Apple’ın 40 Yıllık Eğitim Yolculuğu

Apple, Mart ayında eğitim alanındaki eski günlerine dönmek için düzenlediği bir etkinlikte eğitim sektörüne yönelik yeni ürünlerini duyurdu. Okullar bugüne kadar şirketin önemli bir müşteri ve iş ortağı olagelmişlerdir. Gelin Apple’ın ilk günlerinde bugüne kadar eğitim alanındaki seyrine bir göz atalım.

Apple II okullara giriyor


1978’de Apple, ABD’de Minnesota Eyaleti Eğitim Bilişim Konsorsiyumu (MECC) ile bir anlaşma yapar ve bu eyaletin okulları için 500 bilgisayar sağlar. Uzun bir ihale sürecinin sonucunda varılan anlaşma, bu eyaletteki okulların bilgisayarları doğrudan MECC’den satın almalarına izin verir. 1982 yılına kadar MECC, Apple bilgisayarlarının en büyük satıcısıdır.
ABD Kongresi’nde, ülke çapında bilgisayar bağışlarına izin vermek için Carter yönetiminin son günlerinde devasa bir vergi indirimi yasasını geçirmek için gösterilen başarısız bir çabadan sonra, Apple California’ya döner. Eyalet valisi bir vergi indirimi sağlamak için 1982 yılında bir yasayı imzaladıktan sonra, şirket Apple IIe bilgisayarlarını kendi eyaletinde yaklaşık 9.000 okula bağışlar.
Bu bilgisayarların okullarda çoğalması, Apple’ın eğitim pazarında erken bir yer edinmesine yardımcı olur. Daha sonra bir röportajda Steve Jobs, “Okullara, herkesten daha fazla bilgisayar yardımı yaptık” der, ancak makinelerin öğrencilerin yaşamları üzerinde çok fazla etki yapamayacağını da belirtir. Bir öğretmen veya ebeveynin yapabileceğinden daha fazlasını yapamayacağı anlamında söyler bunları.

Mac’lere geçiş


Apple, 1984’te Macintosh’un tanıtımıyla bir sonraki büyük eğitim çabasını gerçekleştirir. Apple, Mac’leri kolejlere sokmak için büyük çaba sarf eder. Jobs o zamanki bir röportajında, tüm Ivy League (sekiz vakıf üniversitesinden oluşan bir birlik) de dahil olmak üzere 24 en iyi üniversite ile anlaşmaya vardıklarını söyler. Orijinal Mac’lerin kabulü o sırada biraz karışıkken, Mac’ler üniversitelerde büyük bir varlık haline gelir ve onlarca yıl boyunca öyle kalırlar.
Eğitim pazarına ne kadar hitap edileceği üzerine CEO John Sculley ile yaşanan anlaşmazlık üzerine Jobs, 1985 yılında Apple’dan ayrılır. Özellikle eğitim kurumlarına yönelik iş istasyonu geliştiren NeXT Computer’ın kuruluşunda yer alır.
Jobs’suz yıllarda Apple, eğitim pazarı için kişisel bir dijital asistan olan eMate 300’ü tanıtır, Cihaz bir kaleme ve dokunmatik ekran arayüzüne sahiptir ve ” K-12 ortaöğretimindeki bir öğrenciye sağlam bir bilgisayar sağlamak için tasarlandı” diye lanse edilir.
eMate, 1997 baharında piyasayı, zamanın bilgisayarlarına göre çok daha düşük maliyetli bir alternatif olarak vurur. Ancak ürün piyasada bir yıldan az bir süre kalır.
Şirket, 1997’de NeXT’i satın aldığında Jobs da Apple’a döner. Yaptığı ilk şeylerden biri, Newton’u ve onunla birlikte, eMate’i öldürmek olur. Ardından, 1998 ilkbaharında Beige G3 tower ve masaüstüyle aynı bilgi işlem mimarisine ve bileşenlerine sahip olan Power Macintosh G3 All-In-One çıkarılır.
Ancak, eMate’te olduğu gibi, Jobs bir yıl sonra onu da öldürür. Onu, yıllar boyu bilgisayar laboratuarlarında yer alacak, tanıdık şekli ile, renkli, hepsi bir arada Bondi 233 Mhz G3 iMac izler.
1999 yılında Dell, ABD’deki eğitim kurumlarına en çok satan bilgisayarlardan biri olarak Apple’ı geçer. Apple ise 2006’da hisse değeri olarak Dell’i geçer.

