Apple, yeni Apple TV 4K’yı duyurdu

Apple TV 4K

Apple, 2017’de çıkan Apple TV 4K’nın yerini alan yeni bir Apple TV yayın kutusunu duyurdu. Apple TV 4K artık Apple A12 Bionic yonga setinde çalışıyor. Bu, ilk olarak iPhone XS ve XR serilerinde görülen Apple tasarımı özel bir silikon. Dört çekirdekli bir GPU ile birlikte iki yüksek performanslı ve dört güç verimli CPU çekirdeğine sahip altı çekirdekli bir tasarımdır.

Bu, Apple TV 4K’nın 4K HDR videoyu 60 fps’de oynatabilmesini sağladı. Kullanıcılar artık iPhone 12’lerinde çekilen 4K 60fps Dolby Vision videolarını doğrudan Apple TV 4K’da AirPlay yapabilir. Apple ayrıca yüksek kare hızlı HDR içeriklerini desteklemek için FOX Sports, NBCUniversal, Paramount +, Red Bull TV ve Canal + ile birlikte çalışıyor.

Apple M1 çipi ile yeni iMac’i tanıttı

İŞTE APPLE TV 4K’NIN ÖZELLİKLERİ

Şirket ayrıca yeni model için yeni bir Siri Remote sunuyor. Önceki uzaktan kumanda, simetrik tasarımı nedeniyle karanlıkta doğru olup olmadığını söylemek zor olduğu için Apple TV deneyiminin en çok eleştirilen yönüydü.

Yeni model, karanlıkta bile kullanımı kolay olması gereken yepyeni bir tasarımla bunu düzeltti. Düz dokunmatik yüzey, beş yönlü fiziksel kontrollere sahip dairesel bir yön pedi ile değiştirildi. Yüzey dokunmaya duyarlıdır ve ayrıca kullanıcı arayüzünde gezinmek için üzerinde kaydırabilirsiniz. Dahası, kullanıcılar iPod’daki tıklama tekerleği gibi içerikte gezinmek için parmaklarını halkanın etrafında gezdirebilirler. Siri düğmesi sağ tarafa taşındı. Uzaktan kumandada artık televizyonunuzu doğrudan kontrol etmek için sessiz ve güç düğmesi de bulunuyor, böylece TV’nin uzaktan kumandasını kullanmanıza gerek kalmıyor.

Apple ayrıca, iPhone’unuzdaki sensörlerden yararlanan akıllı bir renk kalibrasyonu özelliği de içeriyor. İhtiyacınız olan tek şey, iOS 14.5 çalıştıran Face ID’ye sahip bir iPhone. Bunun çalışma şekli, Renk Dengesi özelliğini başlatmanız ve ardından iPhone’unuzun önünü ekranınızdaki işaretli alan içinde tutmanızdır. Birkaç saniye sonra işlem tamamlanır.

Apple ayrıntılara girmedi, ancak bunun çalışma şekli, bir spektrofotometre kullanılarak yapılan renk kalibrasyonuna benzer. Apple TV 4K, TV’nize renk desenleri gönderir ve bunlar daha sonra iPhone’unuzun önündeki sensörler ve kamera tarafından taranır. Ardından bunları referans görüntüyle karşılaştırır ve daha sonra Apple TV 4K’ya gönderilecek olan bir 3D LUT üretir. Daha sonra bu LUT’u TV’ye gönderdiği tüm içerik için uygular ve böylece en azından belirli bir düzeyde renk doğruluğu sağlar.

TV’niz zaten profesyonel olarak renk kalibre edilmişse ve buna karşı rekabet edemiyorsa, bu tabii ki gerekli olmayacaktır. Ancak çoğu insan televizyonlarını kalibre etmiyor ve bu basit özellik, en azından Apple TV 4K üzerinden izlenen içerik için endüstri standardı renk doğruluğunun bir kısmını elde etmelerini sağlayacak.

İŞTE FİYATI

Yeni Apple TV 4K, 32 GB depolama alanı için 179 ABD dolarından başlıyor ve 30 Nisan’dan itibaren satın alınabilecek. 64 GB’lık bir model de 199 dolara satışa sunulacak. Apple ayrıca 1080p çözünürlükle sınırlı olan eski Apple TV HD’yi yeni uzaktan kumandayla 149 dolara satıyor.

Exit mobile version