 Type-A, 1 adet USB 3.2 Gen 1 Type-C, 1 adet USB 3.2 Gen 1 Type-A ve bir adet de HDMI 1.4 portuna sahip. Bağlantı noktalarında oldukça cömert olan X515JF kullanıcılarını bu anlamda bir dar boğaza sokmayacak şekilde tasarlanmış.
Windows 10 Home işletim sistemi ile gelen Asus X515JF’nin bünyesindeki diğer özellikler ise sağ alt köşesinde simgesini görebildiğiniz Sonic Master, Asus Tru2Life ve Asus Splendid teknolojileri. Bu özelliklerden Sonic Master büyük ses odacıkları 3 farklı noktaya konumlandırılmış hoparlörleri ile güçlü bir işitsel multimedya deneyimi sunarken, Asus Splendid de bu multimedya deneyiminin görsel kısmını geliştiriyor. Laptopun Gama ve renk sıcaklığı ile oynayarak Normal, Canlı, Manuel ve Göz koruma gibi 4 farklı hazır modu ve değiştirebildiğiniz ayarları ile size ekranınızı kullanım türünüze göre ayarlama imkanı veriyor. Asus Tru2Life ise ileri seviye TV ekranlarındaki gibi görüntünün analiz edilip bir pikselin komşu piksellerle olan karşıtlığını ve netliğini arttırılmasını sağlayarak HD ekranda alabileceğiniz en iyi görüntüyü almanızı sağlıyor.
Gerek uzun pil ömrü gerek hafifliği gerekse de cep telefonu şarj aleti büyüklüğündeki 65W şarj aleti ile kullanıcılarının gün boyu kolayca kullanabilecekleri X515JF modeli, reklamındaki iddiası olan “kolay taşınabilirlik, zahmetsiz üretkenlik” mottosunu oldukça karşılıyor.
X515JF Artıları:
• Nvidia GeForce MX130
• Bu fiyat aralığında rakiplerine göre daha ince ve şık kasa
• 10. Nesil İ5 işlemci
• Windows 10 Home işletim sistemi ile gelmesi
X515JF Eksileri:
• Tek ram slotu olması
• 250 nit HD ekran