Apple, eğitim ve yeni Milenyum

2001 yılında Apple, “K-12 okulları ve okul bölgeleri için web tabanlı öğrenci bilgi sistemleri sağlayıcısı” olarak tanımlanan PowerSchool’u 62 milyon dolara aldığını açıklar. Apple, ders kitabı şirketleri arasındaki genişletilmiş iş ortaklığının bir parçası olarak, 2006 yılında PowerSchool’u Pearson’a satar. Bir PowerSchool Mobile uygulaması App Store’da hala mevcuttur.
Nispeten pahalı olan iMac G4’ün gölgesinde Apple, 2002 yılında özellikle eğitim pazarını hedef alan bir masaüstü bilgisayar olan eMac’i piyasaya sunar. Bu bilgisayar daha sonra o kadar popüler hale gelir ki birkaç yıl boyunca kitlesel pazarda da satılır.
Apple birkaç yıl sonra, beyaz polikarbonat MacBook’ları eğitim pazarına satmaya başladıklarında, farklı bir taktik izler. Beyaz MacBook’lar 2012’de piyasadan çekilir. Ancak 2015 yılına kadar sözleşmeleri yerine getirmek için okullara sağlanır.

Geçmişe bakıp geleceği tahmin edelim

Usage: Unlimited use, unlimited time excluding web and print advertising

Apple, iPad için iBooks 2’yi çıkardığında 2012’de, bu sene Mart ayında  yaptığı gibi bir eğitim etkinliği düzenler. Apple, 2016 yılında iOS 9.3 ile birlikte öğretmenlere bir araç seti sağlamak amacıyla Classroom uygulamasını sunar.
Apple’ın eğitim web sitesinde şirket, Apple ürünlerinin sınıfta yapabileceği her şeyi anlatıyor. Sitedeki fotoğraflar iPad ağırlıklıdır.
Apple’ın ürünlerinin sınıflarda kullanımının düştüğüne dair işaretler var. 2017 yılında FutureSource Consulting tarafından hazırlanan bir raporda, Apple’ın cihazlarının mevcut sınıf kullanımında Google Chromebook ve Microsoft Windows’un ardında üçüncü sıraya düştüğü görülüyor. Bu cihazların düşük maliyeti, daha masraflı ve daha çalınma eğiliminde olan Mac’ler ve iPad’ler ile karşılaştırıldığında, düşüşün ana nedeni olarak görülüyor.
Apple ürünlerini bir eğitim stratejisi için destekleyici olarak seçen bölgeler, bir Chromebook veya benzer bir araçla karşılaştırıldığında, koltuk başına üç veya dört kat daha fazla maliyeti olmasına rağmen, programa faydası olarak kolay dağıtım ve düşük destek yükü olduğunu belirtiliyorlar. Bağışlanmadıkça, Apple’ın ürünleri hiç o kadar ucuz olamaz.
Şimdi de Apple’ın bu yılın Mart ayında eğitim alanında tekrar eski günlerine dönmek için yaptığı hamlelere ve sunduğu seçeneklere bir bakalım.

