Apple WWDC 2022 Neler Getirecek?

Apple 6-10 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceği WWDC 2022 etkinliği ile birçok yeniliği bizlere sunmaya hazırlanıyor. Peki Apple'ın WWDC 2022 etkinliği ile bizlere sunmasını beklediğimiz şeyler nedir? Gelin birlikte inceleyelim.

Apple yıllık düzenlediği World Wide Developers Conference (WWDC) 2022 neredeyse yakınımızda. 6 Haziran’da (Pazartesi) başlıyor ve 10’una kadar sürecek. Yüz yüze katılım sınırlı olacak. Katılanların çoğu etkinliği çevrimiçi olarak deneyimleyecek. Peki Apple WWDC ile bize neler getirecek?

Bu etkinlik tamamen yazılım ve geliştiricilerle ilgili. Sıradan kullanıcının dört gözle beklemesi gereken şey, Apple’ın telefonlarına, tabletlerine, saatlerine, bilgisayarlarına, medya oynatıcılarına ve belki de diğer cihazlarına güç sağlayan çeşitli işletim sistemlerinin yeni sürümleridir.

Apple WWDC 2022 ile iOS 16 Karşımıza Çıkacak

iOS’un yeni sürümü, Always On Display işlevine sahip olduğu söylenen Eylül ayında gelecek yeni iPhone’ların temelini atacak. Bununla ilgili asıl zorluk, güç kullanımını düşük tutmaktır ve Apple bu konuda her zaman oldukça iyi olmuştur. iPhone 13 ve üstü AoD alacak mı? Olasılıkla, güç tasarrufunun çoğu yazılımdan değil donanımdan geliyor.

Göz önünde bulundurulması gereken ekranla ilgili bir değişiklik, durum çubuğunun nasıl görüntüleneceği üzerinde ayrıntılı kontrole izin veren bir API’dir. Daha dinamik bir sistem, çentikten diğer tasarımlara geçişin sinyalini verebilir.

Peki, mevcut kullanıcılar ne bekleyebilir? Bloomberg analisti Mark Gurman, Apple’ın bildirim sistemini yenileyeceğini bildirdi. Ek olarak, sistemin sağlık izleme özellikleri iyileştirilecektir, ancak ayrıntılar belirsizdir.

Gurman ayrıca Apple’ın birinci parti uygulamalarının iOS 16 ile elden geçirileceğini tahmin ediyor. Özellikle mesajların sesli mesajlara odaklanan “sosyal ağ benzeri işlevsellik” alacağı bildiriliyor. Sağlık uygulamasının, ilaç yönetimi özellikleri ve uyku ve kadın sağlığı takibinde iyileştirmeler kazanması bekleniyor.

Kilit ekranı da yeni işlevler alacak şekilde ayarlandı. iOS’un ana ekranında widget benzeri özelliklere sahip duvar kağıtları olacak. Bugün görünümünde zaten widget’ları var. Kilit ekranı olanlar farklı davranabilir.

Apple ayrıca çoklu görev arayüzü için bir revizyon üzerinde çalışıyor, ancak değişiklikler tabletlerinde çok daha kapsamlı olacak.

iPadOS 16

Yeni işletim sistemi sürümünün iPad’leri dizüstü bilgisayarlara daha yakın hale getirmeyi amaçladığı bildiriliyor. Analistler, çoklu görev arayüzünde mevcut bölünmüş ekran sistemine ek olarak serbest biçimli yeniden boyutlandırılabilir pencereleri içerecek değişiklikler bekliyor. Uygulama değiştiriciye bile dokunulacak.

watchOS 9

Yeni yazılımın yeni bir güç tasarrufu modu sunacağı bildiriliyor. Pil ömrünü uzatırken bazı uygulamaları ve özellikleri kullanmanıza izin vereceğinden, Güç Rezervi modu kadar sınırlı olmayacak. Pazartesi öğreneceğiz.

Kullanıcı arayüzü de elden geçirilebilir ve yeni sağlık özellikleri olacaktır. Söylentiler, yeni sürümün atriyal fibrilasyon tespitinin yanı sıra yeni egzersiz türleri ve ölçümleri kazanacağını öne sürüyor.

macOS 13 ve yeni Mac’ler

Belki de “Mamut” olarak da adlandırılacak olan macOS 13, iOS’taki benzerlerine benzer şekilde birinci taraf uygulamaların elden geçirilmesini görebilir.

WWDC çoğunlukla bir yazılım olayı olsa da, bazı sızıntıcılar Apple’ın M2 Mac’lerin ilkini ortaya çıkarabileceğini öne sürüyor. İddiaya göre şirket yeni bir MacBook Air ile yola çıkacak. Yeni bir Mac mini de söz konusu değil.

tvOS 16

Akıllı ev kontrollerinde iyileştirmeler olabilir, ancak Apple tüm değişiklikleri gizli tuttu.

AR/VR

Apple’ın söylentilere göre VR kulaklığının tam olarak ortaya çıkması pek olası değil, ancak şirket şu ana kadar perde arkasında yapılan sanal ve artırılmış gerçeklik konusundaki çalışmalarını tanıtabilir. Bunun önemli bir bileşeni, rOS olarak adlandırılan gelecekteki kulaklıklara güç sağlayacak yazılım olacaktır.

Exit mobile version