Apple yeni MacBook ve Mac Mini ile bildiğimiz PC’leri değiştirebilir

Salı günü Apple, tipik bir PC’dekinden daha çok bir iPhone’dakilere benzeyen çipleri kullanan ilk kişisel bilgisayarları olan MacBook ve Mac Mini bilgisayarları duyurdu. Makineler 999 dolarlık 13 inç MacBook Air, 699 dolarlık Mac Mini ve 1.299 dolarlık MacBook Pro. Bu tek başına teknoloji hayranları için heyecan verici. Ancak aynı zamanda bir Mac satın alıp almamanızın ne olacağının da bir işareti. Apple, önümüzdeki birkaç yıl içinde bilgisayarlarının beynini değiştireceğini söyledi. Apple, yeni piyasaya sürülen makinelerden başlayarak, ağırlığını kendi yaptığı çiplerinin arkasına atacak.

APPLE M1 ÇİPİ İÇİN 1 MİLYAR DOLAR HARCADI

Çoğu kişi, Mac bilgisayarlarındaki küçük bir çipte değişiklik yapmayı umursamayabili. Ancak bu Apple ve teknoloji endüstrisi için de büyük değişiklikler anlamına gelebilir. Apple, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarına güç sağlamak için son 14 yıldır Intel yapımı çiplere güveniyordu. Apple, on yıldan fazla bir süredir araştırma ve geliştirmeye harcadı. En az 1 milyar dolar, iPhone ve iPad’lerde bulunanlara benzer bir çip olan M1’i yaratmak için yarım düzineden fazla şirketi satın aldı. Şimdi Apple’ın M1 ile çalışan ilk bilgisayarları ön siparişe açıldı ve önümüzdeki hafta satışa sunulacak.

APPLE’IN M1 ÇİPLERİ MUAZZAM ÇALIŞIYOR

Apple, M1’in daha güçlü ve enerji açısından verimli olduğunu, potansiyel olarak daha küçük ve daha ince tasarımlara, daha uzun pil ömrüne ve yeni teknolojilere izin verdiğini söylüyor.

TIM COOK: MAC APPLE SİLİKONA GEÇİYOR

Apple’ın CEO’su Tim Cook Salı günü Apple’ın etkinliğinde “Bu büyüklükteki gelişmeler yalnızca cesur değişiklikler yapmaktan kaynaklanıyor” dedi. Apple’ın kendi yongalarının yeni teknolojiler ve bilgisayarlardan “olağanüstü pil ömrü” getireceğini de sözlerine ekledi. Cook, “İşte tam da bu yüzden Mac’i Apple silikona geçiriyoruz,” diye ekledi.

Apple için bu anın yapım aşamasında on yıldan fazla bir süre geçti. Kurucu ortak Steve Jobs 2011’de öldüğünden beri şirketi rahatsız eden soru şudur: Sırada ne var? İşler, Mac bilgisayar, iMac hepsi bir arada masaüstü, iPod, iPhone ve iPad’de başladı. Ölümünden bu yana Apple’ın en büyük yeni ürünü, muazzam bir işe dönüşen Apple Watch oldu. Geçen yıl büyük bir farkla tüm İsviçre saat endüstrisini geride bıraktı. Yine de, evrendeki iPhone benzeri bir çukur değil.

APPLE ORTAK KOD İLE HER ŞEYİ BİRLEŞTİRECEK

Apple, tüm cihazlarını aynı çipler ve ortak kod altında birleştirerek, masaüstlerini, dizüstü bilgisayarlarını, telefonlarını ve saatlerini gerçekten kapsayan bir deneyim sunabilecek. Şirket, uygulama geliştiricilerin tek bir uygulama oluşturup tüm cihazlara gönderebileceklerini, klavye ve fareye karşı parmak dokunuşları ve hareketleri ayarlayabileceklerini söyledi.

Sonuç, bir bilgisayarın ne olduğu ile ne yapılması gerektiği arasındaki çizginin daha da bulanıklaşması olabilir.

Değişiklikler, iPhone’lara güç veren iOS yazılımının daha fazla simge, ses ve genel görünümünü PC’lere getiren Apple’ın en yeni bilgisayar yazılımı MacOS 11 Big Sur ile şimdiden başlıyor. Big Sur, yeni yapılan Mac’ler için Perşembe günü ücretsiz olarak sunulacak.

Creative Strategies’te analist olan Carolina Milanesi, “Mevcut Mac ile bu Mac’e karşı PC. Şimdi, bir iPhone gibi davranırsa, onu iOS cihazlarımın bir uzantısı gibi yönetebilirim.” dedi.

APPLE MACBOOK DIŞINDA M1 İLE NE GELEBİLİR?

Apple, uygulama geliştiricilerinin uygulamalarının bu yeni makineyle çalışacak şekilde kodlanma şeklini değiştirmesi nedeniyle yeni çiplere geçişinin biraz sarsıntılı olabileceğini söylüyor. Bu arada Apple, web tarayıcıları da dahil olmak üzere hepimizin kullandığı yazılımların çoğunu vaat ediyor. Her türden şirketten fotoğraf ve film editörleri; ve hatta Microsoft’un popüler Office programları paketi, ilk gün yeni makinelerde çalışacak.

Her şeyden çok değişmesi muhtemel olan şey, dizüstü bilgisayar ve masaüstü için olan yongadan başka bir bileşeni içerir. Apple’ın iPhone’larının ve iPad’lerinin çiplerini serin tutacak hayranları yok. Şimdiye kadar şirket, yeni Mac Mini ve MacBook Pro’nun hayranlarına sahip olmasına rağmen, MacBook Air dizüstü bilgisayarlarıyla aynı numarayı yaptı.

Ancak bu değişiklikler ve çıkarılabilir dizüstü bilgisayar-iPad hibritleri hakkındaki peki ya spekülasyonlar bir yana, Apple izleyicileri tasarım değişikliği fikirleri bulmakta zorlanıyor gibi görünüyor. (Yazarın notu: Apple, lütfen MagSafe manyetik şarj kablolarını dizüstü bilgisayarlara geri getirin. Çok lütfen.)

 

Diğer bir uzun vadeli oyun, hücresel hizmetin bu tür mobil çiplere entegrasyonu olabilir. Yerleşik hücresel radyolara sahip bilgisayarlar en iyi ihtimalle niş ürünlerdir, ancak bu tür işlemciler hücresel radyolarla çalışmak üzere tasarlanmıştır. İnsanlar her zaman bağlı iPad’ler satın alır – bağlı bir MacBook Air büyük bir adım değildir.

APPLE GELECEK NESİL MACBOOK İÇİN 5G GETİRECEK

Yakın zamanda ortaya çıkması muhtemel olmasa da, AT&T, T-Mobile ve Verizon gibi hücre taşıyıcıları muhtemelen 5G’yi Apple’ın silikon tabanlı MacBook’larının gelecekteki nesline sokmaya hevesli olacak.

Exit mobile version