Apple’dan yaratıcılığı artıran program


Apple 40 yıldır süren eğitimi dönüştürme çabalarına bir katkı daha yaparak Apple Pencil ile çalışan yeni 9.7 inç iPad’i ve öğrencilerin yaratıcılığını pekiştirerek onlara başarılı olmaları için ilham vermek için tasarlanan programları duyurdu. Everyone Can Create, öğretmenlerin çizim, müzik, film yapımı ve fotoğrafçılığı herhangi bir konudaki ders planlarına entegre etmelerini eğlenceli ve kolay hale getiren yeni ve ücretsiz bir ders programı. Bu yeni ders programı, Apple’ın öğretmenlerin öğrencilerin heyecanlı ve ilgili olmasını sağlamaları için hazırladığı, türünün tek örneği olan başarılı Everyone Can Code girişimine katılıyor.
Everyone Can Create, öğretmenlerin ve öğrencilerin daha da yaratıcı olabilmeleri için yeni 9.7 inç iPad’den yararlanacak şekilde tasarlanmış. Okullar için indirimli fiyatlarla sunulan yeni iPad; büyük Retina ekran, A10 Fusion çip, gelişmiş kameralar ve sensörlerle hiç olmadığı kadar çok yönlü ve yetenekli olmasının yanı sıra benzersiz bir taşınabilirlik, kullanım kolaylığı ve tüm gün dayanan pil ömrü sağlıyor. iPad, öğretmenlere ve öğrencilere App Store’daki iPad için üretilen 1,3 milyondan fazla uygulamanın yanı sıra Pages, Numbers, Keynote, GarageBand, Clips ve iMovie gibi ücretsiz, güçlü ve yerleşik uygulamalara erişme olanağı da veriyor.

Okul Uygulaması


 
Apple, öğretmenlerin ödev hazırlamalarına, öğrencilerin ilerlemelerini görmelerine ve sınıfta uygulamaların gücünden yararlanmalarına yardımcı olan, güçlü yeni Okul Uygulamasını da duyurdu. Okul Uygulaması, Apple’ın dünyanın her yerindeki okullarda iPad’in sınıfa entegre edilmesine yardımcı olmak için kullanılan Derslik uygulamasının başarısını temel alıyor. Okul ve Derslik uygulamaları öğretmenlerin ve idarecilerin Apple teknolojilerini okullarına en iyi şekilde entegre etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış.

Yeni Ders programı derse yaratıcılık katıyor


Everyone Can Create; öğretmenlerin çizim, müzik, film yapımı veya fotoğrafçılığı herhangi bir ders, konu veya ödeve kolayca dahil etmelerine yardımcı olan çeşitli ücretsiz öğrenim kaynakğı ve öğretim kılavuzundan oluşuyor. Ders programı öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri için farklı yollar sunarken yeni beceriler keşfetmelerine ve geliştirmelerine de yardımcı oluyor.
Eğitimciler ve yaratıcı profesyonellerin işbirliğiyle geliştirilen Everyone Can Create programında öğretmenlerin İngilizce, matematik, fen ve tarih gibi derslere yaratıcılık ve yeni iletişim becerileri katmalarına yardımcı olan öğretmen ve öğrenci kılavuzları, dersler, fikirler ve örnekler bulunuyor.

Öğretmenler öğrenmeyi kişiselleştirebilirler


Okul Uygulaması, öğretmenlerin ödev hazırlamalarına, öğrencilerin ilerlemelerini görmelerine ve heyecan verici yeni yollarla uygulamaların gücünü sınıfa taşımalarına yardımcı olan yeni bir uygulama. Okul’da web bağlantılarından PDF’lere ve belgelere kadar neredeyse her tür içeriğe sahip ödevler oluşturmanın ve göndermenin kolay bir yolu olan Handouts özelliği bulunuyor.
Okul Uygulaması ile öğretmenler iPad’de bulunan uygulamaların gücünden ve yaratıcılığından yararlanabilirler. Bir uygulamada belirli bir aktiviteyi kolayca atayabilir ve öğrencileri uygulama içinde belirli bir noktaya yönlendirebilirler.
iPad’de kullanılabilecek zengin bir eğitim uygulamaları ekosistemi bulunuyor. Geliştiriciler, yeni bir eğitim çerçevesi olan ClassKit’i kullanarak uygulamalarını Okul’dan yararlanacak şekilde güncelleyerek aktivite atamayı ve öğrencilerin ilerlemesini görmeyi kolaylaştırabilirler.
Okul ve ondan yararlanan uygulamalar öğretmenlere öğrencilerin performansının nasıl olduğunu görmeleri için yeni bilgiler sağlıyor. Böylece öğretimi tek tek öğrencilerin ihtiyacına ve potansiyeline göre biçimlendirmelerine yardımcı oluyor. Okul ile öğretmenler her öğrencinin sınıftaki genel performansının bir özetini görebilir, öğrencilerin uygulama etkinliklerini ve ödevlerinde katettikleri ilerlemeyi kontrol edebilirler.

