Tech Transparency Project (TTP) raporuna göre, Çin’in önde gelen tüketici elektroniği bileşenleri tedarikçisi Lens Technology, çoğunluğu Müslüman olan Çin, Xinjiang (Sincan)’dan zorla çalıştırılan Uygur işçilerini kullanmakla suçlanıyor.
Rapor, Amazon, Apple ve Tesla gibi şirketlerin cam tedarikçisi olan Lens Technology’nin Çin hükümetinin Uygur azınlığa karşı devam eden tutukluluk ve zorunlu çalışma kampanyasının bir parçası olarak bu tür binlerce işçiyi kullandığını söylüyor. Washington Post, TTP’nin bulgularını ilk olarak Salı günü bildirdi.
TTP’nin soruşturması, Global Times of China’dan gelen medya raporlarına ve hükümet kayıtlarına atıfta bulunuluyor. Lens Technology’nin, Sincan’ın yürüttüğü “yoksulluğu azaltma” programının bir parçası olarak Hunan eyaletindeki fabrikalarında çalışmak üzere Sincan’dan binlerce işçinin gönderildiği iddia ediliyor. TTP ayrıca, işçilerin Sincan kökenini ve Lens Technology’deki istihdamlarını ortaya koyan pankartlarla bir binanın dışında yerde oturan yüzlerce işçiyi gösteren “Lens Tech Uygurlar Ulusal Günü kutluyor” başlıklı bir çevrimiçi videoya da atıfta bulunuyor.
Krizle ilgili kapsamlı raporlara göre, bu işçilerin çoğu daha önce beyin yıkama kamplarında yaşıyorlardı ve krizle ilgili kapsamlı raporlara göre, Çin’deki çeşitli fabrikalara nakledilmeden önce genellikle İslam’dan vazgeçip Mandarin öğrenmeye zorlanıyorlar.
Apple, Çin’in zorla çalıştırma uygulamalarında herhangi bir rolü veya bunlarla bağlantılı herhangi bir rolü reddetti.
Apple, denetim sürecinin bir parçası olarak tedarikçilerini düzenli olarak araştırdığını ve Lens Teknolojisinin bu tür çalışanları Apple üretim hatlarında kullandığına dair hiçbir kanıt görmediğini söyleyerek, Çin’in zorla çalıştırma uygulamalarında herhangi bir rolü veya bunlarla bağlantılı herhangi bir rolü reddetti.
“Apple’ın zorla çalıştırma konusunda sıfır toleransı var. Apple sözcüsü Josh Rosenstock yaptığı açıklamada, zorla çalıştırmanın varlığını aramak, sürpriz denetimler de dahil olmak üzere yaptığımız her tedarikçi değerlendirmesinin bir parçası, “dedi. “Bu yılın başlarında, tedarikçilerimizden hiçbirinin herhangi bir Apple üretim hattında Sincan’daki” eşleştirme programlarından “Uygur işçilere sahip olmadığını doğruladık.”
TTP raporu, özellikle Apple bileşenleri üzerinde çalışmak yerine yalnızca Sincan işçilerini Lens’te göstermeyi amaçladığı için bu iddiayla tutarlı. Yine de, tedarik zinciri denetim çabalarının sınırlarının ve özellikle Çin hükümeti dış bağımsız kuruluşların ve insan hakları gruplarının çalışma koşullarını ve çalışma uygulamalarını araştırma çabalarına direnirken, önde gelen birçok teknoloji tedarikçisi hakkında ne kadar az şey bilindiğinin rahatsız edici bir hatırlatıcısı.
Apple iOS Güncellemesi Nasıl Yapılır? Detaylı Anlatım
Diğer şirketler
Ne Amazon ne de Tesla, Lens Teknolojisiyle yapılan sözleşmelerle ilgili hemen yorum yapmak için hazır değildi.
Pazartesi günü yayınlanan büyük bir BuzzFeed News araştırması, hükümetin Sincan’ın tutuklu sakinlerini çalıştırması için gözaltı kamplarında inşa ettiği geniş fabrika ağına bir bakış da dahil olmak üzere Çin’in Uygur azınlığa karşı yürüttüğü kampanyanın kapsamını daha da ortaya koydu. Soruşturmada ayrıca, Sincan bölgesi dışındaki Uygur işçilerini zorla yeniden yerleştirilen ve çalışma kamplarına yerleştirilen yaklaşık 100 şirketin tedarikçileri olan bir Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü raporuna atıfta bulunuluyor. Listede Apple ve Amazon gibi yüksek profilli markaların yanı sıra H&M, Nike, Nintendo ve düzinelerce diğerleri var.
Çin dışında, yabancı aşırılıkçılıkla mücadele ve Çin Topluluğu Partisinin değerlerini teşvik etme bahanesi altında başlayan, hükümetin Uygurlara yönelik muamelesi konusundaki endişeler giderek arttı. Aktivistler ve insan hakları gözlemcileri, gözaltı kamplarını ve zorla yer değiştirme ve çalışma programlarını şiddetle eleştirdiler. Daha yakın zamanlarda, bu tür gruplar Apple gibi şirketleri, ihlallere karşı daha güçlü duruşlar almaya çağırdı.
TTP raporu ayrıca Apple’a odaklanmanın, şirketin Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası’na karşı lobi yaptığı iddia edilen rolü nedeniyle garanti edildiğini söylüyor. Bir yasa tasarısı, ABD teknoloji şirketlerini Çin hükümetinin zorunlu çalıştırma kampanyasına bağlantılarından dolayı cezalandıracak.
Yorum Yap