Apple’dan Spotify ve Netflix hamlesi

Apple; Spotify, Netflix gibi uygulamalar için App Store kurallarını değiştirecek. Küçük imtiyaz, bazı geliştiricilerin hesap kurulumu için harici web sitelerine bağlanmasına izin verecektir.

Apple; Spotify, Netflix gibi uygulamalar için App Store kurallarını değiştirecek. Japonya Adil Ticaret Komisyonu ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Apple bugün, belirli uygulama geliştiricilerinin hesap oluşturmak veya yönetmek için harici bir web sitesine bağlantı eklemesine izin vermek için App Store kurallarını değiştireceğini duyurdu. Bu, 2022’nin başlarından itibaren küresel olarak kullanıma çıkacak. Geliştiricilerin müşterileriyle daha doğrudan etkileşim kurmasına olanak tanıyacak.

APP STORE’DAN SPOTIFY VE NETFLIX GİBİ UYGULAMALARA ÇEVİRİM İÇİ KAYDOLUN

Okuyucu uygulamaları, içerik (film, müzik, gazete, e-kitap) sağlayan ancak kullanmak için abonelik gerektiren uygulamalardır. İnsanların muhtemelen en aşina olduğu uygulama, içeriği okumak için uygulama dışından e-kitap satın almanızı gerektiren Amazon’un Kindle uygulamasıdır. Ayrıca, uygulamanın kendisi aracılığıyla kaydolmanıza izin vermeyen Netflix ve Spotify gibileri de içerir. Bunun yerine, ilk kez kullanıcılara çevrimiçi olarak kaydolmaları söylenir. Daha sonra mobil uygulamada oturum açarlar. Bu, Apple’ın %15-30 komisyonundan kaçınmanın dolambaçlı bir yoludur.

Spotify ve Netflix gibi büyük oyuncular söz konusu olduğunda; Apple bu özel kullanım durumunda, başlangıçta onlardan fazla para kazanmıyordu. Apple, duyurusunda bunu kabul ediyor:

“Okuyucu uygulamalarının geliştiricileri, satın almak için uygulama içi dijital ürünler ve hizmetler sunmadığından; Apple, JFTC ile bu uygulamaların geliştiricilerinin, kullanıcıların kurulum yapmasına yardımcı olmak için web sitelerine tek bir bağlantı paylaşmasına izin verme konusunda anlaştı. Artık hesaplarınızı yönetin.”

Teorik olarak bu, kullanıcılarıyla daha doğrudan ilişki kurmak isteyen daha küçük geliştiriciler için faydalı olacaktır. Bununla birlikte, bir okuyucu uygulaması olarak neyin sayılacağı konusunda son sözü Apple alır. Yine de uygulama içi abonelik satamazlar.

Verge’in belirttiği gibi, e-posta uygulamaları teknik olarak okuyucu uygulamaları olarak sayılır. Başka hiçbir şey yapamayacağınız ve uygulama içi satın almalar yoktur. “Okuyucu uygulaması” tanımının, akış hizmetleri gibi bariz oyuncuların ötesine ne kadar uzanacağı belli değil.

BU KURAL OYUNLARI KAPSAMIYOR

Reuters ayrıca bir JFTC yetkilisinin “soruşturma kapsamının oyunları kapsamadığını” söylediğini aktardı.

Bu imtiyaz, geçen yıl Epic Games ile Fortnite’ta oyun içi ödemeler konusunda bir tartışmanın ardından yüksek vitese geçen Apple’ın App Store hesaplaşmasının en sonuncusu. Geçen hafta Apple, geliştiricilerle iOS uygulamaları dışındaki müşterileri ödeme seçenekleri hakkında doğrudan bilgilendirmelerine izin verecek bir toplu davada bir anlaşma önerdi. Bu arada, Güney Koreli yasa koyucular bu hafta hem Apple’ı hem de Google’ı rakip ödeme sistemlerine izin vermeye zorlayacak. %30 komisyonu tehlikeye atacak bir yasa tasarısını onayladı.

Öyle olsa bile, Apple’ı eleştirenlerden bazıları bu küçük tavizlerin yeterli olmadığını söylüyor. Epic Games CEO’su Tim Sweeney, “Apple’ın dikkatle ifade edilen güvenlik açıklamasında, Fortnite’ın doğrudan ödemeleri kabul etmesi güvensiz kalırken bunun güvenli olduğu mantığını anlamak zor.” dedi.

Exit mobile version