Derslik Mac’e geliyor


Öğretmenlerin öğrencilerin iPad’lerini yönetmelerine yardımcı olan, derslerde öğrencilere yol göstererek geride kalmamalarını ve çalışmalarını paylaşmalarını sağlayan Derslik uygulaması da artık Mac’te.
Derslik uygulamasıyla öğretmenler; uygulamaları, kitapları ve web sayfalarını aynı anda tüm öğrencilerin aygıtlarında kolayca açabilir, tüm öğrencilerin aygıtlarına belge gönderebilir veya onlardan belge alabilirler. Derslik uygulaması öğretmenlerin ders sırasında dikkatlerinin dağılmamasına yardımcı olmak için öğrencilerin ekranlarını görmelerini, belirli öğrencilere paylaşılan iPad’ler atamalarını, hatta bir öğrencinin parolasını sıfırlamasını sağlıyor.

Eğitim için en iyi iMac:

21.5 inç iMac

Fiyatı: 6,109 TL

21.5 inçlik iMac’in avantajları, iyi bir fiyata kayda değer gücü içeriyor. En küçük iMac olan 21,5 inçlik model,  herhangi bir Mac için verilen en düşük fiyatlardan birine sahip ve bu da büyük bir bilgisayar gücü için uygun bir fiyat.
Giriş seviyesi modeli, 16GB’a kadar yapılandırılabilen 8GB 2133MHz bellek ile birlikte “Kaby Lake” 2.3GHz işlemci ve 1TB depolama içeriyor. Bu model ayrıca iki ThunderBolt bağlantı noktası ve Intel Iris Plus Graphics 640 da sunuyor.

 MacBook Air

Fiyatı: 5,169 TL

Bu, diğerlerinden daha az güçlü bir taşınabilir Mac, ancak aynı zamanda en ucuzu: herhangi bir indirim olmadan bile MacBook Air’i 5,169 TL’den alabilirsiniz.
Eğer 6.699 TL verebilirseniz bundaki 128GB’ın yerine 256GB SSD ile iki katı depolama alanı elde edebilirsiniz. Geleneksel bir sabit disk yerine SSD’ye sahip olmak, Air’in ince yapısını mümkün kılan şey, ancak bu SSD’ler daha pahalıdır, bu nedenle daha küçük tutuluyorlar.

Eğitim için en iyi iPad :

2018 iPad

Fiyatı: 1,823 TL

iPad Pro serisi dışında tartışmasız en iyi Apple tableti. iPhone 7 ve 7 Plus’da kullanılan A10 Fusion işlemcisi ve 32GB kapasite birlikte kullanılarak birkaç yıl boyunca istenebilecek herhangi bir eğitim görevini yürütmek için yeterli güce sahip.
Genellikle arkada 8MP’lik ve önde 1.2MP’lik bir kamera mevcut ve bunlar sırasıyla 1080p ve 720p video çekimi için kullanılabiliyor, tam günü tamamlayacak on saatlik bir pil ömrüne de sahip. Ekran, çoğu iPad kullanıcısının alışkın olduğu 9.7 inç boyutunda, 1536 x 2048 çözünürlüğe ve geçen yılki model gibi  264 ppi’lık piksel yoğunluğuna sahip.


Bu yazı, Macline dergisinin Eylül ayı sayısından alınmıştır.

Exit mobile version