Artık herkes bir canlı yayın aracı

sosyal medya kuruluşları

Bir akıllı telefona sahip olmanız ve cihazınızın internete bağlı olması, canlı yayın aracı olmanız için yeterli. Artık herkes birer canlı yayın aracı.

Bundan sadece birkaç yıl önce dev boyutlu canlı yayın araçları ülke ülke, şehir şehir gezer; özel kurulumlar ve meşakkatli sayısız detayın ardından ‘evet, başlıyoruz!’ derlerdi. Hala devam ettikleri bir gerçek ama şu var ki artık bir akıllı telefon bile canlı yayın gerçekleştirmek için yeterli.

Bir telefonunuz mu var? Canlı yayındasınız!

Bir Google kuruluşu olan YouTube, canlı yayın özelliğini uzun süredir kullanıma sunuyor. Bu alandaki katkıları yadsınamaz, üstelik YouTube üzerinden popüler olup kendi televizyon kanallarını kuran girişimler bile var. En nihayetinde ise popüler video platformunun bir tür itici güç oluşturduğu gerçeği söz konusu; milyonlarca izleyicisi olan kanalların ne kadar izlenirse YouTube tarafından o kadar ödüllendirilmesi gibi konunun ‘iş noktasındaki boyutları’ da cabası. Peki diğer platformlar hangileri? Akla ilk gelenler Facebook ve Twitter’ın Periscope’u elbette…
Twitter, Periscope uygulaması ile tüm akıllı telefonları canlı yayın aracına dönüştürdü. İnsanlar tek tuşla canlı yayına bağlanmanın keyfini yaşamaya başladı. Hem profesyonel kuruluşlar hem de halk tarafından kullanılan Periscope, daha da gelişmeye devam ediyor. Şu sıralar olumsuz yorumlarla başı dertte olan Twitter, Periscope üzerinde yorum sistemlerini de güncelliyor ve 2017 yılında daha da gelişmiş bir canlı yayın platformu ile buluşacağımızın sinyallerini veriyor.
Tabi ki, Twitter çalışır da, Facebook durur mu? Facebook Live ile konserler ve etkinlikler dahi canlı canlı bizlerle buluşur oldu. İşin güzel yanı, canlı yayın için bir bilgisayara ihtiyacınız yok. Youtube, Facebook ya da Twitter (Periscope) kullanıcısı olun, akıllı telefonunuz ile internete bağlı olduğunuz sürece canlı yayın yapabilirsiniz.
Öyle profesyonel kanallar var ki, hem YouTube, Facebook hem de Persicope’da, binlerce hatta onbinlerce kişi videolarını canlı olarak izliyor ve yüzbinlerce kişi paylaşıyor. Bu da yeni bir sektör anlamına geliyor. Youtube, az önce de bahsettiğim gibi, ciddi kitlelere ulaşan kanallara önemli miktarda ödeme yapıyor. Periscope ve Facebook için de yeni projeler yolda…
SnapChat de hızla milyonları görebilen farklı bir uygulama. Ancak sadece kısa görüntüleri paylaştığımız ve kalıcı olmamasından dolayı daha farklı bir bakış açısı gerektiriyor.
Teknoloji artık sadece yazılı haberler ya da standart videolarla değil, canlı/interaktif yayınlarla da dünyayı sarıyor. Siz yayın yaparken, üyelerinizin veya izleyenlerinizin yorum göndermesi, sorulara anlık cevaplar vermeniz ve ziyaretçileriniz ile interaktif bir aktiviye sağlamanız, projelerinizin geleceği için ciddi bir adım teşkil etmiş oluyor.
Canlı yayın, sadece profesyonel dünyaya değil, halk için de yenilikler getiriyor. Öyle ki, anlık haber paylaşımları için hemen tek adımla canlı yayına bağlanabiliyor ve tüm takipçilerimize yaşadığımız olayı aktarabiliyoruz. Bir sokakta geçerken anlık güzel bir sokak sanatçısı gördünüz, hemen telefona sarılıp canlı yayına başlayabiliyorsunuz.
Periscope ile yaptığınız yayınlar anlık olarak Twitter takipçileriniz ile de paylaşılıyor. Facebook’da canlı yayına başlayınca, arkadaşlarınıza bildirim gidebiliyor. Bu şekilde takipçileriniz ya da arkadaşlarınız, canlı yayına hemen bağlanarak yorumlarda bulunabiliyor ve sizinle aynı duyguları paylaşabiliyorlar. En nihayetinde ise isteyen herkes canlı yayın gerçekleştirebiliyor. Sizce bu durum, medya sektörünün gelişmesi için de önemli bir adım değil mi?

Exit mobile version