Apple’ın M1 çipleri muazzam çalışıyor

Apple M1 MacBook‘ları çıktı ve dizüstü bilgisayar dünyası bir gecede değişti.

Apple, bilgisayarlarını (özellikle MacBook Air ve giriş seviyesi 13 inç MacBook Pro gibi, en popüler bilgisayarlarını) yeni ve çılgınca farklı bir işlemciye geçireceğini ilk duyurduğunda, şüpheci olmak için pek çok neden vardı. Apple, Qualcomm ve Microsoft’un Arm tabanlı dizüstü bilgisayarlarının ilk dalgasının sunamadığı, pil ömrü ve performans konusunda büyük iddialarda bulunuyordu.

Ancak Apple M1 yongalarıyla sadece Intel‘inkilere yakın bir iş yapmakla kalmayıp, neredeyse her açıdan onları yerle bir etti.

Intel ve AMD yıllardır bir satranç maçı oynuyor, CPU performansı, pil ömrü ve yerleşik grafiklerde iyileştirmelerle ileri geri oynuyorlar. Apple, tamamen farklı bir seviyede tamamen farklı bir oyun oynuyor gibi görünüyor. iPhone ve iPad’de böylesine büyük başarılara yol açan donanım ve yazılım arasındaki aynı etkileşim şimdi Mac’e de geldi.

Apple’ın yazılımı, donanımının en iyisini yakalamak için tasarlandı

Olay yalnızca Apple’ın donanımının daha hızlı olması değil (her ne kadar düz kıyaslamalar böyle gösterse de); Apple’ın yazılımı, bir x86 sistemindeki en iyi macOS optimizasyonunun bile yapamayacağı bir şekilde bu donanımdan en iyi şekilde yararlanacak şekilde tasarlandı. John Gruber’in belirttiği gibi (Apple mühendisi David Smith’e atıfta bulunarak), yeni çipler temel düşük seviyeli macOS uygulama görevlerini M1‘de Intel’e kıyasla beş kata kadar daha hızlı hallediyor çünkü Apple bu görevlerde iyi olan sıfırdan bir çip tasarlayabildi. Yeni M1 Mac’lerin (ve mevcut iPhone ve iPad serilerinin) Intel (ve Android) muadillerine göre nispeten daha az RAM ile daha fazlasını yapabilmesinin nedeni de bu.

Apple, M1’de eski x86 uygulamalarını çalıştırmak için çeviri katmanı olan Rosetta 2 ile de inanılmaz bir çalışma gerçekleştirdi. Bu, Apple’ın yazılım stratejisinin, performansta gerçek bir darbe olmadan yeni Mac’te eski yazılımları sorunsuz bir şekilde çalıştırmasını sağlayarak yeni donanım için büyük kazançlar sağladığının bir başka önemli parçası. Apple, donanımın geri kalanıyla aynı paralel geliştirmeden yararlanarak, neredeyse tamamen Rosetta 2 optimizasyonunu M1’in tasarımına dahil etti. Artık Apple M1 dizüstü bilgisayarların, kullanıcılara eski x86 performansı pahasına Arm için optimize edilmiş uygulamalarda mükemmel performans arasında seçim yapmasını istemez; bunun yerine eski uygulamaları iyi ve optimize edilmiş yeni uygulamaları daha da iyi çalıştırır.

Apple’ın yeni yongalarının en heyecan verici -ya da geleneksel bir PC çipi şirketiyseniz dehşet verici– olan yanı, M1’in sadece başlangıç noktası olması. Bu, Apple’ın en zayıf, en ucuz dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarındaki yongaların yerini alacak şekilde tasarlanmış Apple’ın birinci nesil işlemcisi. Şirket, bu başarıyı üst düzey dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında veya M serisi serisinin olgunlaşmasından birkaç yıl sonra kopyalayabilirse, Apple’ın dizüstü bilgisayarlarının ne yapabileceğini bir düşünün.

Şu anda, geleneksel x86 dizüstü bilgisayarlar için tasarruf zarafeti, Arm’da bu hız, yazılım performansı ve pil ömrü dengesine ulaşmayı başarmış. Donanım ve yazılım dünyası üzerinde neredeyse tam kontrolü olan tek şirket Apple gibi görünüyor.

Peki ya rakipleri ne yapacak?

Qualcomm ve Microsoft gibi şirketlerin bir sonraki Arm tabanlı Windows makineleri dalgasıyla Apple’ın başarısını takip edip edemeyecekleri açık bir soru. Elbette, Windows’un çok daha büyük bir yeniden yapılandırılma yapması gerekiyor ve bu, Apple’ın değişikliklerinden çok daha fazla sayıda müşteriyi etkileyecektir. Microsoft kendi Surface dizüstü bilgisayarlarını tasarladığını varsayalim. Hatta Qualcomm ile Surface Pro X serisi için Arm tabanlı SQ1 ve SQ2 yongaları oluşturmaya çalıştığını. Yine de, M1 sayesinde Apple’ın yazılım / donanım ekosistemi üzerinde sahip olduğu kontrol seviyesinden hala çok uzak olurdu.

Ancak elbette MacBook Air ve MacBook Pro, şu anki fiyatlarıyla herkes için ideal laptoplar değiller. Özellikle de büyük, yoğun GPU işi gerektiren veya spesifik geliştirici araçlarıyla çalşıyorsanız. Ama ileride 1.000 $ ‘lık M1 dizüstü bir bilgisayar, maksimum RAM ve Intel’in en iyi yongasından dört katı performans veren, aynı zamanda daha küçük ve daha hafif bir formda ve iki kat daha uzun pil ömrü ile daha soğuk ve sessiz çalışıp 6.000 $’ lık MacBook Pro’yu bile geride bıraktığında, rakipleri ne yapabilecek? Bu, cevaplanmayı bekleyen önemli bir soru.

Exit mobile version